Halk arasında çok popüler olmasa da 2009 yılında hayatımıza giren ve yapımcıları tarafından ‘Google’ı tarihe gömecek’ diye tanıtılan, yapay zekaya sahip Wolfram Alpha bilgi motorunun yetenekleri gün geçtikçe gelişiyor.
Çözülmesi zor matematik problemlerini çözebilen, iki terim arasında karşılaştırma yapabilen, tarihten bilgi derleyebilen teknolojinin yeni tanıtılan yeteneği ise şimdiye kadarki yetenekleri arasında en ilginç olanı. Wolfram, artık ‘bir resmi analiz edebilen’ yapay zeka teknolojisini tüm kullanıcılara açmış durumda.
Bilgisayarların gözleri açılıyor mu?
Sistem kullanıcıdan basit bir şekilde bir fotoğraf istiyor ve fotoğrafın içinde ne olduğuna dair tahminler yürütüyor. Wolfram’ın kurucusu Stephen Wolfram, sistemin henüz mükemmel olmadığını ama çoğu zaman tatminkar sonuçlar verebildiğini söylüyor. Wolfram aynı zamanda bilgisayarın tanımlamada yaptığı hataların insanların yaptığı hatalara çok benzediğini ve bunun oldukça heyecan verici bir gelişme olduğunu söylüyor.
Fotoğraf tanımlama konusu bir insan için çok basit olarak gözükse de, içerisinde sadece 1’ler ve 0’lar bulunan bilgisayarlar için aynı şey geçerli değil. Bilim dünyasında yıllardır süren araştırmalar sonucunda günümüzde bilgisayarlar ancak küçük bir çocuğun fotoğraf tanıma becerisine ulaşılabilmiş durumda.
Bilgisayarların tanımlama yeteneğine kavuşması için önce bir yapay zeka sistemi kurulup bu sistemin milyonlarca etiketlenmiş fotoğraf ile eğitilmesi gerekiyor. Wolfram’ın yeni teknolojisi de on milyonlarca fotoğraf ile eğitilmiş.
Yeni hizmete https://www.imageidentify.com/ adresinden ulaşılabiliyor.