AB Komisyonu, Türkiye ile Birlik arasında Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamında yol haritasının uygulanmasına ilişkin üçüncü raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye'nin vize serbestisi için 72 kriterden 67'sini yerine getirdiği belirtilerek, Türk vatandaşları için vizelerin haziran sonunda kaldırılmasını öngören tavsiye kararına yer verildi. Avrupa Komisyonu, Türkiye'ye vizenin kaldırılması için tavsiye kararı verirken "Vizesiz Avrupa yol haritasında Türkiye'nin ilerlemesi" başlıklı raporu da yayımladı. Vizesiz Avrupa için Türkiye'nin tamamlaması gereken 5 kritik madde...
İŞTE TAMAMLANMASI BEKLENEN 5 MADDE
-Türkiye Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) standartlarına uygun, makine tarafından okunabilen biyometrik seyahat belgelerini düzenlemeye devam etmeli; ICAO’nun tavsiye ettiği uygulamaları takip etmeli; ICAO standartlarına uymayan pasaportları kullanımdan kaldırmalı ve özellikle 2252/2004 Konsey Tüzüğü ile uyumlu, AB standartlarına uygun fotoğraf ve parmak izi dâhil olmak üzere biyometrik veri içeren uluslararası pasaportları, aşamalı bir şekilde kullanıma sunmalıdır.
- 21 Haziran 2012 tarihli AB – Türkiye Geri kabul Anlaşması’nın onaylanması ve yürürlüğe girmesi. (1 Haziran'da yürürlüğe girecek)
-Yolsuzlukla mücadele Ulusal Stratejisi’nin, Eylem Planının ve GRECO tavsiyelerinin etkin bir şekilde uygulanması. (Not: Türkiye 30 Nisan 2016 tarihinde yolsuzluk konusundaki yeni strateji ve eylem planını kabul etti. GRECO tavsiyelerinin uygulanmasının benimsenmesi süreci devam ettiği için bu madde ayrıntılı çalışma gerekli olarak değerlendirildi.)
- Merkezi yönetimler arasında doğrudan iletişimin gerektiği olağanüstü durumlar da dâhil olmak üzere, bütün cezai meselelerde etkin adli işbirliğinin sağlanması. (Türk makamları Türkiye'deki geçerli mevzuat ve usulleri açıklığa kavuşturmak için üye devletlerin yetkilileriyle yakın temasa geçtiğini belirtti.)
- Europol ile Operasyonel İşbirliği Anlaşması’nın tam ve etkin şekilde uygulanmasının sağlanması. Organize suç ve terörizme ilişkin yasal çerçevenin; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, AİHM içtihatları, AB müktesebatı ve AB üyesi Devletlerdeki uygulamalarla uyumlu olacak şekilde gözden geçirilip düzenlenmesi ve mahkeme, kolluk kuvvetleri ve güvenlik güçlerinin uygulamalarının kişi güvenliği ve özgürlüğü, adil yargılanma hakkı; ifade, toplanma ve dernek kurma özgürlüğü ile uyumunun sağlanması. (Türkiye'nin terörizm konusundak uygulamaları Avrupa Birliği standartlarıyla uyumlu hale getirmesi istendi. Ayrıca kolluk güçlerinin insan hakları ihlallerinin araştırılması için bir komisyon oluşturulmasını sağlayan yasanın uygulanmaya başlanması istendi.)