'Vatanım Sensin' dizisine Çerkes derneklerinden tepki geldi. Çerkes dernekleri, Kanal D ekranlarında perşembe akşamları yayımlanan 'Vatanım Sensin' dizisinde Dağistanlı karekterinin Çerkes Etem'in vatan haini gibi gösterildiğini iddia etti. Çerkes Ethem'in kurtuluş mücadelesinin baş aktörlerinden biri olduğu belirtilen açıklamada durumun derhal düzeltilmesini istedi. Bu tepkinin ardından sosyal medyada Çerkes Ethem kimdir sorusu sorulmaya başlandı. İşte Çerkes derneklerinin tepkisi ve Çerkes Ethem kimdir sorusunun yanıtı...
Çerkes, Abhaz ve Birleşik Kafkas Dernekleri Federasyonu ortak bildiri yayınlayıp Kanal D ve Vatanım Sensin dizisini ve Dağistanlı karakterini protesto etti: Tarihi çarpıtıp bizi küçük düşürüyorlar dendi. Geçtiğimiz Kasım ayında yayınlanan bir bölümünde, tarihi gerçekleri çarpıttığı iddiasıyla gündeme gelen dizi, şimdi de Çerkes Ethem'in vatan haini gibi gösterilmesiyle tepki çekti. Çerkes Dernekleri Federasyonu, Abhaz Dernekleri Federasyonu ve Birleşik Kafkas Dernekleri Federasyonu'ndan yapılan ortak yazılı açıklamada; dizide 'Dağıstanlı' karakteri ile Çerkes Ethem'in kastedildiği ileri sürüldü. işte internet kullanıcılarının merak ettiği Çerkes Ethem kimdir sorusunun yanıtı...
ÖZÜR DİLENMESİ VE YANLIŞIN DÜZELTİLMESİ BEKLENİYOR
Çerkes Dernekleri Federasyonu, Abhaz Dernekleri Federasyonu ve Birleşik Kafkas Dernekleri Federasyonu'ndan yapılan ortak yazılı açıklamada, "Vatanım Sensin" dizisinde "Dağıstanlı" karakteri ile Çerkes Ethem'in kastedildiği ileri sürüldü.
Açıklamada, tarihle bağdaşmayan, gerçeği yansıtmayan, tamamen düzmece olayları reyting uğruna izleyiciye sunmanın doğru olmadığı vurgulanarak, "Bu bağlamda 'Vatanım Sensin' dizisinde, İstiklal mücadelesi kahramanı Çerkes Ethem'in vatan haini gibi gösterilmesini reddediyor, sorumluları şiddetle kınıyoruz. Kuzey Kafkas toplumu, hem Osmanlı devleti, hem de Türkiye Cumhuriyeti döneminde devletin ve ordunun her kademesinde başarıyla görev almış ve almaya devam etmektedir. Kuzey Kafkas toplumu Osmanlı devletinden Cumhuriyet'e geçiş dönemi olan Kurtuluş mücadelesinde de etkin görev alarak Kuvay-i Milliye ruhunu oluşturmuş, mücadelenin kazanılmasında en etkili unsurlardan biri olmuştur." denildi.
Çerkes Ethem'in kurtuluş mücadelesinin baş aktörlerinden biri olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Çerkes Ethem oluşturduğu Kuvay-i Seyyare birliği ile düzenli ordu kurulana dek hem düşmana korku salmış, hem de Mebusan Meclisi'nin koruyucusu olmuştur. Çerkes Ethem'e iade-i itibar yapılması gerekirken, böylesine tarih bilmez bir derlemenin ülke genelinde yayın yapan bir kanalda gösterilmesi Türkiye'de yaşayan Kuzey Kafkas toplumunu rencide etmiştir. 'Vatanım Sensin' dizisinin senaristinden, yapımcısından ve yayıncı kuruluşundan ivedilikle Kuzey Kafkas toplumundan özür dilemesini ve yaptıkları kabul edilemez yanlışı düzeltmelerini bekliyoruz. Tarihin, gerçek karakterlerle anlatıldığı bu dizide 'olay, kurum ve karakterler hayal ürünüdür' diyerek sorumluluktan kaçılacağını düşünmek büyük bir yanılgıdır. Toplumu yanıltan, izleyicide kin duygusu uyandıran, gerçek dışı bu sahneleri Kuzey Kafkas toplumu adına kınıyor, konunun takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz." Vatanım Sensin yapımcılarının tepkilere vereceği cevap merak ediliyor.
