İsveç Enerji Bakanı İbrahim Baylan, Türkiye'nin hidroelektrik, jeotermal ve rüzgar enerjisi konusunda mükemmel bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.
İsveç ve Türkiye'nin enerji pazarlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Baylan, Türkiye'nin yenilenebilir enerjide, özellikle hidroelektrik, jeotermal enerji ve rüzgar enerjisi konusunda mükemmel bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.
Baylan, İsveç'in yenilenebilir enerjide deneyime sahip olduğunu ve bunu Türkiye ile paylaşmaktan mutluluk duyacaklarını ifade ederek, "Özellikle büyük şehirlerde ısınma amaçlı kullanılmak üzere atıkların kullanılması konusundaki deneyimlerimizi ve enerji verimliliğine ilişkin tecrübelerimizi de Türkiye ile paylaşmak bizi çok mutlu eder.
Kısa zaman içerisinde teknoloji ve enerji odaklı bir Türkiye ziyareti gerçekleştirmeyi umut ediyorum" diye konuştu.
ABD'nin planı İsveç'in yararına olur
ABD Başkanı Barack Obama'nın 4 Ağustos'ta açıkladığı ve ülkedeki enerji santrallerinin gaz salınımlarını 2030 yılına kadar yüzde 32 azaltmasını öngören "Temiz Enerji Planı"nı da değerlendiren Baylan, İsveç'in bilgisi ve tecrübesiyle ABD'nin planına katkı sağlayabileceğini vurguladı.
Baylan, Avrupa ve ABD'nin, İsveç'in teknoloji ihracatı için önemli pazarlar olduğuna dikkati çekerek, "ABD'nin yenilenebilir enerjiye yönelmesi, bu alandaki teknolojilerin gelişmesi için yol açacaktır. Bizim de zaten ABD ile temiz enerji ve bunların teknolojileri konusunda güzel bir iş birliğimiz var. ABD'nin aldığı karar ihracatımızı artıracaktır" dedi.
Obama, "Temiz Enerji Planı"nın ülkedeki karbondioksit salınımının üçte birini üreten enerji santrallerini hedef alacağını ve gaz salınımlarını 2030 itibarıyla yüzde 32 azaltacak esnek ve uygulanabilir standartlar getirdiğini kaydederken, bunun sağlık, enerji ve istihdam sektörlerine katkı sağlayacağını dile getirmişti.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Enerji Direktörü Nandita Parshad, Türkiye'de yeni hidroelektrik, rüzgar, jeotermal ve güneş projelerini destekleyeceklerini belirterek, "Banka olarak Türkiye'nin geleceğinin yenilenebilir enerjide olduğuna inanıyoruz" dedi.
Parshad, yenilenebilir enerji ve iklim değişikliği projelerine yaptıkları yatırımların Banka için bir dönüm noktası olduğunu dile getirdi.
2006'dan 2014 yılının sonuna kadar sürdürülebilir enerji ve iklim değişikliği projelerine toplam 16,4 milyar avro yatırım yaptıklarına dikkati çeken Parshad, "Bu yatırımları 'Sürdürülebilir Enerji Girişimleri' planımız çerçevesinde yaptık. Bu rakamın yüzde 23'ü, yani yaklaşık 4 milyar avrosunu sadece yenilebilir enerjiden üretim yapan projelere sağladık" ifadelerini kullandı.
Yatırım yaptıkları ülkelere teknik ve mevzuat konularında da destek verdiklerinin altını çizen Parshad, şöyle devam etti:
"Türkiye'de yeni hidroelektrik, rüzgar, jeotermal ve güneş projelerine yatırım yapmaya devam edeceğiz. Banka olarak Türkiye'nin geleceğinin yenilenebilir enerjide olduğuna inanıyoruz.
Türkiye'ye şimdiye kadar yaptığımız yatırımın önemli bir kısmını sürdürülebilir enerji projelerine yaptık.Ülkedeki en büyük rüzgar ve jeotermal enerji projelerini destekledik. Türkiye ve onun gibi yenilenebilir alanında hedefleri olan ülkelere verdiğimiz destek önemli.
Biz bu ülkelerin hedeflerini gerçekleştirmeleri için onları desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye'nin yanında, Makedonya, Kazakistan, Sırbistan ve Ukrayna gibi ülkeler de bu alandaki ithalatlarını en aza indirmek istiyorlar."
Söz konusu ülkelere yatırımların yanı sıra deneyimleriyle de yardımcı olduklarını dile getiren Parshad, "Altyapı alanlarındaki yatırımlarımız da devam edecek. Örneğin, Kafkasları ve Batı şebekesini birbirine bağlayan ilk ve en büyük iletim hattı olan Karadeniz Enerji İletim Hattı'na destek verdik.
Türkiye'nin uygun piyasa yapısı, Gürcistan'ın zengin hidrolik kaynaklarıyla birleşti. Burada hem temiz enerji kullanılmış oldu hem de özel sektör firmaları orada daha fazla hidrolik santral kurmaya başladı" diye konuştu.
Güneş, geleceğin en rekabetçi kaynaklarından
Güneş enerjisinin, geleceğin en rekabetçi enerji kaynaklarından biri olduğuna inandığını aktaran Parshad, "Güneş paneli fiyatlarının düşmesi beraberinde 'güneş devrimini' getirdi. Biz Banka olarak, güneş enerjisinin yakın gelecekte konvansiyonel enerji kaynaklarıyla rekabet edebilir hale geleceğini düşünüyoruz.
Türkiye'nin bu alanda ciddi bir potansiyeli var. Ayrıca, bu alanda Ürdün ve Mısır, yatırımlar için önemli potansiyele sahip" ifadelerini kullandı.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Türkiye'deki yenilenebilir enerji projelerine şimdiye kadar 1 milyar 140 milyon euro yatırım yaptı. Bankanın 2009 yılından bu yana ülkeye yaptığı toplam yatırım ise 5,5 milyar euroyu buldu.
Banka son olarak Türkiye'nin en büyük jeotermal santraline 200 milyon dolarlık kredi sağlarken Garanti ve Yapı Kredi bankalarına yenilenebilir enerji projelerini desteklemeleri için 180 milyon dolarlık finansman ayırdı.
ANKARA/AA