Son depremler İstanbul'da hissedilen Yalova depreminden sonra araştırılıyor. 30 Kasım sabahı Yalova Çınarçık'ta meydana gelen deprem vatandaşları yataklarından kaldırdı. Kandilli Rasathanesi depremle ilgili olarak 4.3 şiddetinde meydana geldiğini ve depremi İstanbul’unda hissettiğini açıkladı. İstanbul deprem ile ilgili haberleri ve son depremleri merak eden vatandaşlar için yazımızda derledik.
SON DEPREMLER
Son depremler bu sabah meydana gelen Yalova depreminden sonra yenşden gündem oldu. Sabah saat 5:36 sıralarında meydana gelen deprem Yalova Çınarçık'ta oldu ama Sakarya, Kocaeli, Bursa ve İstanbul'da hissedildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesinin verilerine göre Merkez üssü Yalova’nın Çınarcık ilçesinde sabah saat 05:36’da 4.3 şiddetinde deprem meydana geldi. Yalova’da meydana gelen deprem aynı zamanda İstanbul’da da hissedildi. Yaklaşık 14 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlenen deprem çevre iller Bursa, Kocaeli ve Sakarya’da da hissedildi.
Depremi hisseden bir vatandaş, “ Yatıyordum ev bir anda sallandı. Hemen eşime söyledim. Oda öyle bir şey olmadığını söyledi. Yani resmen sallandık. Deprem 2 yada 3 saniye sürdü” dedi.
SON DEPREM TWITTER'DA TT OLDU
Marmara bu sabah güne depremle uyandı. 4.1 büyüklüğündeki deprem Twitter'da TT listesinde birinci sıraya yükseldi. Yalova başta olmak üzere İstanbul, Kocaeli ve çevre illerde de hissedilen depremin ardından sosyal medya kullanıcıları son depremleri araştıırmaya başladı.
EGE DENİZİ'NDE 4.4 ŞİDDETİNDE DEPREM
Son deprem haberi 28 Kasım'da gelmişti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı verilerine göre Ege Denizi'nde 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 02.16'da merkez üssü Yunanistan'ın Kiklad takım adalarından Amorgos'un güneyinde 4,4 büyüklüğünde deprem oldu.
Söz konusu depremden kısa süre sonra 02.24 ve 02.45'te de Kiklad takım adalarından İos açıklarında 4,1 büyüklüğünde iki ayrı yer sarsıntısı kaydedildi.
İlk depremin yaklaşık 16 kilometre derinlikte diğer iki depremin ise yaklaşık 6 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.
ENDONEZYA'DA KORKUTAN DEPREM
Endonezya'nın Sumatra Adası'nda 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Endonezya Meteoroloji, İklim ve Jeofizik Kurumunca (BMKG) yapılan açıklamada, merkez üssü Kuzey Sumatra eyaletinin Batı Nias bölgesinin 120 kilometre güneybatısında olan depremin, 10 kilometre derinlikte meydana geldiğini açıklandı.
BMKG ve Pasifik Tsunami Merkezi de deprem sonrası tsunami alarmı vermedi.
"Pasifik Ateş Çemberi" olarak adlandırılan, deprem ve volkan kuşağında yer alan Endonezya'da 26 Aralık 2004'te 9,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunami sonucu bölgedeki diğer ülkeleri de kapsayan geniş bir alanda 230 bin kişi ölmüştü.
DEPREM UZMANINDAN İSTANBUL DEPREMİ İÇİN UYARI
DEPREM uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan beklenen İstanbul depremiyle ilgili DHA'ya çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Irak-İran sınırında geçtiğimiz günlerde meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremin Türkiye'yi etkileme ihtimali bulunmadığını fakat depremin Türkiye'de 17 Ağustos 1999 Gölcük, 12 Kasım 1999 Düzce ve 23 Ekim 2011 Van depremini yapan Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda meydana geldiğini hatırlatan Prof. Dr. Ercan, “ Kuzey Anadolu fay hattındaki kırılmalar doğudan batıya doğru ilerliyor." diye konuştu.
İSTANBUL DEPREMİ TEK DEĞİL EN AZ ÜÇ OLACAK
Prof. Dr. Ercan, olası İstanbul depremin tek olmayacağını kaydederek, “Beklenen İstanbul depremi, bir tane deprem olmayacak. İstanbul depremi en az 3 tane deprem olacak. Kuzey Marmara'da daha önce olan büyük depremlere baktığımızda bunların hepsinin ardışık bir şekilde olduğunu görüyoruz. Bu depremler meydana geldikten 3 yıl içinde gerçekleşmiş" şeklinde konuştu.
SİVRİADA 6.4, TEKİRDAĞ SİLİVRİ ARASI 7.3
Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Küçükçekmece bölgesinden geçemediğini söyleyen Prof. Ercan, “Orayı kırmak için 6 milyar gigatonluk güç gerektiriyor. Fay hattı bu gücü biriktirdiği anda burayı kıracak. O zaman 'İstanbul depremi oldu' diyeceğiz. Küçükçekmece Sivriada'nın önünde 6,4 ile 6,7 arasında orta büyüklükte deprem olacak. Ancak Tekirdağ Marmara Ereğlisi ile Silivri arasında 7 ile 7.3 büyüklüğünde deprem olacak" ifadelerini kullandı.
İSTANBUL DEPREMİNDE YIKIMI AVRUPA YAKASI YAŞAYACAK
Depremin yıkım gücünün yapılaşmaya olan uzaklığı ve niteliğine bağlı olarak değiştiğini kaydeden Prof. Dr. Ercan, “Yapı niteliğine baktığımız zaman depremden yüzde 35 oranında Anadolu yakası etkilenecek. Yüzde 65 yıkımını ise Avrupa yakası yaşayacak" dedi. Prof. Dr. Ercan İstanbul'da kentsel dönüşümün yapılamadığına dikkat çekerek, “Kentsel dönüşüm İstanbul'da tam anlamıyla uygulanamıyor. İstanbul'un kırsal kesimlerinde uygulanabiliyor. İstanbul'un en büyük sorunu ulaşım ve nüfus yoğunluğu" diye konuştu.
YAŞANACAK OLASI DEPREMDE 15 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBEDER
İstanbul depreminin 2045 yılından önce olmayacağını söyleyen Prof. Dr. Ercan, “Çanlar 2033'ten sonra çalmaya başlar. 2033'e kadar deprem olacağını düşünmüyorum. En olası yıllar 2040 ile 2050 yılları arasındadır. Deprem şu an için olursa biraz önce saydığım yerlerde 'Küçükçekmece, Silivri, Marmara Ereğlisi' 15-20 bin kişiyi kaybedebiliriz. İstanbul'da 1 milyon 750 bin olduğunu sanıyoruz. Milyonlarca kişi evsiz kalabilir" dedi. Prof. Dr. Ercan, tarihi yarımada bölgesinin olası İstanbul depreminde en fazla etkilenen bölgelerden biri olacağını söyleyerek, “Ayasofya Müzesi'nden Süleymaniye Camii'ne, Süleymaniye Camii'nden Azatlı Deresi'nin olduğu kesime kadar olan bölgenin altındaki depremden çok güçlü olarak etkilenecektir" şeklinde konuştu.