Ramazan’da sahura kalkarak bölünen uykunun telafisiyle ilgili olarak Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hikmet Fırat, “İşe erken başlayanlar, eksik uyku ile güne başlamaları dolayısıyla, gün içinde uykuya meyil; yorgunluk; dikkatsizlik gibi sıkıntıları özellikle oruç tutmaya başladıkları ilk bir hafta içinde gözlemleyeceklerdir. Bu durumda; uykunun başlamasını tetikleyen melatonin hormonunun en fazla salındığı öğle saatlerinde (14:00 civarı) kısa süreli uyku uyunması (şekerleme) önerilmektedir” dedi.
Fırat, şunları söyledi: “Sağlıklı bir kişinin kesintisiz 6-8 saat uyku süresine ihtiyacı olduğunu düşünürsek, bu durumun Ramazan ayı boyunca mümkün olmayacağını görebiliriz. Sabah işe erken gitmesi gerekmeyen kişiler, bu durumu sahur sonrasında geç uyanarak tolere edebilirler.”
‘AŞIRI YEMEK UYUTMAZ’
Fırat sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak işe erken başlayanlara, öğle saatlerinde kısa süreli ‘şekerleme’ önerilmektedir. Bu sürenin ise 20-40 dakikayı aşmaması önemlidir. Ayrıca uykuda nefes durması (uyku apnesi) hastalığı olan kişilerin de özellikle Ramazan ayında aşırı yemekten kaçınmaları gerekir.”