[Karar]
YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN GÜREL
Kur’an eğitiminin en önemli boyutlarından biri, bilgi boyutudur. “Doğruluğu gerekli ve yeterli delillerle temellendirilmiş şuur muhtevaları”, “özne ile nesne arasındaki bağ” şeklinde tarif edilen bilgi kavramı, İslam eğitiminin temelinde yer almaktadır. Arapçada bilgiyi ifade etmek üzere daha çok “ilim” kavramı kullanılmakta olup bu kavram sözlükte, “mutlak olarak bilmek, bir şeyin şuurda hâsıl olması, sağlam ve kesin olarak bilmek, deneyerek bilmek, bir şeyin gerçekliğini bilmek” anlamlarını içerir.
EN BÜYÜK GÜÇ
Kur’an-ı Kerim’in doğruya ve gerçeğe ulaşmada önemli bir vasıta olarak kabul ettiği bilgi, değer olarak önemini bu vazifesinden almaktadır. Bilgi, insana ışık tutan, rehberlik eden, onu yaratıcıya yaklaştıran, insanlık tarihinde toplumların değişimini sağlayan en büyük güçtür. Bilgi, değişimi, gelişimi, fark ve kaliteyi ortaya koyan bir değerdir. Kur’an-ı Kerim, bu değerin önemini ön plana çıkarırken başta peygamberler olmak üzere seçkin insanları bize örnek olarak gösterir. Bilginin peşinde koşan, onun uğruna mücadele eden, bu değere sahip olabilmek adına fedakârlıklarda bulunan bir şahsiyet vücuda getirmeye çalışan Kur’an, insanı aklın soyut verileri ile baş başa bırakmamış, soyut bilgileri duyulardan gelen somut bilgilerle takviye etmiştir.
KALİTELİ BİLGİ
Kur’an-ı Kerim, bir değer olarak bilgiye önem verdiği kadar bilginin kalitesine de önem verir. Bu itibarla eğitim çalışmalarında doğru sonuçlara ulaşmada kesin bilgi esas alınmalıdır. İslami eğitim anlayışında bilgi, temel değerlerden biridir. Bilgi, insanın önünü aydınlatan bir ışık, takip edilmesi gerekli olan bir rehber niteliği taşımakta, ferdi ve toplumu olgunlaştıran, onların hayatta kalmasını temin eden bir güç olarak görülmektedir. Buna göre din eğitimcileri, muhataplarına en doğru bilgiyi öğretmeyi amaçlamalı, onlara kesin bilginin peşinde koşma, onun tutkunu olma şuurunu aşılamalı, bilgi değerinin gücüyle onları donatmalıdır.