Öksürük, hapşırık, sıklıkla baş ağrısıyla uğraştığımız bir dönemdeyiz. Fakat bazen mevsimlik bir hastalık olarak düşündüğümüzden ciddi bir meseleyi gözardı edebiliriz. Dr. Sarah Brewer, önemsenmeyen detayların aslında büyük hastalıkların habercisi olabileceği yönünde uyarıyor. Brewer, göz ardı edilmemesi gereken 11 belirtiyi sıralıyor..
1 ) Sebepsiz kilo vermek: Eğer diyet ve yaşam tarzı değişikliğiyle kilo verdiyseniz bu harika. Fakat bu diyet yapmadan kendiliğinde olduysa o zaman dikkat! Eğer bu şekilde 6 aydan kısa bir sürede vücut ağırlığınızın yüzde 5’ini kaybederseniz; yorgunluk da varsa doktora başvurmanız iyi olur. Zira açıklanamayan kilo kaybı, kırmızı bayrak semptomdur ve buna her zaman iştah kaybı eşlik etmeyebilir. Açıklanamayan kilo kaybı bağırsak probleminden aşırı aktif bir tiroide, teşhis edilmemiş şeker hastalığından kansere veya bağırsak sorunlarının işareti olabilir.
2 ) Vücudun herhangi bir yerinde şişlik ya da beze: Böyle bir şeyi fark ettiğiniz anda doktora danışmanızda fayda var. Çoğu şişlik veya beze, kanserli olmayan büyüme (örneğin, lipom, fibroma veya kistler) gibi ciddi olmayan bir durumdan kaynaklanırken, hepsinin kontrol edilmesi gerekir. Bir doktorun bile farklı yumruları birbirinden ayırması zordur, yumru bir mikroskopta incelenirse teşhis edilebilir. Parmaklarınızı bir alanın üzerine sürdüğünüzde, altta yatan dokuların kalınlaştığını, sertleştiğini veya çevresindeki bölgeden farklı olduğunu hissedersiniz de doktora başvurun.
3 ) Göğüs ağrısı: Kalp krizi veya akciğerdeki pıhtıdan kaynaklanabilir. Ya da kaburgalar arasındaki minik kasların spazmı veya kosto kondrit adı verilen kaburga kıkırdak iltihabı da olabilir. Göğüs ağrısı asit reflüsü veya mide ekşimesi nedeniyle de ortaya çıkabilir ve vakaların yaklaşık yüzde 20’si kalp kriziyle sonuçlanmaz. Ama tabii bunu doktorun ayırt etmesi bile güçtür. Göğüs ağrısı hem kadınlar hem erkekler için kalp krizi adına temel uyarı işareti. Ağrı, rahatsız edici bir rahatsızlık, sıkı baskı veya yanma gibi hissedilebilir. Ya da göğsünüze sanki bir fil oturmuş gibi hissedebilirsiniz. Eğer ağrı 15 dakikadan uzun sürerse, kol, sırt veya çeneye yayılırsa; nefes darlığı, bulantı, terleme eşlik ederse hemen ambulans çağırın.
4 ) Bağırsak alışkanlığında değişiklik: Bağırsak kanseri en büyük katillerden biridir ve özellikle son yıllarda daha genç yaşta kişilerde görülmeye başladı. Kabızlık ya da ishal gibi bağırsak alışkanlığındaki bir değişiklik, bağırsağınızı açmada kalıcı bir değişiklik anlamına gelir, bu nedenle sizin için normalden daha sık görülür. Eğer bir hafta veya iki haftadan daha uzun süre devam ederse, karın ağrısı eşlik ederse veya dışkıda kan veya sümüksü durum fark ederseniz hemen doktora başvurun.
