Son dönemde tırmanan ve Suriye merkezli restleşmeye varan ABD-Rus krizinin arka planında Akdeniz'de artan Rus hakimiyetinin yattığı iddia ediliyor. YeniŞafak'ın haberine göre, ABD'nin Suriye'de Kuzeyden ibaret varlığı Kamışlı'da 2016 yılında inşa ettiği Rimaeylan üssünden ibaret. Bu nedenle orta ve batı Suriye'de hiçbir etkinliği olmayan ABD'nin Akdeniz-Enerji nakil hattında Rusya'nın iktidar alanını tehlike olarak görüyor. Artan gerginlik ve karşılıklı tehdide varan açıklamaların arka planın da Suriye'nin tanziminden çok Körfezden nakledilen enerji hattının tehlikeye girmesinden kaynaklandığı görüşü hakim.
GERGİNLİĞİN NEDENİ ASKERİ HAMLELER
2015 yılı Eylül ayında savaşa doğrudan müdahil olan ve her geçen gün etkisini artıran Rusya ilk olarak Lazkiye'nin Ceble bölgesinde dev bir askeri üs inşaa etti. Rusya bununla da yetinmeyerek Lazkiye-Hımeymin'de inşa edilen üsle birlikte Humus-Şayrat ve Tartus'ta destek askeri alanlar oluşturdu. Akdeniz ve çevresinde Rusya'nın son dönemde Akdeniz'e dönük artan sevkiyatı ve her geçen gün konumunu güçlendiren hamleleri ABD-Rusya arasında büyüyen gerginliğin temel sebebi olarak gösteriliyor. İlk olarak S300 ve S 400 füzelerini Suriye'de konuşlandıran Rusya'nın son dönemde askeri varlığını 250 kilometre menzile sahip SA-23 Gladiatör anti füze ve Antey - 2500 hava savunma sistemleri ile güçlendirmesi ABD ve Batılı ülkeleri endişeye sevke eden diğer etkenler arasında zikrediliyor.
'CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN YENİDEN TEMASLARI OLACAK'
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı canlı yayında Suriye'de bozulan ateşkesle ilgili konuştu. Kalın, “Muhataplarımızla yoğun bir koordinasyon içerisindeyiz. Çin'deki G20 zirvesinde yoğun bir temas yürütüldü. Ateşkes çok kısa sürdü ve tartışma süreci bu noktaya getirdi. Durum Halep'te ve diğer yerlerde çok kötüye gidiyor. Biz ateşkesin yeniden sağlanması için çaba harcıyoruz. Cumhurbaşkanımızın yeniden temasları olacak. Çözüm bulunmazsa çatışmalar daha kötü noktaya gidecek" dedi.
"GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRECEK"
Ateşkese rejimin uymadığını belirten Kalın, “Sayın Obama ile bir görüşme söz konusu. Sayın Putin'le 10'undan önce bir telefon görüşmesi ayarlamaya çalışıyoruz. Türkiye rol kapma derdinde değil. Suriye savaşı öyle bir savaş ki büyük güçlerin vekalet savaşına, diğer güçlerin alan kazanma savaşına döndü. Ortada ideal bir durum yok. Biz girişimleri devam ettireceğiz" diye konuştu.
Fırat Kalkanı Harekatı'nı uluslararası koalisyonla görüştüklerini vurgulayan Kalın, “Operasyon gayet başarılı bir şekilde devam ediyor. Bu hat DAEŞ'ten temizlendi. Bu operasyonu Türkiye milli imkan ve kabiliyetiyle yaptı. İkincisi yerel güçlere destek verilince başarılabileceği ortaya çıktı" dedi.