Yağsız protein, uzun yaşamın kaynağı

ABD ve İngiltere’de yapılan iki ayrı araştırmada kırmızı etin zararları ortaya konuldu. Bir araştırmayla bitkisel protein veya balık-tavukla beslenmenin ölüm riskini düşürdüğü belirlendi. İkinci çalışmada ise kırmızı etin fazlasının en az şeker kadar tehlikeli olduğu saptandı.

Yağsız protein yemek yani kırmızı et, yumurta, süt ürünleri yerine fıstık, tavuk ve balık yemenin ölüm riskini düşürdüğü belirlendi. Amerikan Tıp Derneği’nin dergisinde yayımlanan haberde Harvard Üniversitesi’nin yönettiği ve 130 binden fazla kişi üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarına yer verildi. Araştırmada insanlar için bitkisel proteinin hayvansal proteinden daha yararlı olduğu, eğer tercih edilecekse balık ve tavuğun iyi bir seçenek olduğu belirtildi.

KAYNAĞI ÖNEMLİ

Daha önceki çalışmalarda özellikle protein alımının miktarına odaklanılmış olduğu kaydedilen yazıda oysa miktar kadar proteinin kaynağının da önemli olduğu ifade edildi. Bilim insanları bu çalışmada için hangi prote- inin yüksek ölüm riskiyle bağlantılı olduğunu araştırdıklarında kırmızı eti tespit etti. En düşük ölüm oranı ise proteini ekmek, tahıl, makarna fasuyle, fıstık ve bakliyat tüketenler arasında gözlemlendi.

Araştırmayı yapanlar, çıkan bu sonucu sürpriz olarak değerlendirdi. Hatta hayvansal protein araştırmasını derinleştiren araştırmacılar yumurta ve çok yağlı süt ürünlerinin balık ve kümes hayvanlarının etine oranla insan sağlığı açısından tehlikli olduğunu saptadıklarını kaydetti. Uzmanlar beslenmede daha çok sebzenin tercih edilmesini önererek tüm besinlerin abartılmadan yenilmesini önerdi.

KIRMIZI ET ŞEKER KADAR TEHLİKELİ

İngiltere’de Adelaide ile Glasgow üniversitelerinde yapılan bir araştırmada çok fazla et yenilmesinin en az şeker kadar sağlığa zararlı olduğu ortaya çıktı. Beli kalınlaştırdığı belirtilen çok fazla proteinin tip 2 diyabete de yol açabileceği kaydedildi. Araştırmacılar 170 ülkedeki et tüketimi ve obezite oranlarını karşılaştırdı. Proteinin doğruca dünyadaki obezite krizine ‘katkıda’ bulunduğunu ifade eden bilim insanları etteki proteinin vücut tarafından yağ ve karbonhidrattan sonra sindirildiğini, protein fazlalılığının enerjiye dönüştüğünü, bunun da yağ olarak vücutta depolandığını açıkladı. Adelaide Üniversitesi’nden Profesör Maciej Henneberg, aynı uyarıyı şeker için de yaptıklarını söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Sağlıklı yaşam balıktan geçer

Hayat Haberleri