[Karar]
CELAL DEMİRBİLEK
Uşak'ta ilginç bir takım var... Osmanlı döneminde at üzerinde savaş hazırlığı için yapılan bir oyun, günümüzde spor dalına dönüştü. O dönemde süngü ve mızrağın yerini bugün cirit almış. At ve cirit ile bütünleşen bir erkek sporu ama yapanlar ise kadınlar...
'Ege Yıldızı' adını verdikleri bu Uşaklı takımın kurucu kaptanı Deniz Demirel, sadece Ege bölgesini değil Türkiye'yi temsil ettiklerini söyledi. “Türkiye'de bir ilki gerçekleştirip atlı bayan takımı çıkarttık” diyen Demirel, “İl dışına, festivallere ya da önemli günlere gidip gösteri yapıyoruz. Bizim özelliğimiz tek olmaktan ziyade halk oyunları ve halk dansları topluluğu olmamızdır. Biz ata binmeden önce halk oyunları gösterisi yapıp daha sonra cirit oynayabilen bir takımız” dedi.
Tamamı kadınlardan oluşan Ege Yıldızı'nda şu isimler yer alıyor: Deniz Demirel, Pınar Demirel, Sevcan Sevim Ünalan, Sevda Özen, Betül Eser, Yağmur Coştur, Şeyma Kökpınar, Cemile Saraç, Hatice Çakmak, Betül Karagöz, Merve Gülay, Aylin Özüstün, Betül İklim Bozbey ve Naciye Bıyıklı.
RAKİPLERİ YOK
Ege Yıldızı Kadın Atlı Cirit Takımı'nın en büyük sıkıntısı kadın rakip bulamamaları. Kurucu kaptan Deniz Demirel takım olarak karşılaştıkları zorlukları KARAR'a anlattı.
“Rakibimiz olmadığı için genelde erkeklerle gösteri maçları yapıyoruz. Bazen cirit sopası canımızı yakıyor. Kendi atımız olmadığı için bize verilen her ata binmek zorundayız.”
'BAKAN KARŞILAMALARI YAPIYORUZ'
-Bayan cirit takımı neler yapar?
“Genelde düğün, açılış, Bakan karşılaması, özel günler ve kurtuluş haftalarında gösteriler yapıyoruz. Birçok kanala, TV programında, belgesellerde cirit oynadık. Sporcularımız dizi, film gibi yerlere dublör olarak gidiyorlar.”
'ATLI CİRİTİ HOBİ GÖRMÜYORUZ'
“14 sporcumuz 15-35 yaşları arasında. Ata binme eğitimi veriyoruz. Her birimiz farklı mesleklerden olmasına rağmen atlı ciriti benimsedik. Ve bu sporu hobi olarak görmeyip, atlı ciriti tanıtıp yükseltmeyi amaç edindik.”
-Bir bayan olarak neden atlı cirit?
“Yıllar önce bir köye ilk kez cirit izlemeye gitmiştik. Orada yaşlı bir teyze ata biniyordu. O gün çok etkilendim. Atın üstünde o kadar dik duruyordu ki, güçlü bir kadın temsiliydi, adeta… Ve o gün aklımda hep ata binmek vardı. Daha sonra atı olan arkadaşlarımın yanına ata binmeye gittim. O kadar heybetliydi ki, attan korkmamak mümkün değildi. Ama kafaya koymuştum ve binecektim. O günlerden sonra at binmeyi öğrendiğimi hissederek 'cirit öğrenmeyi denemeliyim' dedim. Ve başladım cirit kurallarını öğrenmeye… Atın üzerinde cirit oynamak daha zevkliydi. Çünkü hem ata hükmedip, hem de rakibinle uğraşmak daha farklı bir duygu hissettiriyordu insana.”
-Cirit oynamak nasıl bir duygu?
Atın üzerinde tamamen kendiniz oluyorsunuz ve rüzgarı yüzünüzde hissettiğiniz de özgürlüğü çekiyorsunuz. Adeta cirit oyununda atla bir bütünsünüz. Çünkü siz onu, o sizi koruyup kolluyor. Birbirinizle uyum içerisindesiniz. Çok güzel bir duygu. Tüm kadınlara tavsiye ediyorum.”
'RAKİBİNİ YAKALAYIP BAĞIŞLIYORSUN'
“2. Mahmut döneminde tehlikeli olduğu için bu oyun kaldırılmış, daha sonra günümüzde eğlence oyunu olarak getirilmiş ve bazı kurallar konulmuş. Rakibini yakalayıp bağışlamak gibi güzel bir hareket ise sadece atlı cirit oyununda var.”