[Karar]
18 Eylül tarihinde, ABD Çevre Koruma Ajansı’nın (EPA), Volkswagen’in ülkede sattığı bazı motorlu araçlarda emisyon testlerinin manipülasyon yapıldığını açıklamasının ardından patlayan skandalın yankıları sürüyor.
Önce İspanya Hükümeti sonra da Avrupa Yatırım Bankası’nın (EIB) şirkete yaptığı yardımları geri istemeyi düşündüğünü ifade etmesiyle darbe almaya başlayan Volkswagen, ABD, Hollanda, Avustralya gibi çeşitli ülkelerin, markanın dizel araçlarının satışını durdurmasıyla daha kötü bir sürece girdi.
Türkiye’de Jetta ve Caddy satışları durduruldu
20 Ekim’de Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, Türkiye’de, Volkswagen’in sorunlu araçlarının satışının gönüllü olarak durdurulacağını açıkladı ve konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
"Onlar da 323 bin aracı gönüllü geri çağırma yöntemiyle, Almanya'yla eş zamanlı olarak çağıracaklarını açıkladılar. Belki ilk defa bir bilgiyi de sizin aracınızla paylaşalım. Volkswagen'in şu anda EA 189 dedikleri motor tipinde iki aracı var Türkiye'de, Jetta ve Caddy. Bunlarla ilgili araçların satışını bu akşam itibarıyla durduracak.”
Işık’ın bu açıklamasının hemen ardından Doğuş Otomotiv de, ülkede Jetta ve Caddy satışlarının durdurulduğunu ifade etti. Doğuş Otomotiv’den gelen açıklamada ise şu sözler söylendi: “Volkswagen AG tarafından üretilen EA189 EU5 motor tipine sahip dizel araçlarla ilgili alınan kararla gönüllü olarak, Jetta ve Caddy modellerimizde sadece EA189 EU5 1.6 TDI motor tipinde araçların satışı bu akşam itibari ile geçici olarak durdurulmuştur.”
Ya geri çağırma ya yenisini verme
2015 yılının üçüncü çeyreğinde 3.5 milyar euro zarar eden Volkswagen, 15 yıldır ilk kez zarar açıklarken, marka, söz konusu skandaldan kurtulmak için iki çözüm üzerinde durmaya başladı. Bunlardan biri, hileli yazılıma sahip olan araçları geri çağırmaktı. Bu seçenek çok mantıklı gibi gözükse de hileli yazılım, çevre standartlarına uygun yazılımla değiştirilirse araçların performansı yüzde 20 oranında düşecekti. Bu da araç kullanıcıları için pek tercih edilmeyen birşey olacaktı.
Diğer seçenek de, hileli yazılıma sahip olan dizel araçların yeni benzinli araçlarla değiştirilmesiydi. Araç kullanıcılarının dizel araçtan benzinliye geçmeyi isteyip istemedikleri noktasında emin olamayan Volkswagen yetkilileri, yine de bu seçeneğe daha sıcak baktı çünkü bu, markaya sıfırdan başlama imkanı tanıyacaktı.
Yenisini vermekten yanalar
Volkswagen, son günlerde, hileli yazılıma sahip araçlarını ne yapacağına ilişkin olarak yazılım ve donanım değişikliğinin yanı sıra, müşterilerine cazip takas teklifleri sunarak sorunu çözmeyi düşünüyor.
Alman haber ajansı DPA’nın haberine göre, Volkswagen’in üst düzey yöneticilerinden biri, markanın özellikle 1.6 litre hacimli dizel araçların cazip takas teklifleri ve çok düşük faizli geri ödeme kolaylıklarıyla takasa almanın hesaplarını yaptığını belirtti.
Türkiye’deki Jetta ve Caddy sahipleri dikkat! Araçlarınız için ne yapılacak?
Yenileriyle değiştirilen araçların, çevre standartlarında herhangi bir normu bulunmayan üçüncü dünya ülkelerine ihraç edileceği konuşulurken, Türkiye’de satışı durdurulan Jetta ve Caddy’ler için Doğuş Otomotiv’in ne yapacağı merakla bekleniyor.
“Acaba Doğuş Otomotiv araçları geri mi çağıracak yoksa yeni araç mi verecek?” sorusu akıllarda dolaşırken henüz şirketten gelen bir açıklama bulunmuyor.