Koronavirüs salgınına ilişkin açıklanan vaka sayısındaki artış endişe yaratırken, Kovid-19’la mücadelede ilk günden bu yana gündemde olan sosyal mesafe ve izolasyon konusu tartışılmaya devam ediyor. Aralarında Bilim Kurulu üyelerinin de yer aldığı bilim insanlarının da sık sık yaptığı çağrıları, siyasi partiler de bir kez daha gündeme getirdi. CHP, İYİ Parti ve Gelecek Partisi’nden sokağa çıkma yasağı ve karantinaya ilişkin çıkışlar geldi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ise salgının yayıldığını belirterek, bu süreçte atılan adımları eleştirdi. Karantina ve tecrit uygulamalarının veriler ışığında yerel/bölgesel olarak hızla ve kararlılıkla uygulanabileceğine yer verilen TTB açıklamasında “Bugün ve sonrasında yapılması gereken Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerdiği gibi çok sayıda test yaparak, katı bir izolasyon uygulamaktır. Günde 30 binin üzerinde test yapılarak, test sonuçları pozitif olan olgular ile temaslıları ivedi olarak sağlıklı kişilerden ayrılmalıdır” vurgusu yapıldı. Siyasi partilerden de sosyal izolasyon adımı için hükümete çağrılar geldi.
CHP: BU HAFTA ÇOK KRİTİK
CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, tablonun kaygı verici olduğunu söyleyerek “Ülke genelinde veya kritik illerde en azından bu hafta sokağa çıkma yasağı uygulanmaktan çekinilmemeliydi” dedi. MYK sonrası konuşan Öztrak “Rakamlar ortada, iktidar sorumluluktan kaçabilir ancak sorumluluktan kaçmanın sonuçlarından kaçamayacaktır. İktidara bir kez daha çağrı yapıyoruz; YERLinsan hayatı en önemli önceliğimiz olmalıdır, madem bir Bilim Kurulu oluşturuldu ve Bilim Kurulu üyeleri bu haftanın çok kritik olduğunu söylüyor o halde ülke genelinde veya kritik illerde en azından bu hafta sokağa çıkma yasağı uygulanmaktan çekinilmemeliydi. Suriyelilere 40 milyar dolardan daha fazla harcayan devlet bir hafta kendi milletine bakamayacak durumda mı?” yorumunu yaptı.
‘İSTANBUL’DA YÜZDE 60 TEHLİKEDE’
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da “Türkiye için olmasa bile İstanbul için sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli” çağrısında bulundu. Havaların iyi olduğu günlerde insanların dışarı çıktığını kaydeden İmamoğlu “İstanbul’un yüzde 60’ı tehlike altında. Kent nüfusunun yüzde 15’i dışarı çıksa, 2.5 milyon kişi eder. Hava biraz iyileşince insanlar bir şekilde dışarıya çıkıyor. Türkiye için olmasa bile İstanbul için sokağa çıkma yasağı ilan edilebilir. En büyük lojistik güç belediyeler. Yenikapı ve Maltepe sahra hastanesi kurulabilecek alanlar. Barajlardaki doluluk oranı yüzde 65 ama bu dönem için iyi değil. Belediyelerimiz faturalarla ilgili kesinti yapmayacağını açıkladı. Şu anda İstiklal Mücadelesi gibi mücadele veriyoruz. Bu bir seferberlik. Faturaların ertelenmesini, ÖTV ve KDV muafiyeti talep ediyoruz. Bu konuların seferberlik anlamında bütünüyle masaya yatırılıp değerlendirilmeli. Türkiye’nin artık bütün konuları millidir. Siyasi dayanışmayı gösterme zamanıdır.”
DAVUTOĞLU: KONTROLLER İYİ YAPILMADI
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise “Başta vakaların bulunduğu iller olmak üzere süreli ve sınırlı sokağa çıkma yasağında tereddüt edilmemesi gerekir” açıklamasında bulundu. “Meselenin sadece bir takım eylem planları paylaşmak değil, aslında bir yönetim zihniyeti ile ilgili olduğunu gördüm. İnşallah eylem planlarını her hafta birini açıklama suretiyle sizlerle paylaşacağız. Yapıcı eleştirilerimizi ve çözüm yollarını aktarmaya gayret edeceğiz ama bugün ben eylem planlarından daha çok karşı karşıya kaldığımız bir yönetim krizini, bir yönetim zihniyetini ele almak istiyorum. En iyi eylem biçimleri ortaya konsa da eğer yönetim biçimi, üslubu, bu eylemleri hayata geçirme niteliği taşımıyorsa, hele hele noktasal ve tepkisel ise, bazen öfkeye dayalı tepkiler veriyorsa kriz yönetmek zorlaşır” diyen Davutoğlu şöyle devam etti: “Yurt dışından gelen, ateşi olmayıp taşıyıcı olan hastaların kontrolleri iyi yapılmalıydı. Yurt dışından gelen dostlarımız hayretle birçok ülkede uygulanan kontroller Türkiye’de uygulanmadı. Başta vakaların bulunduğu iller olmak üzere süreli ve sınırlı sokağa çıkma yasağında tereddüt edilmemesi gerekir.”
