1 kişinin yaşamını yitirdiği Brüksel saldırılarından sonra Avrupa’nın istihbarat konusunda eksiklikleri tartışma yarattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırıyı gerçekleştirenlerden İbrahim el-Bakraoui’nin geçen yıl sınır dışı edildiğini ve hem Hollanda’nın hem de Belçika’nın uyarıldığını söylemişti. Reuters’a konuşan üst düzey bir Türk yetkili de saldırganın 2015 Temmuz ve Ağustos aylarında iki kez sınır dışı edildiğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasına yanıt veren Belçika Adalet Bakanı Koen Goens, İbrahim Bakraoui’nin Türkiye’den Hollanda’ya gönderildiğini ve burada bir süre adli bir suçtan hapis yattığını, ancak o dönemde terör bağlantısının bilinmediğini söyledi.
İSTİFALAR PEŞ PEŞE GELDİ
Açıklamaların ardından Koen Geens ve İçişleri Bakanı Jan Jambon’un istifa haberleri geldi. Başbakan Chales Michel’in istifaları kabul etmediği belirtildi. Hollanda’da da muhalefet partileri, Türkiye’nin açıklamalarının doğru olması halinde Başbakan Rutte’nin istifa etmesi gerektiğini savundu. Ayrıca Paris saldırılarının yakalanan faili Salah Abdeslam, Brüksel saldırılarından haberi olmadığını ve Fransa’ya iade edilmek istediğini duyurdu. Öte yandan metrodaki saldırıda ikinci bir saldırganın olduğu iddiaları ortaya atıldı. Belçika medyasına göre teröristlerin asıl hedefi ise nükleer santraldi.
Brüksel saldırıları yüzünden İngiltere’deki Müslüman bir kadından hesap sorduğunu duyuran Matthew Doyle tutuklandı. Doyle önceki gün Twitter’den yayınladığı mesajda “Dün Croydon’da Müslüman bir kadından Brüksel’i açıklamasını istedim. ‘Benimle ilgisi yok’ dedi. Yan çizen, samimiyetsiz bir yanıt” demişti. Londra Emniyeti, Doyle’ni ırkçı nefreti teşvik ettiği şüphesiyle tutukladıklarını belirtti.