Üniversite ek yerleştirme tercihleri nasıl yapılır?

2015 yılı üniversite ek yerleştirme başvuruları 17 Ağustos'ta başladı.Üniversiteye yerleşemeyen öğrenciler için büyük bir şans olan ek yerleştirme tercihleri nasıl yapılacak? Üniversite ek yerleştirme tercihleri yaparken nelere dikkat edilmeli? Ek yerleştirme süreciyle ile ilgili merak edilen bütün sorular haberimizde...

2015 yılı üniversite ek yerleştirme başvuruları 17 Ağustos'ta başladı. Peki, 2015 yılı üniversite ek yerleştirme başvuruları ne zaman sona erecek? Üniversite ek yerleştirme başvuruları 21 Ağustos Cuma günü sona erecek. Üniversiteye yerleşemeyen öğrenciler için büyük bir şans olan ek yerleştirme tercihleri nasıl yapılacak? Üniversite ek yerleştirme tercihleri yaparken nelere dikkat edilmeli? Eğitim uzmanı Burak Kılanç NTV Canlı yayında ek yerleştirme süreci ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Üniversite ek yerleştirme başvuruları ne zaman bitiyor?

YÖK, ÖSYS kapsamında üniversitelerin boş kontenjanları için ek yerleştirme başvuruları tarihlerini açıklamıştı. Peki, 2015-2016 eğitim öğretim yılı üniversite ek yerleştirme başvuruları ne zaman başlıyor? Üniversite ek yerleştirme başvuruları bugün başlayacak ve 21 Ağustos'ta sona erecek.

"Ek yerleştirme tercihi yaparken hedeflerimizi küçültemeliyiz"

Eğitim uzmanı Burak Kılanç, 2015 yılı ek yerleştirme tercih süreci ile ilgili merak edilenleri anlattı: "Üniversiteyi kazanamayıp ek yerleştirme yapacak öğrenciler, tercih yaparken kontenjanı olup ve bir taban puanı oluşan bir bölümü tercih ederken kendi puanlarından daha düşük bir bölümü tercih etmeli. Ek yerleştirme başvuruları, yerleşemeyen öğrenciler için büyük bir fırsat. Ek yerleştirme tercihi yaparken hedeflerimizi daha küçülterek tercih listesi oluşturmalıyız. Ek yerleştirme özellikle ilk tercihte bir bölüme yerleşemeyen öğrenciler için bir sanş olacaktır. "

Merkezi yerleştirme ile yerleşen fakat kayıt yaptırmayanları puanları düşecek

"Tercih yaparken öğrenciler puanlarında daha düşük olan bölümleri tercih edecek şekilde bir ek yerleştirme tercih listesi oluşturmalı. Eğer öğrenci, merkezi yerleştirme ile bir yere yerleştiyse ve seneye yeniden tercih yaparsa; üniversite sınavından aldığı puan yarı yarıya düşecek. Öğrenci yerleştiği bir bölüme kayıt yaptırmasa bile bu puan kesinlikle düşecektir." 

Öğrenciler mutlaka yatay geçiş sistemini değerlendirsinler

"Fakat ÖSYM, özellikle bu sene öğrencilerin işini kolaylaştıracak bir değişiklikliğe gitti. YÖK, üniversite sistemi içindeki yatay geçiş imkanlarını genişletti. Öğrenciler, merkezi yerleştirme puanlarına göre diğer yıllara göre daha kolay geçiş yapma imkanına kavuştu. Bu yüzden merkezi yerleştirme ile tercih döneminde yerleşen öğrenciler e-kayıt sistemiyle istemedikleri bir bölüme yerleşseler dahi kayıt işlemi yaptıktan sonra yatay geçiş imkanı ile farklı bir bölüme yerleşme şansları da var. Bu nedenle benim öğrencilere tavsiyem; yatay geçiş yolundan yararlanmak için mutlaka kazandıkları üniversiteye kayıt yaptırsınlar"

LYS ek yerleştirmeleri nasıl yapılır?

-Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecek.

-Yükseköğretim programlarının 2015-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacak.

-Sınavsız geçiş dahil merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Üniversite ek tercihleri ne zaman bitiyor?
Üniversite ek yerleştirme kılavuzunda neler değişti!
Üniversiteye sağlık nedeniyle kayıt yaptıramayan öğrenciler ne yapacak?

Güncel Haberleri