ÖZEL HABER: KENAN BUTAKIN
Karar’ın dün manşete taşıdığı ‘Rotada hayalet kule’ haberi büyük ses getirdi. Eczacıbaşı Grubu’na ait helikopterin Beylikdüzü’nde çarparak düştüğü TV kulesi ile ilgili konuşan pilotlar, uçuş navigasyonu cihazlarında yapının ‘yükseklik engeli’ olarak işaretlenmediğine dikkat çekti. Kulenin navigasyonda görünmesi halinde faciadan önce sistemin ‘yüksel’ (Pull up) uyarısı vereceğini hatırlatan bir helikopter pilotu “Kaza olunca ortaya çıktı. Bu bölgede uçan pilotlar durumu biliyor. Kule uçuş navigasyonuna engel olarak işaretlenmemiş. Pilotlar bulut içi uçuş yaparken GPS cihazlarında kule görünmüyordu” dedi.
Dün ise pilotlar Karar için özel bir uçuş gerçekleştirerek kulenin uçuş rotasında ‘hayalet’ olduğunu bir kez daha kanıtladı. Pilotlar önce İzmit Körfezi’nde inşa edilen Osmangazi Köprüsü’ne doğru uçtu. Yakın zamanda tamamlanan köprünün 235 metrelik iki direği, uçuş haritasına işlendiği için GPS cihazında, helikopterin tam karşısında sarı olarak belirdi. Sarı renk, yüksekliğin helikopter için çok yakın tehlike olmadığını gösterdi. Helikopter köprüye doğru alçalarak ilerleyince renk kırmızıya döndü ve cihaz alarm verdi. Test helikopteri, daha sonra Silivri’den doğuya doğru Büyükçekmece Gölü üzerinde uçuş yaptı. Helikopterin, sağ tarafında Marmara Denizi sol tarafında Büyükçekmece Gölü görünürken 257 metrelik TV kulesi tam karşısında yer aldı. Ancak GPS cihazı hiçbir uyarı, renk veya işaret belirtmedi. Başka bir helikopter pilotunun Karar’la paylaştığı görüntülerde de kuleye dair herhangi bir uyarı yer almadı. Buna karşın Çamlıca Tepesi’ndeki kuleler, kırmızı renkte ‘V’ şeklinde işaretlenmiş olarak ekrana yansıdı.
NEDENİ İSKANSIZ OLMASI MI?
KARAR’ın ulaştığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) yetkilileri, İstanbul’un en yüksek yapısı olan Beylikdüzü’ndeki TV kulesinin uçuş haritalarına neden eklenmemiş olabileceği yönündeki soruya “Kaza kırım raporu beklenmeli. Bu rapor açıklanmadan herhangi bir bilgi vermemiz doğru olmaz” cevabını verdi. Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin planlarında gözüken ve imar izni bulunan kulenin iskan izninin olmadığı ortaya çıktı. 1998 yılında inşaatına başlanan kulenin henüz tamamlanmadığı için ilçe belediyesi tarafından iskan izninin verilemediği öğrenildi. İskan izinin olmamasıyla ilgili de ortaya çeşitli iddialar atıldı. Kuleyi yapan şirketin, Fransız ortağıyla sorun yaşadığı bu yüzden 2002-2007 yılları arasında inşaatın durdurulmasına bağlı iskan izninin verilemediği öne sürüldü.Kulenin iskansız olması nedeniyle mi uçuş haritalarına eklenmediği ise bilinmiyor.