Türkiye'de normalleşemeyen tek sektör

Okullar açıldı, fakat kantinler koronavirüs önlemleri kapsamında kapalı, kredi ödemesi gelen binlerce esnaf yardım bekliyor.

Okulların açılmasına rağmen kantinlerin kapalı tutulması Türkiye genelinde binlerce işletmeciyi mağdur ediyor. Türkiye genelinde normalleşme adımlarında otellerden, restoranlara, kuaförlerden spor salonlarına kadar pek çok işletmenin faaliyetine izin verilirken, okulların açılmasına rağmen kantinlerin kapalı tutulması kafaları karıştırdı.

Bursa'da okul kantini işleten yüzlerce esnaf, okulların açılmasıyla birlikte kantinlerin de açılacağını beklerken hayal kırıklığına uğradı. İşletmeciler, kantinlerin açılmamasıyla birlikte zor durumda kaldı. Kullandıkları kredilerinin ödeme günleri gelen ve çalışmadıkları için evlerine ekmek götüremeyen kantinciler ne yapacaklarını kara kara düşünüyor.

Sağlık ve sosyal mesafe kurallarına göre kantinlerini dizayn eden okul kantini işletmecileri, kantinlerin bir an önce açılmasını istiyor. Çoğu kantincinin borcu olduğunu ifade eden Bursa Kantinciler odası Başkanı Recep Çam, "Bursa'da resmî kayıtlarımıza göre 460 kantin işletmecisi var. Okullar açıldı, kantinlerin açılmamasını anlamakta zorluk çekiyoruz. Okula hizmetli, idareci, öğretmen ve öğrenci geliyor, ama kantincilerin okula gelmesi yasak. Dışarıda marketler açık, çocuklar dışarıya gidip geliyorlar. Çocukların ihtiyaçları var, bunları temin etmekte zorluk çekiyorlar. Biz kantinlerimizi her türlü kurala uygun hale getirdik. Her türlü sağlık kuralına uyduk. Kantincilerin çoğunun kredi borcu var, para kazanamadığı için kredilerini ödeyemiyorlar. Evine ekmek götüremiyorlar. Biz çektiğimiz kredileri ödemeyiz, bunlar için erteleme istiyoruz. Biz kantinlerin açılmasını istiyoruz" dedi.

BİLİM KURULU ÜYESİ: DİĞER SINIFLARIN DA AÇILMASI GÜNDEMDE

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, okullarda yüz yüze eğitimin başlamasının yeni vaka sayısında herhangi bir katkısının olup olmadığının Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığınca yakından izlendiğini, ona göre de yeni kararlar alındığını söyledi.

Doç. Dr. Kayıpmaz, "Bu noktada bu hafta itibarıyla hazırlık ve birinci sınıf dışındaki bazı sınıflarımızda da eğitim başladı. Ümit ediyorum ki vaka sayılarında ciddi bir artış yaşanmaz, okullarda da kontrollü bir şekilde eğitimi sürdürebiliriz ve öncelikle diğer sınıflar, ardından da üniversitelerin de açılması gündeme gelebilir. Ama burada hep kurallara bağlı olmayı okullarda da üniversitelerde de unutmamamız gerekiyor. Kontrollü bir şekilde eğitimin sürdürülebilir olması son derece önemli" diye konuştu. 

OKULLARDA İKİNCİ AŞAMA PAZARTESİ BAŞLAMIŞTI

İlkokul 2, 3, 4. sınıflar, köy okulları, 8. ve 12. sınıflar, lise hazırlık sınıfı öğrencileri ile özel öğrenciler yüz yüze eğitime başlamıştı.

Aileleriyle okula giden öğrenciler, ateş ve maske kontrolleri yapılarak okullara alınmıştı.

VELİLER YİNE OKULA ALINMADI

Çocuklarını getiren veliler, koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri çerçevesinde içeri alınmamıştı. Kapıda çocuklarıyla vedalaşan bazı veliler okul önünde beklemişti.

Öğretmenler, okul bahçesinin dışında bekleyen velilere sosyal mesafe kuralına uymaları konusunda sık sık uyarıda bulunmuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

İstanbul'da ekmeğe zam
İkinci elde senetli-yemekli dolandırıcılık
Ermenistan köy okuluna saldırdı, ölü ve yaralılar var

Ekonomi Haberleri