Avrupa Birliği ülkelerinin dışında diğer ülkelerdeki kullanıcılarının mesajlar, hesap bilgileri, durum bilgisi, bağlantılar, müşteri desteği ve diğer iletişimler, cihaz ve bağlantı bilgileri gibi birçok bilgisine ulaşmak için onay isteyen WhatsApp, gizlilik sözleşmesini onaylamayanları, uygulamayı silmeye davet etmişti. WhatsApp’ın gizlilik sözleşmesi kararı, Türkiye dahil pek çok ülkede tepkiyle karşılanmıştı.
WHATSAPP SÖZLEŞMESİ İPTAL Mİ OLDU?
WhatsApp’ın 8 Şubat 2021’de yürürlüğe girecek kullanıcı verilerini Facebook ile direkt olarak paylaşabilmesine izin veren yeni gizlilik sözleşmesinden vazgeçtiği iddia edilmişti. Ancak konuyla alakalı WhatsApp'tan açıklama geldi.
Facebook'un altında faaliyetlerini sürdüren WhatsApp'ın yeni güncellemesi milyonlarca kullanıcının tepkisini çekmişti. WhatsApp'ın kişisel bilgileri Facebook’la paylaşacak olmasından dolayı kullanıcılar, WhatsApp’ı boykot etmiş, özellikle Türkiye’deki kullanıcılar, uygulamayı silerek alternatif uygulamalar yüklemişti.
8 Şubat 2021’e dek onaylanması gereken gizlilik sözleşmesini kabul etmek istemeyenler Bip, Telegram ve Signal gibi diğer mesajlaşma programlarına yönelmişti. Konuyla alakalı WhatsApp'tan yapılan açıklamada, işletmelerin WhatsApp’tan müşterileriyle iletişimlerine yardımcı olmak için, gizlilik politikasının güncellendiği vurgulandı.
Bu sayede, işletmelerin Facebook üzerinden güvenli hosting hizmeti alma seçeneğine sahip olunabileceğine dikkati çeken WhatsApp, bu güncellemeyle Facebook’la veri paylaşımını değiştirmediğini öne sürdü.
WhatsApp, kullanıcıların uygulama üzerinden alışveriş yapmalarını ve işletmelerden destek almalarını kolaylaştırmak istediğini aktararak, şeffaflığı daha da artırmak ve işletmelerin WhatsApp üzerinden müşterileriyle iletişimlerine yardımcı olmak için gizlilik politikasının güncellendiği anımsatıldı.
Dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar insanların aileleriyle ya da arkadaşlarıyla özel bir şekilde nasıl iletişim kurduğunu etkilemediğini duyuran WhatsApp, şubat ay boyunca kullanıcılarının gözden geçirmelerine süre tanımak için yeni politikasını şimdiden WhatsApp aracılığıyla paylaştığını kaydetti.
WhatsApp, son güncelleme ve yapılan güncellemenin kullanıcılar için ne anlama geldiğiyle alakalı WhatsApp Yöneticisi Will Cathcart’ın açıklamalarıyla bir soru cevap listesi de paylaştı.
WhatsApp’ın kullanıcıların gizliliğini korumaya büyük önem verdiği ve gizlilik politikalarını kullanıcılarla paylaşıldığı anımsatılarak, uygulama üzerinden yapılan görüşmeler ve mesajlaşmaların, uçtan uca şifreleme ile korunduğu vurgulandı.
WhatsApp, uçtan uca şifreleme, yollanan ses kaydının, fotoğrafın, videonun veya mesajın sadece kullanıcı tarafından ve konuşulan kişi tarafından okunduğunu ve dinlendiğini garanti ediyor.
Üçüncü şahısların, Facebook veya WhatsApp’ın bile, bu içerikleri göremeyeceği belirtildi.
Bunun nedeni, uçtan uca şifreleme vesilesiyle mesajların bir kilitle güvence altına alınması olduğu işaret edilirken, yalnızca alıcı ve kullanıcının bu kilidi açıp okuma yetkisine sahip olduğu bildirildi.
REKABET KURULU'NDAN AÇIKLAMA
Rekabet Kurulu Facebook ve WhatsApp hakkında resen soruşturma başlattı ve WhatsApp verilerinin paylaşılması zorunluluğunu durdurdu. Kişisel Verileri Koruma Kurulu'nun da yarın aynı gündemle toplanacağı belirtildi.
