Volkan Bozkır: Vizeden vazgeçeriz terör yasasını değiştirmeyiz

AB Bakanı Bozkır’dan AB’ye vize resti: Terörle Mücadele Kanunu’ndaki bir düzenleme için Türkiye’de bir adım atma imkanına sahip değiliz. Vizenin gerekirse kalkmaması pahasına yasada bir değişiklik yapmayacağız.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye’nin vize muafiyeti için çok çaba sarf ettiğini söyledi, “Terörle Mücadele Yasası’nda değişiklik yok” mesajı verdi. 

Strazburg temaslarının ardından  Türk gazetecilerle bir araya gelen Bozkır, vizelerin kaldırılmasına ilişkin süreci değerlendirdi:    

Milletvekillerimiz sabahlara kadar çalışarak bu noktaya gelmemize imkan sağladılar. Biz 72 beklentiyi siyasi bir bakışla karşıladığımızı kesin olarak düşünüyoruz. Ancak eksik beklentiler olduğunun ifade edilmesi, bunların içinde de son üç güne kadar hiçbir temasımızda dile getirilmeyen Terörle Mücadele Yasası’ndaki bir değişikliğin bu beklentilere dahil edilmesi süreci şu anda bulunduğumuz kritik noktaya getirmiştir.

KARARLI TUTUMA DEVAM

450’nin üzerinde şehit verdiğimiz bir ortamda, Türkiye’nin bazı ilçelerinin PKK’lı teröristlerce gasp edilip insanlarımızın huzurunun bozulduğu, operasyonlar düzenlenerek tüm ilçelerimizin teröristlerden temizlendiği bir ortamda Terörle Mücadele Kanunu’ndaki bir değişiklik için Türkiye’de bir adım atma imkanına sahip değiliz. Dolayısıyla vizenin gerekirse kalkmaması pahasına Terörle Mücadele Kanunu’nda da bir değişiklik yapmayacağız.

  Türkiye ile AB ilişkilerinin ilerlemesine yol açan unsurlardan bir tanesinde aksama olursa o zaman tüm tablonun ele alınması ve tekrar değerlendirilmesi gibi bir durum ortaya çıkabilecektir. Bütün çabalarımızla bu tehlikeli addettiğim noktalara gelinmemesi için tarafların ellerinden gelen çabayı sarf etmesi ve haziran sonuna kadar vizenin kaldırılması, Türkiye’nin kararlı tutumunu devam ettirerek bu tablonun ‘kazan-kazan’ diyebileceğimiz, herkesin kazanacağı bir ortamda sürmesi gerekiyor.

AVRUPA KONSEYİ DEVREYE GİRMELİ

AP itibarıyla ilerleme kaydetmemizin mümkün olmadığını saptamış bulunuyorum. Sorunun çözümü için tekrar komisyona  geri dönerek komisyonun aslında beklenti olarak sunmadığı bazı hususların açıklığa kavuşturulmasını talep edeceğiz.

Bu süreçte Avrupa Konseyi’nin bütün imkanlarıyla devreye girmesi gerekiyor. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri de AP nezdinde böyle bir girişim olursa içinde bulunduğumuz ciddi noktanın aşılması için katkıda bulunabilecektir.

PEKİ YA MÜLTECİLER!

Türkiye ile AB arasındaki vize krizi mülteci anlaşmasının iptal edilmesini de gündeme getirdi. Dışişleri Bakanı Volkan Bozkır’ın “Tehlikeye girer” diyerek işaret ettiği anlaşma iptal olursa;  

* AB yeniden göçmen akınıyla karşı karşıya kalacak.

*Anlaşmanın rafa kalkması, Türkiye’nin Avrupa ülkelerine kaçak yollarla giren göçmenleri geri almaması anlamına geliyor.

* İade edilen her üç göçmenden ikisini AB ülkeleri tarafından göçmen statüsüyle kabul edilmesi de mümkün olmayacak.  Böylece mülteci sorunu için bulunan kısmi çözüm rafa kalkmış olacak.