İYİ PARTİ: BU MU HAZIRLIK?
İYİ Parti Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır ise “İktidar ülke genelinde tam karantina uygulamasına geçmelidir” diye konuştu. Dikbayır “Milletinize 3 ay bakamayacak mısınız? 2 buçuk ay öce hazırız dediler. En çok vaka ve ölüm görülen ülkelerden biri olan İran’la sınır kapısını 5 gün önce gece yarısı kapattılar. Bu mudur hazırlık?” değerlendirmesinde bulundu. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray da halka besin ve yaşam desteği sağlayacak işlerde çalışanlar dışında tutularak Türkiye çapında karantina ilan edilmesi önerisinde bulundu.
‘BİZ BİZE YETERİZ TÜRKİYEM’
Cumhurbaşkanlığı kabinesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplandı. Tarabya’daki Huber Köşkü’nde gerçekleştirilen kabine toplantısı, ilk kez video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Erdoğan’ın 4.5 saat süren kabine toplantısı sonrasında ‘Millete Sesleniş’ konuşması yaptı. Erdoğan konuşmasında, “Sivil toplum kuruluşlarımızın da, imkanları çerçevesinde ihtiyaç sahiplerine destek olmaya çalıştığını biliyoruz. Bu konuda da devletin öncülük etmesi gerektiğini gördüğümüz için “BİZ BİZE YETERİZ TÜRKİYEM” diyerek Milli Dayanışma Kampanyası başlatıyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kampanyaya kendisinin 7 aylık maaşını bağışladığını, bakanlar ve toplantıya katılan bürokratların da toplam 5 milyon TL bağış yaptığını söyledi. Erdoğan “En büyük katkıyı iş adamlarımızdan, hayırseverlerimizden bekliyoruz. Yaşadığımız sıkıntılı günleri geride bıraktığımızda hatırlayacağımız en güzel şeylerden biri bu birlik ve dayanışma fotoğrafımız olacak” ifadelerini kullandı. Erdoğan şunları söyledi: “Kara, hava ve deniz yollarıyla yapılan şehirlerarası ulaşımı sınırlandırdık. Gerekirse şehiriçi ulaşımda da benzer yöntemleri devreye sokabiliriz. Günlük test sayısını 10 bine ulaştırdık. Virüsün yayılmasını önlemek için her yola başvurmakta kararlıyız. Türkiye, her hal ve şart altında üretime devam etmek, çarklarının dönmesini sağlamak zorunda olan bir ülke. İşi olmayan, zorunluluğu bulunmayan vatandaşlarımız gönüllü karantinayla kendilerini ne kadar evde tutarlarsa normale dönme süreci o kadar kısalacak. Kamu güvenliği konusunda ise milletimizin dirayetli tutumu ve emniyet birimlerimizin gayretleri neticesinde, kayda değer bir sıkıntı yaşamıyoruz. Bu vesileyle, tüm sağlık görevlilerimize, güvenlik güçlerimize, gıda ve ihtiyaç malzemelerinin halkımıza ulaştırılmasını sağlayan esnafımıza, üretimi devam ettiren sanayicimize ve işçilerimize şükranlarımı sunuyorum.”