5 ) Vücudun herhangi bir yerinde beklenmeyen kan kayıpları: Asla ihmal etmemeniz önemli bir belirti. Kanlı öksürme akciğer kanseri veya akciğerde kan pıhtısı olasılığına işaret eder. Kusma veya kusmuğunu kahve gibi koyu renkli olması midede kanama olasılığı belirtisi. Siyah, kokulu dışkı bağırsaklarda kanama olasılığının habercisi olabilir. Regl dönemleri dışında kanama rahim kanserinin olası işareti. Vücuttan gelen herhangi bir sıvıda kan görmek doku iltihaplanmasının belirtisi.
6 ) Çok az yemenize karşın yutmakta zorlanmak ve tok hissetmek: Yutma problemleri genellikle boğaz ağrısı ya da bademcik iltihabıyla ilişkilidir ancak yutkunmada zorluk da çekiyorsanız bu, boğaz, yemek borusu veya midede bir sorun olduğunu gösterebilir. Yutma zorluğu nörolojik problemlerden kaynaklanabilir ancak çok az yemek yemesine rağmen kendinizi dolgun hissediyorsanız özfagus kanseri ve mide kanseri de göz ardı edilmemeli.
7 ) Sürekli öksürük, hırıltılı öksürük veya nefes darlığı: Çoğu öksürük üç hafta içinde kaybolur ve herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymazsınız. Ama kalıcı ve hırıltılı öksürük varsa veya nefes darlığı çekiyorsanız astım, KOAH veya diğer akciğer hastalıkları veya kalp yetmezliği nedeniyle olabilir. Eğer bu soruna göğüs ağrısı da eşlik ediyorsa ve boyunda şişlik varsa acilen doktora gidilmeli.
8 ) Sürekli tekrar eden ağrı: Zaman zaman ağrılarımız olabilir ancak örneğin 3 haftadan uzun süren ve tekrarlayan bir ağrı fark ederseniz veya daha sık ya da kalıcı hale geliyorsa (baş ağrısı, hazımsızlık, karın ağrısı, testiküler ağrı veya göğüs ağrısı gibi) hemen bir doktora başvurmalısınız.
9 ) Şekil değiştiren leke ve benler: Cildinizi sürekli kontrol edin eğer değişken bir leke görürseniz dikkat! Bir lezyonun iyi ya da kötü olduğunu doktor biyopsi yapmadan bilemez. Eğer leke büyüyor, rengi koyulaşıyor, kaşınıyor, tümsekleşiyor, pul pul oluyorsa ya da üç hafta içinde geçmiyorsa ciddiye alınmasında fayda var.
10 ) Ses kısıklığı veya boğaz ağrısı: Boğaz ağrısının nedeni enfeksiyon olabilir, bir hafta içinde geçer. Ama biraz daha uzun sürerse bakteriyel enfeksiyon belirtisi kabul edilebilir. Doktor antibiyotik tedavisi uygulayabilir. Bazı durumlarda boğaz ağrısı oluşabilecek bağışıklık sistemi bozukluklarını (anormal beyaz kan hücresi üretimi) kontrol etmek için kan testi gerekebilir. Ses tellerinin koyulaşmasına bağlı ses kısıklığı, bazı durumlarda kanserli (özellikle uzun süreli sigara içenlerde) nodüller kaynaklanıyor olabilir. Ses kısıklığını, açıklanamayan ağız ülseri veya ağrıyı üç haftadan uzun süre göz ardı etmeyin.
11 ) ÖKSÜRÜK
Sigara, öksürüğün ilk nedeni. Sigara içmek dışında, sürekli öksürük kronik bronşit veya bir solunum yolu enfeksiyonun nedeni olabilir. Hırıltılı solunum, göğüs sıkışması ve nefes darlığı eşlik ediyorsa astım düşünülebilir. Ya da toz, küfe alerjidir. Akciğer hava yollarının anormal biçimde genişlemesi de öksürüğe neden olabilir. Bazen burun damlası bile öksürüğe yol açabilir. Sürekli öksürük akciğer kanseri, kalp yetmezliği, akciğer embolisi veya tüberküloz gibi daha ciddi bir durumun da semptomu olabilir.