Türkiye'ye yaptırım yolda: ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi anlaştı

ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi'nin savunma bütçesi üzerinde anlaşmaları üzerine, Trump'ın Rusya'dan S-400 alan Türkiye'ye yaptırım uygulamasının önü açıldı. Üzerinde anlaşılan tasarıda Türkiye'de yaptırım uygulanması zorunlu kılınıyor.

ABD'de, Türkiye'ye yönelik CAATSA yaptırımlarını engelleyen Başkan Donald Trump'ın, bu etkisini kıracak bir gelişme yaşandı. Temsilciler Meclisi ve Senato’nun silahlı kuvvetler komiteleri 740 milyar dolarlık ABD Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) tasarısına onay verdi. Üzerinde anlaşmaya varılan tasarının en önemli maddelerinden biri de Rusya'dan S400 hava savunma sistemi alan Türkiye'ye yönelik yaptırımı zorunlu kılması.

740 milyar dolarlık savunma bütçesi tasarısının resmen onaylanması halinde Trump’ın önünde Türkiye’ye yaptırım uygulamak için 30 günlük bir süre bulunuyor. Yasa 20 Ocak’ta görevi bırakacak Trump’ın görevi bırakmadan önce Türkiye’ye yaptırım uygulaması muhtemel senaryolar arasında yer alıyor.

Tasarı ayrıca, Rusya'nın Kuzey Akım 2 projesi sebebiyle uygulanan yaptırımların da genişletilmesini öngörüyor. Bu kapsamda projede ismi geçen teknik sertifikasyon ve sigorta şirketlerine de yaptırım uygulanabilecek.

TRUMP'IN VETO HAKKI VAR AMA...

Bloomberg'in haberine göre; Kongre üyeleri, Türkiye'ye S-400 alımına karşı bir hamlede bulunulmamasına karşı yaptırımları tasarıya dahil etmeye karar verdi. ABD yasaları, normal şartlarda S-400 alımı nedeniyle Türkiye'ye CAATSA (ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele)  yaptırımları uygulanmasını zorunlu kılıyordu.

Yasa tasarısının Kongre'den geçmesi halinde Trump'ın veto yetkisi bulunuyor fakat bu durumda ABD askerlerinin maaş ödemesi duracak.

CAATSA YAPTIRIMLARI NEDİR?

  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi,
  • Mal ve teknoloji ihracatı ruhsatı verilmemesi,
  • ABD mali kuruluşlarından kredi tedarik edilmemesi,
  • Uluslararası mali kuruluşlardan kredi verilmemesi,
  • Mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi,
  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla ihale ya da sözleşme yapılmaması,
  • Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması,
  • Mali kurumlar ve bankalar arasında ödeme ya da kredi transferlerinin yasaklanması,
  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul sahibi olmasının yasaklanması,
  • ABD kişi ve kurumlarının yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlardan sermaye ya da borç alışverişinin yasaklanması.
  • Yaptırım kapsamına alınan kişilere ABD’ye giriş yasağı,
  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara benzer işlevi olan üst düzey görevlilere de yaptırım uygulanması.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Türkiye'ye yaptırım yolda: Temsilciler Meclisi yasayı onayladı
Trump, Türkiye’ye yaptırım içeren teklifi onaylamayacağını duyurdu
Giderayak yaptırım

Güncel Haberleri