Vanalar kısılmadan açılmış

Yeni yılla birlikte OPEC üyesi ülkeler petrol üretimini kısmaya hazırlanırken, petrol arzı kasımda rekor kırdı. Üreticiler kasım ayında günlük stokları 130 bin varil artırarak, üretimi 98 milyon varile çıkardı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) 2017 yılı itibarıyla üretimi kısma kararı alması varil fiyatlarının bir hayli yükselmesine sebep olmuştu. Ocak itibariyle üretimi günlük 558 bin varil düşürme kararı, yeni yıla girmeden üretimi rekor bir rakama ulaştırdı. Kısıtlamadan önce vanaları sanki sonuna kadar açan üreticiler, stok ve üretimi uçurdu. Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) “Aylık Petrol Piyasası Raporu”na göre, OPEC ham petrol üretimi, kasımda bir önceki aya göre günlük 300 bin varil artışla 34 milyon 200 bin varile çıkarak rekor seviyeye ulaştı.

OPEC’in ham petrol dışındaki diğer konvansiyonel olmayan üretimi ise günlük 6 milyon 940 bin varili buldu. Böylece OPEC’in toplam petrol üretimi 41 milyon 140 bin varil oldu. Üretim artışına en büyük katkı Angola’dan geldi. Angola kasımda günlük üretimini 160 bin varil arttırdı. OPEC’in en büyük üreticisi Suudi Arabistan, günlük üretimini 70 bin varil artışla 10 milyon 630 bin varile yükseltti. Grubun en büyük ikinci üreticisi günlük 4 milyon 610 bin varil ile Irak. İran ise bir önceki aya göre üretim seviyesini 3 milyon 720 bin varilde sabit tuttu.

OPEC ülkelerindeki üretimin rekor seviyede gerçekleşmesiyle, kasımda küresel petrol arzı da rekor seviyeye çıktı. Dünyada petrol üretimi günlük 130 bin varil artışla 98 milyon 240 bin varil oldu. Kasımda küresel petrol üretimi geçen yılın aynı ayına göre günlük 470 bin artış gösterdi. Kasımda OPEC dışı ülkelerin petrol üretimi ise günlük 160 bin varil azalarak, 57 milyon 100 bin varile geriledi.

IEA tahminlerine göre, bu yıl OPEC dışı ülkelerin petrol arzı, geçen yıla göre günlük ortalama 800 bin varil düşüşle 56 milyon 800 bin varil olacak. Gelecek yıl ise günlük 200 bin varil artışla yaklaşık 57 milyon varile çıkacak. Rapora göre, bu yıl sonu itibarıyla küresel petrol talebinin 96 milyon 300 bin varil olası öngörülüyor. 2017’de ise talebin 97 milyon 600 bin varile yükselmesi bekleniyor. Üretim kısma kararıyla fiyatlar yaklaşık 17 ayın en yüksek seviyesi olan 57,50 dolara kadar çıktı. Günün ikinci yarısında etkisini artıran kar satışları ile kazançlarının önemli bir kısmını geri veren Brent petrol, günü yüzde 1,68 artışla 55,25 dolardan tamamladı. Bugün yatay bir seyir izleyen Brent petrolün varil fiyatı saat 10.45 itibarıyla yüzde 0,7 değer kazanarak 55,6 dolardan işlem görürken, Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,8 artışla 52,8 dolardan alıcı buluyor.      

ELEKTRİK SANTRALLERİNİN GAZI YARIYA İNDİ

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) özel sektör ve Elektrik Üretim AŞ’ye (EÜAŞ) ait santrallere, bu sabah itibariyle sözleşme miktarının yarısı kadar gaz çekebileceğine ilişkin talimat gönderdi. BOTAŞ’ın söz konusu kararı, soğuk havalar nedeniyle evsel tüketimde doğalgaz tüketiminin artma ihtimalini göz önünde bulundurarak aldığını belirten yetkililer, uygun olan santrallerin ikincil yakıta geçmesini de istedi. Türkiye’de halen sisteme verilebilen günlük gaz miktarı ortalama 200 milyon metreküp civarında.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Suudi Arabistan Kralı Selman Halep için 5,3 milyon dolar bağışladı
Doğalgaz kısıntısı elektrik fiyatını uçurdu
Ankara'da doğal gaz hattının delinmesi çevrede panik yarattı

Ekonomi Haberleri