Rapora göre, çocuklar; savaş, şiddet nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler'in Çocuklar İçin Acil Yardım Fonu Direktörü Anthony Lake, raporla birlikte yayınladığı yazılı açıklamasında "Çocuk bireylerin, minik bedeni sahile vuran Alan Kurdi'nin, Ümran Dakniş'in ambulansta otururken sersemlemiş kanlı yüzü hafızalardan silinmiyor. Bunlar dünyayı şok etti" ifadelerini kullandı.
"Ama her görüntü, her çocuk tehlikedeki milyonlarca çocuğu temsil ediyor. Bu durum tüm çocuklar için şefkatle harekete geçmemizi gerektiyor" çağrısı yaptı.
UNICEF, yayımladığı raporda, mülteci durumuna düşen çocukların sayısının son 10 yılda yaklaşık iki kat arttığı uyarısında bulundu.
Rapor, dünya genelinde 50 milyon çocuğun evlerinden ayrılmak zorunda kaldığını belirtiyor.
Yerlerinden edilen 28 milyon çocuktan 10 milyonunun mülteci statüsünde olduğuna işaret edilen raporda, 1 milyon çocuğun sığınma talebinde bulunduğu ancak durumlarının henüz kesinleşmediği, kalan 17 milyonun da ülkelerindeki çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtildi.
Mülteci çocukların yüzde 45'inin Suriye ve Afganistan'dan geldiğine dikkat çekilen raporda, 2015'te 78 ülkede 100 bin çocuğun refakatsiz sığınma talebinde bulunduğu kaydedildi.
Rapora göre, yerlerinden edilen çocuklar, boğulma, yetersiz beslenme, kaçırılma, tecavüz ve cinayet dahil birçok riskle karşı karşı bulunuyor, bir diğer ülkeye ulaştıklarında ise genellikle ayrımcılık ve yabancı düşmanlığıyla karşılaşıyor.
EĞİTİM VE SAĞLIK HİZMETİNDEN YARARLANAMIYORLAR
Fon'un Programlar Yöneticisi Ted Chaiban, yerlerinden edilen çocukların korunmaya muhtaç olduğunu ve eğitim, sağlık gibi hizmetler almaları gerektiğini ifade etti.
Chaiban, "Bunlar hala çocuk ve çocuk gibi muamele görmeleri büyük önem taşıyor." dedi.
UNICEF'in 2015 verilerine göre, çocuklar dünya nüfusunun üçte birine tekabül ediyor. Çatışmalar nedeniyle yerlerinden olan mültecilerin yarısı ise çocuklardan oluşuyor.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER/AA