* Anlaşmanın en önemli maddelerinden biri Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için AB’nin vereceği 6 milyar euroluk yardım. Anlaşma iptal olursa sığınmacılar için harcanacak bu kaynak da kullanılamayacak.

‘3 MİLYAR EURO ANLAŞMAZLIĞI’

Financial Times gazetesi, Türkiye ile AB arasında varılan göçmen anlaşmasında Birlik tarafından ödenmesi sözü verilen 3 milyar euronun nasıl kullanılacağına ilişkin taraflar arasında görüş ayrılığı olduğunu iddia etti. “Türkiye ve AB, 3 milyar euroluk anlaşmada fikir ayrılığında” başlıklı haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AB’nin vaat ettiği 3 milyar euroyu ödemesini istediği, Brüksel’in ise ödemenin BM ve uluslararası sivil toplum kuruluşları üzerinden yapılması konusunda ısrarcı olduğu öne sürüldü.

Haberde şu ifadelere yer verildi: “Ankara Brüksel’den, AB bütçesi ve üye ülkelerin katkılarıyla finanse edilen 3 milyar euroyu doğrudan Türk hükümetine ve hükümete bağlı kuruluşlara vermesini istiyor.

Türkiye, parayı ülkedeki 2.75 milyon kayıtlı Suriyeli mülteci için yeni okullar ve yeni hastaneler yapılması, ayrıca mülteci kamplarının geliştirilmesi için kullanmak istiyor. Avrupa Komisyonu yardım harcamalarının tabi olduğu katı kurallar çerçevesinde fonların BM kuruluşları ve uluslararası sivil toplum örgütleri aracılığıyla yönlendirilmesinde ısrarcı davranıyor.”

BRÜKSEL’DEN RESTE REST

Erdoğan’ın “Siz yolunuza, biz yolumuza” çıkışının ardından AB’den sert açıklamalar geldi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker, ‘terör tanımı değişmezse anlaşmalar çöker’ mesajı verdi.

AB Komisyonu, Türkiye’nin Terörle Mücadele Yasası’nda değişiklik yapmayı reddetmesinin Ankara ile varılan anlaşmayı sona erdirmeyeceğini duyurdu. Ancak AB Komisyonu Başkanı Juncker,   Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmezse AB ile Türkiye arasındaki mülteci ve vize muafiyeti anlaşmalarının çökeceğini söyledi.

AB Komisyonu, Türkiye ile AB üyesi 28 üyenin üzerinde anlaştığı mülteci anlaşmasının, Ankara’nın terör tanımı nedeniyle sonlanmayacağını açıkladı. Avrupa Komisyonu sözcüsü Margaritis Schinas, Brüksel’in Türkiye’ye vize muafiyeti tanınması için çalışmalarını yürüttüğünü söyledi.

Bu açıklamadan hemen önce konuşan AB Komisyonu Başkanı ise farklı ifadeler kullandı. Juncker, Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda AB ile Türkiye arasındaki mülteci ve vize muafiyeti anlaşmalarının çökeceğini söyledi. Juncker, “Vize muafiyeti için 72 kriter belirledik, bunların 65’incisi Ankara’nın Terörle Mücadele Yasası’nı gözden geçirmesi gerektiğini söylüyor” dedi. Juncker, şöyle devam etti: “Biz buna güveniyoruz. Uzlaşmayı Türk hükümetiyle yaptık. Başbakan’ın görevden ayrılması AB’yle Türkiye arasındaki uzlaşmaların göz ardı edilmesine yol açmamalı. Koşulların karşılanmasına büyük önem veriyoruz. Aksi takdirde AB’yle Türkiye arasındaki anlaşma olmayacak. Erdoğan, Türklerin vizesiz seyahat hakkı almamasına karar verirse bunu Türk halkına kendisi açıklamak zorunda. Bu onun sorunu, benim değil.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

AB'den tartışma yaratacak rapor: Türkiye'ye vize muafiyeti terör riskini artırır
A’dan Z’ye vize gerçeği

Güncel Haberleri