Türkiye'de denenen aşıda sevindiren gelişme: Faz 3'ün ilk aşaması başarılı

Koronavirüse karşı Çin'de geliştirilen ve Türkiye'de denemeleri yapılan koronavirüs aşısının Faz 3 çalışmalarının ilk aşaması başarılı oldu. Aşıdan Sorumlu Araştırmacı Dr. Toker, “Türkiye genelinde herhangi bir sorun yaşanmadı ve her şey yolunda" dedi.

Çinli Biyoteknoloji firması ile Sağlık Bakanlığı tarafından imzalanan protokol ile koronavirüse karşı geliştirilen ve Faz 3 aşamasında uygulanan aşının ilk aşaması başarılı oldu.

Aşının ilk aşaması ile ilgili bilgi veren Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı ve Sorumlu Araştırmacı Dr. Ayşin Kılınç Toker, aşı yapılan gönüllülerin ikinci dozlarının yapıldığını belirterek, “Türkiye genelinde herhangi bir sorun yaşanmadı ve her şey yolunda gidiyor” dedi.

Araştırmaların başarılı olması için daha fazla gönüllüye ihtiyaç olduğunu söyleyen Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı ve Sorumlu Araştırmacı Dr. Ayşin Kılınç Toker, “İlk yaptığımız aşımızın üzerinden 14 gün geçti ve bu süreçte aşı çalışmasına katılan kişilerin sayısı artmaya devam ediyor. İlk aşılarından sonra herhangi bir sıkıntı yaşamadık başvuran kişilerde" diye konuştu.

"3 sağlık çalışanına 2. dozlarını yaptık" diyen Dr. Toker, "Bu 3 sağlık çalışanı daha önce hastalık teması olmayan, sağlıklı gönüllülerdi. Aşı sürecinde de herhangi bir yan etki ile karşılaşmadık sadece bölgesel bölgesel bir enjeksiyona bağlı ağrı oldu bir kişide. Onun dışında herhangi bir problemimiz yok şu an için" ifadesinde bulundu. 

14 gün boyunca görevliler tarafından aşı vurulan kişilerin yan etki açısından belirli periyotlarla aranarak, takip edildiğini vurgulayan Dr. Toker, "Ayrıca kendilerinin de 7/24 ulaşabilecekleri bir telefon numarası mevcut. Bu numaralara da ek problemleri olması durumunda ulaştılar ama biz şu an merkezimizdeki gönüllülerimizde ek bir problem yaşamadık. Türkiye genelinde yapılan 350 kişilik grupta da herhangi bir yan etkiye rastlanmadı ve şu ana kadar her şey yolunda gidiyor" dedi.

Sonuca daha hızlı ulaşabilmek için, daha fazla gönüllüye ihtiyaç olduğunu hatırlatan Dr. Toker sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Çünkü aşıların belirli bir sayıya kadar yapılıp, yan etki profilinin görülmesi ve bir an evvel piyasaya çıkması bu pandeminin daha kısa sürede sonuçlanmasına olanak sağlayacak. Aşıyla ilgili bilgi almak isteyen vatandaşlar hem şehir hastanesinin internet sayfasında bununla ilgili ulaşabilecekleri telefon numaraları mevcut. Ayrıca direkt hastane santraline bağlanarak da aşı biriminden bilgi alabilir hem de gönüllüler kendi randevularını planlayabilirler”

"14 GÜNDÜR BİR YAN ETKİ GÖRMEDİM"

Aşıyı ilk vurulan gönüllüler arasında olan Kayseri Şehir Hastanesi Pandemi Servisi Enfeksiyon Hemşiresi Şerife Dursun ise “Aşı yapılalı 14 gün oldu ve ben bu süre zarfında herhangi bir reaksiyon veya yan etki görmedim. Ben ilk etapta geçiren kişilerin çok ağır geçirdiğini gördüğüm için, bu aşının da ufak da olsa bir yan etkisi olacağını zannediyordum ama herhangi bir şey olmadı" dedi. 

"Yüksek ateş, öksürük gibi kovid sürecinde gördüğüm şeylerin hiç birini bu aşıda görmedim ve normal hayatıma devam ettim" diyen Hemşire Şerife Dursun, "Bu süreçte haftalık kontrollerimiz vardı. Telefonla bize durumumuzla ilgili sorular soruldu" diye konuştu. 

 

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Prof. Dr. Uğur Şahin: Protokol imzalarsak Ocak'ta Türkiye'ye aşı gelir
Vakalar arttı Bakanlıktan açıklama geldi: Sağlıkçılara istifa yasağı
Rusya’da salgın tehlikesi büyüyor: Maske takmak zorunlu oldu

Koronavirüs Haberleri