UMRECİLER BİR HAFTA YURTLARDA
Katrantina süğreleri dolan umrecilerde Kovid-19 testi pozitif çıkınca gözetim süresi bir hafta daha uzatıldı. Sağlık Bakanlığı’nca koronavirüs tedbirleri kapsamında umreden dönenlerin Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlara yerleştirilmesine karar verilmesiyle Konya’daki 2 yurda, 15 Mart’ta 2 bin 200 kişi getirildi. Havalimanında ve yurda yerleştirilirken sağlık kontrolünden geçirilenlerden evli çiftler dışında herkes ayrı odalara alındı. 14 günlük karantina süresi boyunca yaklaşık 500 polis, yurtta güvenlik önlemi alıp bina içinde katlarda ve çevrede nöbet tuttu. Karantina süresi dolanlardan ‘Kovid-19’ testi negatif çıkanların dün evlerine gönderilmesi planlandı. Önce il dışındakilerin tahliye edilmesi için dün yurt önüne otobüsler getirildi. Tahliye edilecek kişilere de 14 gün evde karantinada kalmaları için tebligat imzalatıldı. Ancak aralarında ‘Kovid-19’ testi pozitif çıkanların da olması üzerine Bilim Kurulu kararıyla tahliye işlemlerinin 1 hafta ertelendiği öğrenildi.
CEZAEVLERİNE İZALASYON ADIMI
ünyayı eve kilitleyen koronavirüse bugüne kadar dünya çapında 720 bin kşi yakalandı. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 33 bini geçti. ABD’de ve İspanya’da vaka sayısı virüzün çıkış noktası olan Çin’i geçti. İtalya’daki trajedi ise durdurulamıyor. Virüsün Türkiye’deki yayılma hızı da gittikçe artıyor. Salgını durdurmak için hükümet art arda tedbir paketleri açıklasa da yayılmanın önüne geçilmiş değil. Zira başta Türk Tabipler Birliği (TTB) olmak üzere uzmanlar salgının durdurulması için atılan adımlarda geç kalındığını ifade ediyor. Bunun için İran ve Çin’den geliş gidişlerin geç yasaklandığını, Umreden gelen 21 bin kişinin tamamının karantinaya alınmadığını gösteren uzmanlar sosyal izolasyon içöin daha radikal tedbirlerin alınmasını istiyor.
CEZAEVİ PERSONELİ EVE GİTMEYECEK
Adalet Bakanlığı da cezaevlerinden salgını uzak tutmak için dün olağanüstü bir toplantı düzenledi. Toplantı sonrası açıklamay ayapan Bakan Abdulhamit Gül “Bugünden itibaren cezaevlerinde görev yapan personel, belirlenen süreler sonunda evlerine gönderilmeyecek, izole edilen yerlerde kalacak” dedi. Adalet hizmetlerinde koronavirüse karşı alınacak tedbirlerle ilgili koordinasyon toplantılarının üçüncüsü sonrası Bakan Gül şunları söyledi: Bugünden itibaren cezaevlerinde görev yapan personel, belirlenen süreler sonunda evlerine gönderilmeyecek, izole edilen yerlerde kalacak. Kamuya ait yerlerden de yararlanılması hususu değerlendirilmektedir. Kurumsal olarak alt yapıyı hazırlamış durumdayız. Bir diğer gelişme de telefon görüşmesinde, görüntülü görüşme imkanını sağlamak adına çalışmanın başlamasıdır. Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle mevzuat altyapısı tamamlanmaktadır. Böylece sadece görüntülü görüşme değil, mektup, kantin, doktor gibi pek çok işlem daha çabuk görülecektir.
ADLİYEDEKİ ÖNLEMLER
Bir diğer konu da her gün yüz binlerce insanın giriş çıkış yaptığı adliyelerde ve icra dairelerindeki insan sirkülasyonunu durdurmaktır. Yasa çıkar çıkmaz HSK bir çalışma yaptı. Tutuklu ve acil işler, yürütmenin durdurulması ve acele işler haricinde tüm duruşmalar ertelenecek. 30 Nisan’a kadar duruşmalar ve acil olmayan tüm işler ertelenmiştir. Avukat arkadaşlarımıza 6 Nisan itibariyle CMK alacaklarına yönelik tüm ödemeler başsavcılıklara ulaştırılacaktır.
KORONA SORUŞTURMALARI
Salgın hastalık tehlikesinden ortaya çıkan sıra dışı süreci fırsata çevirmek isteyenlerin karşısında hukuk vardır. Corona karşısında cumhuriyet başsavcılıkları toplumun sağlığını sağlamak için 459 kişi hakkında soruşturma başlatmıştır. Yine sosyal medyada manüpülatif haberlerle ilgili olarak 385 kişi, 65 yaş üstü vatandaşlarımıza rencide eden 8 kişi, karantinaya aykırı olarak ildeki 11 kişi, stokçuluk kaçak maske satmak gibi suçlar karşısında 55 kişi hakkında soruşturma işi yapılmıştır.