CEVDET DAĞİSTANLI'YI ÖLDÜRDÜ
ÇERKES ETHEM KİMDİR?
Kurtuluş Savaşı‘nda Kuvayı Milliye döneminin çetecilerindendir.
Çerkez Ethem, Büyük Çerkes sürgününde Kafkasya’nın Şapsığ yöresinden göçederek Bandırma’nın Emre köyüne yerleşmiş Sapşığ Çerkez oymağından, Adıge ailesinden Pşevu Ali Bey’in beş oğlunun en küçüğü olarak 1885 tarihinde dünyaya geldi. Abileri de çeşitli savaşlara katılmışlar, hatta iki abisi (Reşet ve Tevfik beyler) 1901 ve 1902 yıllarında Harbiye’yi bitirerek subay çıkmışlardı.
Çerkez Ethem, 14 yaşında evden kaçarak Bakırköy Süvari Küçük Zabit Mektebi’ne girdi. Balkan Savaşı‘nda Bulgar cephesinde yaralandı. Kıdem zammı ve madalya aldı. I. Dünya Savaşı‘nda Eşref Kuşçubaşı’nın yönettiği Pan Turanist Teşkilatı Mahsusa ile birlikte İran, Afganistan ve Irak’a yapılan akınlara katıldı.
Atatürk’ün Samsun‘a ayak bastığı sıralnda Çerkes Ethem liderliğinde Yunan işgaline karşı direniş başlatılır. Kasım 1919’da Garp ve Merkez Cephesi’nde komuta Çerkes Ethem‘indir. Yunan Ordusu’nun durdurulması, isyanların bastırılması ve Ankara’da Meclis’in toplanabilmesi Çerkes Ethem’in sayesinde mümkün olabilmiştir.
1919-1920 tarihleri arasında bir yıldan uzun bir süre Anadolu’da tek önemli vurucu güç olan Kuvayı Seyyare’yi kurdu ve yönetti. Kurtuluş Savaşı başlarken Kuzeybatı Anadolu’da çete kurarak bir yandan Yunanlılar’la bir yandan padişahcılarla çarpıştı. Anzavur, Bolu, Düzce ve Yozgat ayaklanmalarının bastırılmasında büyük yarar gösterdi.
Ancak düzenli ordu içinde yer alması istenince , emrindeki güçlerle TBMM hükümetine karşı ayaklandı, üstüne gönderilen kuvvetlere yenilince Yunanlılar’a sığındı (12 aralık 1921) . Yunanlılar yenilip Anadoludan çekilince onlarla birlikte Yunanistan’a gitti. Ankara İstiklâl Mahkemesi tarafından idama mahkûm edildi. Önce Mısır’a sonra da Ürdün’e giden Ethem Bey Kardeşlerinin aksine, 150’liklerin affından sonra da Türkiye’ye dönmedi. Mustafa Kemal ATATÜRK para ve pasaport gönderdiğinde, Ethem’de “ianeye ihtiyacım yok, yargılanıp aklanmayacaksam dönmenin bir anlamı yok” diyerek Türkiye’ye dönmeyi reddetti.
Çerkez Ethem 21 Eylül1948 de Amman’da hayata gözlerini yumdu. Şeria Nehri’nin kıyısında toprağa verildi. Kabri, Ürdün’ün başkenti Amman’da Vadi-i Kır’daki Kabartay Mezarlığı’nda bulunuyor.