Yanıklar kişinin bir anlık dalgınlığı sonucu olan ve bazen de geri dönülmez yaralar açan bir durumdur. Yanıkların önüne geçemesek de evde yapabileceğimiz basit yöntemlerle acısını hafifletebiliriz. İşte tüm bilgiler…
YANIK
1.dereceden yanıklar: Yüzeysel hasarlara yol açan az şiddetli yanıklardır. Ciltte kızarıklık ve ödeme neden olur.
2.dereceden yanıklar: Ciltte su toplamasına neden olan yanıklardır. Acı ve ağrılı bir süreç yaşatır.
3.dereceden yanıklar: Derinin tüm katmanları hasar görmüştür. Hasarlı bölgede kas dokusu, damar ve sinirler zarar görmüştür. Sinirlerin büyük bir kısmı yanıktan etkilendiği için kişide ağrı olmaz.
4.dereceden yanıklar: En ciddi hasarların görüldüğü yanıklardır. Deri bütünlüğü bozulmuştu. Kas dokusu, damar, sinirler ve kemik hasar görmüştür.
NE İYİ GELİR?
Yumurta akı: Yumurtanın akını yanık bölgeye sürün. Yumurta akı, cildin hızlı bir şekilde yenilenmesini sağlar.
Sirke: Bir pamuğa sirke sürüp yanık bölgeye uygulayın. Sirke antiseptik özelliği sayesinde yaraların mikrop kapmasını engeller. Ayrıca yanıktan ısıyı çekerek ağrı kesici görevi görür.
Siyah çay: Siyah çay poşetlerini bir bardak soğuk suda bekletin ardından yaranın üzerine koyun. Siyah çay içerisindeki tanin maddesi nedeniyle deride yanığın oluşturduğu ısıyı azaltır.
SAĞLIKLA İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN
Un: Yanan bölgeye un döküp dağılmaması için temiz bir bezle ya da streç filmle kaplayın. Yaklaşık yarım saat bekletin ve ardından su ile yıkayın. Un, yanmış derinin su toplamasını, şişmesini ve acı hissini azaltacaktır.
Bal: Gazlı bir bez üzerine yaydığınız balı yanık olan bölgeye sarın. Bal antibakteriyel özelliği sayesinde yaraları dezenfekte eder. Böylece yanıkların iyileşmesini sağlar.
Çiğ patates: Çiğ patatesi kesip yanan bölgeye sulu kısmı gelecek şekilde sürün. Bir başka yöntem ise çiğ patatesi rendeleyip yanık bölgeye sürün. Çiğ patates yanık sonrası oluşan ağrıları hafifletir.
Aloe vera: Aloe vera jelinin yanık bölgeye uygulamanız derinin iyileşmesini sağlar.