Türkiye’den yatırım atağı

Hükümet ve iş dünyası bir yandan yabancı yatırımcı çekmeye çalışırken, diğer yandan yurtdışındaki yatırım fırsatlarını kolluyor. Türkiye özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına 2023’e kadar 100 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor. Bu tutarın 40 milyar doları ise özel sektörden gelecek.

Türkiye bir yandan iç piyasayı canlandırmaya yönelik adımlar atarken diğer yandan da hem yabancı yatırımcıları ülkeye çekmeye yönelik teşvik paketleri çıkarıyor, görüşmeler yapıyor, diğer yandan da yurtdışında yatırım fırsatları kolluyor. Bu kapsamda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Bahreyn’de başlayan iş ve yatırım forumuna Başkan Hisarcıklıoğlu önderliğinde, 250 kişilik heyetle çıkarma yapacak. Körfez İşbirliği Konseyi Üyesi, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Oman ve Suudi Arabistan’dan 300’e yakın şirket ve bu ülkelerde faaliyet gösteren 60 Türk firması da Bahreyn’de ortaklık ve işbirliği arayacak.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Bahreyn’deki İş Forumu’nun Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasındaki serbest ticaret müzakerelerini yeniden başlatma kararının alındığı bir ortamda gerçekleşeceğine dikkat çekerek, etkinliği büyük bir ekonomik güç olan Körfez ülkeleri ile ticareti artırma noktasında önemli bir fırsat olarak gördüklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, forum kapsamında teknik müşavirlik, tarım ve gıda, yenilenebilir enerji, petrol ve gaz, savunma sanayi, bankacılık, finans ve sigorta, gayrimenkul, otomotive ve yan sanayi, kimyasal ürünler, kozmetik ve temizlik ürünleri, inşaat ve altyapı, sağlık ve ilaç, bilişim teknolojileri, makine ve teçhizat, madencilik, tekstil ve konfeksiyon, turizm, ulaştırma ve lojistik, elektronik ve telekomünikasyon ve franchising gibi geniş bir yelpazede firmalar arasında iş görüşmeleri planlandığını ifade etti.

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut ise Türkiye’nin 2023’e kadar enerjide yapması gereken yatırım miktarının 100 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirterek, “Biz özelleştirmeler ve diğer yatırımlarla bu miktarın minimum 40 milyar dolarlık kısmının özel sektör tarafından yapılacağını düşünüyoruz. Bu da aslında uluslararası yatırımcılar açısından bakıldığında fırsat aralığının ne olduğunu gösteriyor” diye konuştu. Türkiye’nin son dönemde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını en üst düzeyde kullanmak için çeşitli projeler geliştirdiğini, kendilerinin de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığıyla işbirliği içerisinde bu projelere ilgi gösteren yatırımcıları takip ettiklerini aktaran Ermut, sözlerine şöyle devam etti: “Dünyadaki en iyi güneş haritalarından birine sahibiz. Rüzgar ve hidroda da öyle. Türkiye bu önemli ve çevre dostu kaynaklarından yararlanıyor olacak. Türkiye’deki kömürü de verimli şekilde kullanabilecek teknolojiler ortaya çıktı. Dolayısıyla bu son teknoloji ile ülkemizde kullanılarak bu üretimin yapılmasını arzu ediyoruz.”

NİJERYA’DA PETROL VAR BENZİN YOK

Petrol ve gaz zengini bir kıta olan Afrika ile Türkiye’nin uzun vadeli doğalgaz anlaşmaları bulunduğunu belirten Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, enerjide Afrika ülkeleri ile Türkiye arasında birbirini tamamlayıcı büyük bir potansiyel olduğunu ifade etti. Nijerya’nın Türkiye ile gazda olan ticaretinin dışında petrolde de önemli bir ticari potansiyel bulunduğunu ifade eden Kumbaroğlu, “Nijerya’nın 5 petrol rafinerisi, ülkenin yerli benzin talebini karşılamaya yetmiyor. Bu nedenle Nijerya ham petrol ihraç ederken diğer yandan da benzin ithal ediyor. Ülkeye ithal olarak gelen bu benzin de karaborsaya düşmüş ve resmi fiyatın üç katına satılıyor. Türkiye ise tam tersine ham petrol ithal ederken rafinerilerinde ülke ihtiyacının yaklaşık üç katı benzin üretip ihraç ediyor. Bu açıdan Türkiye ve Nijerya petrol ve benzinde birbirinin ihtiyacını karşılayabilecek durumda” dedi.

‘S&P VE MOODY’S’İN AÇIKLAMALARI BİZİ ETKİLEMEZ’

Bahreyn, İngiltere, İtalya, İspanya, Rusya ve ABD’de yatırımları bulunan Bahreynli fon Mumtalakat Holding’in Üst Yöneticisi (CEO) Mahmood Hashim Al Kooheji,  Türkiye hakkında değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de yatırım fırsatları aradıklarını, bu yatırımların üretim ve sağlık hizmeti olabileceğini belirten Al Kooheji, “Kısa zamanda yatırım yapacağız. Bunun için yoğun bir biçimde çalışıyoruz. Türkiye’nin iyi bir ekonomisi var. Biz uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına inanmıyoruz. Türkiye’de yatırım şansımız var” diye konuştu. Mahmood Hashim Al Kooheji, S&P ve Moody’s’in açıklamalarının kendilerini etkilemediğini ifade ederek, “Biz Türkiye hakkında çok pozitifiz. Türkiye’nin çok güçlü bir ekonomisi ve iş gücü var. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının kararı bizi hiç etkilemedi” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Reel sektör için umut hakim olacak
Kral Selman'ın kardeşi vefat etti

Ekonomi Haberleri