Türkiye’nin altın yılı 

Geçen yılın ilk 9 ayında 97 ton olan altın ithalatı, bu yılın aynı döneminde 335 tonu aştı. 2017’nin son üç ayında da Türkiye’nin 495 ton altın rezervi bulunurken, Rusya ve Türkiye bu dönemde en çok altın alan ve satan ülkelerin başında geldi.

KARAR / FRANKFURT

Rusya ve Türkiye merkez bankaları son üç ayda dünya genelinde en çok altın satan ve alanlardan oldu. Rusya 2,6 milyar dolar değerinde 63 ton altın satın alırken, 30 ton altın satan alan Türkiye Rusya’nın ardından ikinci sırada yer aldı. Bu iki ülkeyi 10 ton altınla takip eden ülke ise Kazakistan olarak öne çıktı. Bu rakamlar World Gold Concil isimli birlik tarafından açıklandı. Frankfurter Allgemeine Zeitung’da yer alan haberde Rusya ve Türkiye’nin bu satın almalarını, döviz rezervlerini ABD ve AB ülkelerinden bağımsız olma çabası olarak değerlendirildi. Haberde iki ülkenin döviz manipülasyonları olabileceği endişesi taşıdığı belirtildi. Özellikle Rusya uzun süredir dolardan bağımız olmak amacıyla bir‚ ‘dolarizasyon’ politikası izliyor. Rusya’nın toplam 1778,9 ton altın rezervi bulunuyor. Bu rakama göre dünya sıralamasına 8 bin 133 ton altını bulanan ABD’nin arkasında 7’nci sırada. Almanya’nın 3 bin 373 ton, İtalya 2 bin 451 ve Çinin 18 bin ton altın rezervi bulunuyor. Türkiye’nin altın rezervleri ise 495 ton. Türkiye dünya altın rezervleri sıralamasında 13’üncü sırada. Türkiye’nin altın rezervlerinin dolar karşılığı 20,4 milyar dolar. Döviz rezervi miktarı ise 89,9 milyar dolar. Yılın başından bu yana Merkez Bankası’nın altın rezervlerinde de yüzde 60’lık artış yaşandı.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, “2017’nin ilk dokuz ayında ülkemizin altın ithalatındaki olağanüstü artışın sebebi nedir? TCMB altın rezervlerinin ne kadarını, hangi ülkelerde tutmaktadır?” diye sordu. 2017 yılının ilk dokuz ayında Türkiye’nin altın ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 281 artarak 13,2 milyar dolara çıktığını belirten Öztrak, miktar olarak bakıldığında ise 2016 Ocak-Eylül döneminde 97 ton olan altın ithalatı, bu yılın aynı döneminde 335 tonu aştığını söyledi. “Yine bu dönemde Türkiye’nin altın ihracatı ise yüzde 11,5 azalışla 5,8 milyar dolara düştü” diyen Öztrak, “Geçen yılın Ocak-Eylül döneminde altın ticaretinde net ihracatçı olan Türkiye, bu yılın aynı döneminde net ithalatçı oldu” dedi.

TONLARCA MÜCEVHER TÜRKİYE’YE GELECEK

Mücevher İhracatçılar Birliği (JTR) Başkanı Ayhan Güner, mücevher sektöründeki 10 aylık ihracat rakamlarının geçen yılın yüzde 50 üzerinde bulunduğunu ve Irak’ta yaşanan sorunlar olmasaydı yılın tamamını yüzde 70 yükselişle kapatmayı düşündüklerini ifade etti. Güner, tüm Orta Doğu müşterisini Türkiye’ye kaydırmak istediklerini dile getirerek, “Dubai’ye yüzde 5 vergi geldi. Ayrıca yüzde 5 daha KDV gelecek. Dubai’nin yüzde 5 vergisi firmaların Türkiye’ye gelmesine neden oldu. Böylece merkez yerine Dubai’yi değil Türkiye’yi kabul edecekler. Şu anda 150’ye yakın şirket geldi. Daha da gelmesini bekliyoruz” diye konuştu. Irak’ta işlenmek üzere bekleyen tonlarca altın bulunduğuna dikkati çeken Güner, “Erbil’de bundan önce var olan sistemi Bağdat hükümeti yaparsa oradaki altın Türkiye’ye getirilip işlenecek ve Irak’a ihracat yapılacak. Sistemi 15 gün içinde çözersek buraya işlenmek üzere tonlarca altın gelir ve ihracatımızda anormal bir artış görebiliriz. Irak’ta 40-50 ton altın birikti” bilgisini verdi.      

‘ARTIŞIN SEBEBİ NEDİR?’

2017’nin Ocak ayının ilk haftasında 14 milyar dolar seviyesinde olan TCMB altın rezervinin de Kasım ayının ikinci haftası itibariyle yüzde 60’a yakın artışla 22,5 milyar dolara kadar çıktığını belirten Faik Öztrak, “2017’nin ilk dokuz ayında ülkemizin altın ithalatındaki olağanüstü artışın sebebi nedir? Geçmiş dönemlerde parasal olmayan altın özellikle doğal gaz ithalatında ödeme aracı olarak kullanılmıştır. Bu yıl da ödemeler dengesinde görülen yüksek parasal olmayan altın ithalatı Türkiye’nin bazı ülkelerle yaptığı ticari işlemlerde ödeme aracı olarak kullanılmak amacıyla mı yapılmıştır? Birleşik Arap Emirlikleri’ne bu yılın ilk dokuz ayında 4,8 milyar dolarlık altın ihraç edilirken, yaklaşık 4 milyar dolarlık da altın ithal edilmiştir. TCMB rezervleri içinde altının payında son dönemde görülen yüksek artışın gerekçeleri nedir?” dedi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Mücevher İhracatçılar Birliği Başkanı: Irak'tan tonlarca altın gelebilir

Ekonomi Haberleri