WhatsApp vergisi geldi konuşma ucuzladı

1999 yılında deprem vergisi olarak hayatımıza giren, cep telefonu görüşmelerindeki yüzde 25’lik Özel İletişim Vergisi yüzde 7,5’e düşüyor. İnternetten yapılan görüşmelerin artması nedeniyle bu hizmetten alınan vergi ise yüzde 5’ten 7,5’e yükselmişti.

Cep telefonu görüşmelerinden yüzde 25, sabit telefon görüşmelerinden yüzde 15, data ve internetten yüzde 5 Özel İletişim Vergisi (ÖİV) alınıyorken, torba yasa tasarısı ile söz konusu tüm hizmetlerden yüzde 7.5 vergi alınmaya başlandı. Maliye’nin bu kararı almasında, telefon görüşmelerinin artık WhatsApp, Face Time, Viber gibi uygulamalar aracılığıyla internet üzerinden yapılmaya başlamasının etkili olduğu belirlendi. Başbakan Binali Yıldırım, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, deprem vergisi olarak da bilinen Özel İletişim Vergisi’ni (ÖİV) düşürdüklerini açıkladı. Yıldırım, “Cep telefonu görüşmesinde vergi yüzde 25. Bu oranı yüzde 7,5'e düşürüyoruz. Ev telefonunda da görüşme yüzde 15. Bunu da yarıya düşürüyoruz. Telefon şirketleri düşürmezse biz de onları düşürürüz” dedi. Yıldırım'ın açıkladığı yeni düzenlemeye göre, esnaf ve zanaatkarlara verilen 'işletme kredisi'nin limiti 150 bin liradan 200 bin liraya çıkarılacak. Ayrıca işletme sahipleri, işyerlerini satın almak istemeleri ya da yeni araç alımı yapmaları durumunda 500 bin liraya kadar düşük faizli kredi kullanabilecekler.  Yıldırım'ın konuşmasından satır başları: 

* 2002’de esnafa 153 milyon kredi verdik. Bugün 22 milyar liraya çıktı. Bu yılın ilk 9 ayında esnafa açtığımız kredi 9 milyarı geçti.

* Belediyelerde emlak vergi beyannameleri veriliyor. Bazı belediyeler para bitince vatandaşın malına göz dikiyor. 100 liralık yere 5000 lira kıymet koyuyor. Burası dağ başı mı kardeşim? Buna el attık, yüzde 50'den fazla artıramayacak. Aslında yüzde 10’u geçmemek gerek.

* Büyükşehirlerde köyden mahalleye dönüşen yerlerde esnaf muaflığı var. Bunu uzatıyoruz.

KİRALAMA 49 YIL ARTIYOR

Başbakan Binali Yıldırım, “Belediyelerin mücavir alanları içinde vatandaşın kullandığı tarım arazileri var fakat sahici değil. Buna da doğrudan satın alma hakkı veriyoruz. Fakat soru işaretleri olduğundan yatırım yapmıyorlar. Bu belirsizliği de ortadan kaldırmak için tesislerin kira süresini tekrar 49 yıl artırıyoruz. Burada isteyen olursa parasını verip bunları alabilecek” dedi.

KAMUYA YENİ ARAÇ ALIMI YAPILMAYACAK

Bu sene tasarruf yapılacağını ve buna kamudan başlanacağına işaret eden Başbakan Binali Yıldırım şunları söyledi: “Yeni araç alımı yok. Yüksek silindir hacimli araç kullanımına sınırlama getiriyoruz. Ankara'dan uzaktan sorunu tarif etmek, çözümü üretmek pek de mümkün değil. Çözüm de yerel olmalı. Her şeyi Ankara'ya havale etme devri yavaş yavaş ortadan kalkacak. Kurumlar vergisini 3 yıllığına yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkarıyoruz. Buna geçici ihtiyaç var. MTV’de de yüzde 10’luk artış yaptık. 1300 cc’nin altını da bundan muaf tuttuk. Böylece yüksek bedelli olmaya araçlarımızı da bu işin dışında tuttuk ki vatandaşımız bundan fazla etkilenmesin. 150 bin liraya kadar olan engelli araçları için hiçbir vergi ödenmeyecek.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Mevcut konum özelliği WhatsApp’a geldi
Başbakan Binali Yıldırım: Emlak vergisi yüzde 500 olmaz hesabını verecekler
Vergi iadesi

Ekonomi Haberleri