Üretimi duran fabrikaların sayısı artıyor

Oyak Renault’daki eylemin ardından ardından Tofaş ve Çoşkunöz fabrikasında da üretim durdu. İşçilerin ücret artışı isteğiyle başlattıkları ve üretimin durmasına neden olan eylemler devam ediyor.

Türkiye’nin otomotiv devleri Oyak Renault ve Tofaş’ta işçilerin ücret artışı isteğiyle başlattıkları ve üretimin durmasına neden olan eylem sürüyor. İki fabrika yönetimi pazartesi gününe kadar üretime ara verildiğini açıkladı. 

Türk Metal Sendikası'nın örgütlü bulunduğu Bosch'ta çalışan işçilere geçen nisan ayında 3 yılı kapsayacak toplu sözleşmede yüksek oranda zam verilmesi, Oyak Renault ve Tofaş başta olmak üzere aynı sendikanın örgütlü bulunduğu otomotiv ve yedek parça fabrikalarındaki yaklaşık 20 bin işçinin tepkisine yol açtı. Fabrikalardaki işçiler sözleşmelerinin yenilenmesini isteyerek olumsuzluktan sorumlu tuttukları sendikadan istifa etme sürecine girdi. Ardından geçen perşembe gecesi Oyak Renault'ta vardiyaya giren işçiler işbaşı yapmazken, vardiyaya çıkan işçiler de tesis önünde eyleme başladı. Oyak Renault’taki bu eylemle her saat bantlarıdan 59 otomobil çıkan dev fabrikada üretim durdu. 

Üretime ara verildi

Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Oyak Renault Fabrikası'ndaki eylem devam ederken, Yalova yolundaki Tofaş Fabrikası işçileri de dün saat 16.30’daki vardiyada işbaşı yapmayınca bu tesiste de üretim durdu. İşçilerin fabrika önündeki bekleyişi devam ederken, Tofaş fabrikası İnsan Kaynakları, işçilere cep telefonundan mesaj gönderilerek, üretime ara verildiği duyuruldu. 

Gönderilen mesajda, şöyle denildi: "Değerli çalışma arkadaşlarımız şirket yönetiminin kararıyla bugün saat 21.30’dan itibaren üretime ara verilmiştir. 16 Mayıs Cumartesi yapılması planlanmış olan fazla mesai çalışması da yapılmayacaktır. Bunun dışında çalışması gerekli görülen personellerimiz yöneticileri tarafından bilgilendirilecektir." 

Oyak Renault’tan yapılan açıklamada da, fabrikada üretime 18 Mayıs’a kadar ara verildiği duyuruldu. 

2 bin 500 işçi istifa etti

Türk Metal'in Oyak Renault'taki işçilerden de sorumlu olan Bursa'daki merkez Nilüfer İlçe Başkanı Ruhi Biçen, son gelişmelerden sonra fabrikada çalışan 2 bin 500 üyelerinin istifa ettiğini söyledi. Biçen, "İşci arkadaşlarımızın bir bölümü bantların bulunduğu bölümdeki toplantı salonunda bekliyor. Bunların sayısı 500'den fazla. Diğerlerinin bir bölümü fabrika içersindeki bahçede, diğerleri ise kapı önünde bekliyor. Fabrika pazartesi gününe kadar üretime ara verdi. Görüşmeler devam ediyor" dedi. 

Oyak Renault fabrikası yönetimi eylem yapan işçilere kumanya dağıtırken, bulundukları alana da otomatik çay ve kahve makinesi yerleştirdi. Fabrika önünde eylem yapan işçilere çeşitli kesimlerden destek verildi. Haldeki komisyoncular bu sabah kasalarla domates, salatalık ve biberi Tofaş önünde eylem yapılan işçilere gönderdi. Fabrika yönetimlerinin üretime ara verilmesi kararına rağmen Oyak Renault ve Tofaş Fabrikası'ndaki işçilerin eylemleri devam ediyor.

“Talepleriniz yerine getirilmeyecek”

Oyak Renault ve Tofaş’ın ardından Çoşkunöz Fabrikası’nda da işçiler üretimi durdurdu ve eylem yapmaya başladılar. Çoşkunöz İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Müdürlüğü’nden yapılan duyuruya rağmen fabrikada işçiler eylemlerine devam ediyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Çoşkunöz İnsan Kaynakları ve İletişim Müdürlüğü, “Taleplerinizin yerine getirilmeyeceğini biliniz” dedi. 

“Yasa dışı eylemler ivedilikle sonlandırılmalı”

Bursa’daki iş bırakma eylemleri ile ilgili yazılı açıklama yapan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), eylem yapan işçileri sağduyuya davet ederek, yasa dışı eylemlerin ivedilikle sonlandırılması gerektiğini bildirdi ve şunları kaydetti: "TİSK, son günlerde özellikle Bursa çevresindeki metal iş kolu işyerlerinde yaşanan yasa dışı gelişmeleri üzüntüyle ve dikkatle takip etmektedir. Söz konusu işyerlerinde toplu iş sözleşmeleri kısa bir süre önce imzalanmış olmasına rağmen, iş yerini terk etmeme ve toplu iş bırakma gibi yasadışı eylemler yaşanmaktadır. Endüstri ilişkilerini ve çalışma barışını tehdit eden yasadışı eylemler işveren kesimi için kabul edilemez niteliktedir.”

İlk dört ayda üretim yüzde 28 artmıştı 

Otomotiv Sanayii Derneği’nin Nisan ayına ilişkin bilgiler veren Aylık Raporu’ndan alınan verilere göre, Türkiye’de Ocak-Nisan döneminde geçen yılın ilk dört ayına kıyasla toplam üretim yüzde 28, otomobil üretimi ise yüzde 15 artmıştı. Bu kapsamda toplam üretim 455 bin olurken, otomobil üretimi de 266 bin seviyesinde gerçekleşmişti. 

Öte yandan son 10 yıllık ortalamalara göre toplam pazar yüzde 37,4, otomobil pazarı yüzde 48,1, hafif ticari araç pazarı da yüzde 14,5 büyüme göstermişti. 

AJANSLAR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Renault ve Tofaş üretimi durdurduğunu açıkladı
Tofaş ve Çoşkunöz'de de üretim durdu
Renault Fabrikasında eylem büyüyor

Ekonomi Haberleri