WhatsApp, bugün yaptığı açıklamada insanların gizliliğini korumaya önem verdiklerini ve gizlilik politikalarını kullanıcıları ile paylaştıklarını belirterek, uygulamayı kullanmaya devam etmek isteyen tüm kullanıcıların, yeni hizmet şartlarını 8 Şubat'a kadar kabul etmeleri gerektiğini belirtmişti.
WHATSAPP’IN BU GÜNCELLEMEDEKİ AMACI NEDİR?
Çoğu kullanıcı WhatsApp'ı ailesiyle ve arkadaşlarıyla sohbet etmek için tercih ederken, giderek daha fazla insan uygulama aracılığıyla işletmelere de ulaşıyor.
Bununla beraber, WhatsApp’tan işletmelerle iletişim kurmayı veya mesajlaşmayı istemeyenler bu değişiklikten etkilenmiyor.
Bu vesileyle, işletmelere ana şirket Facebook üzerinden güvenli hosting hizmeti alma imkânı tanınıyor.
8 ŞUBAT’TA NE OLACAK?
Güncelleme, WhatsApp'ın Facebook’la veri paylaşımını değiştirmiyor ve kullanıcıların dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar aileleriyle veya arkadaşlarıyla özel olarak kurduğu iletişimi etkilemiyor.
WhatsApp'ı kullanmaya devam etmek isteyenlerin, yeni hizmet koşullarını 8 Şubat 2021’e dek kabul etmeleri gerekir.
WhatsApp’ı kullanmayı sürdürmek isteyenlerin güncel hizmet şartlarını onaylayarak kullanımlarına devam etmeleri mümkün olacak.
WHATSAPP GİZLİLİK SÖZLEŞMESİ MADDELERİ
Hizmetlerin ya da onların hizmetlerinin nasıl kullanıldığını anlamak,
Dağıtım ve altyapı sistemlerinin iyileştirilmesine yardımda bulunmak,
Onların hizmetlerini ve kullanıcıların bunları kullanma deneyimlerini iyileştirmek, örnek vermek gerekirse kullanıcılar için önerilerde bulunmak (ör. grup bağlantıları, arkadaşlar ya da ilginç içeriklerle alakalı öneriler), genellikle ve içeriği kişiselleştirmek, satın alımları ve işlemleri tamamlamasına yardım etmek ve Facebook Şirketi Ürünleri genelinde ilgili reklamlar ve teklifler göstermek,
Facebook Şirketi Ürünleri genelinde güvenliği, emniyeti ve bütünlüğü yükseltmek; örnek olarak sistemleri güvence altına alarak tehditler, spam, kötüye kullanım ya da ihlal faaliyetleriyle mücadele etmek,
WhatsApp deneyimlerinin diğer Facebook Şirketi Ürünleri ile birleştirilmesine yarayan entegrasyonları yapmak. Örneğin, WhatsApp'ta satın alınanlar için ödeme yapmak üzere Facebook Pay hesabının bağlanmasına imkan tanımak ya da WhatsApp hesabını bağlayarak kişilerinizle Portal tarzında diğer Facebook Şirketi Ürünleri üzerinden sohbet edilmesine ön ayak olmak.
WHATSAPP HANGİ VERİLERİ TOPLAYABİLİYOR?
Mesajlar
Hesap Bilgileri
Durum Bilgisi
Bağlantılar
Müşteri Desteği ve Diğer İletişimler
İşlem ve Ödeme Verileri
Cihaz ve Bağlantı Bilgileri
Kullanım ve Kayıt Bilgileri
Çerezler
Konum Bilgileri
Kullanıcı Şikayetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)
Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler (Üçüncü taraftan sağlanır.)
Üçüncü Taraf Hizmetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)
Üçüncü Taraf Hizmet Sağlayıcıları (Üçüncü taraftan sağlanır.)
WhatsApp’taki İşletmeler (Üçüncü taraftan sağlanır.)
TOPLANAN VERİLER NASIL KULLANILIYOR?
Emniyet, Güvenlik ve Bütünlük
Yan Hizmetler
Kurumsal Etkileşimler
Facebook Şirketleri Hakkındaki İletişimler