ÖZEL HABER / GÜVEN ADALI
Rus savaş uçağının 24 Kasım 2015’te düşürülmesinden sonra Türkiye’den Rusya’ya bakanlar düzeyinde ilk resmi ziyaret gerçekleşti. Başbakan Yardımcısı Nurettin Caniklinin yerine ziyarette bulunan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitti. Şimşek, Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç ile düzenlenen görüşmenin basına açık kısmında yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Ağustos’ta St. Petersburg’a gideceğini açıkladı. Şimşek, “Talihsiz olay nedeniyle ilişkilerde bir sekteye uğrama söz konusu oldu. İlişkililerimizi 24 Kasım öncesinin da ötesine taşımayı ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.
UÇUŞLAR İÇİN ÖNLEMLER ALINDI
Rusya ile Türkiye arasında charter uçak seferlerin başlaması için gerekli bütün ilave güvenlik önlemlerinin alındığını ve Rusya tarafına iletildiğini ifade eden Şimşek, “24 Kasım’da yaşanan olaylara rağmen ben halklarımız arasındaki ilişkilerin sekteye uğradığını düşünmüyorum” diye konuştu. Şimşek, “Son dönemde yaşadığımız talihsiz süreçte Rusya’nın ilkeli duruşu ve bize verdiği desteğinden ötürü teşekkür ederim” dedi.
5 YILDA HEDEFE KOŞARIZ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’ya yapacağı seyahatin iki ülke arasındaki buzların erimesi ve iş dünyası adına stratejik öneme sahip olduğunu söyleyen DEİK Türkiye-Rusya İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Rusya’nın önemli enerji tedarikçilerimiz arasında yer aldığını ve Türkiye’nin de bu ülkede inşaat, turizm pek çok yatırımlarının bulunduğunu söyledi. Özilhan, sözlerine şöyle devam etti: “Her iki ülkenin Başkanı 100 milyar dolarlık ticaret hedefi belirlemişti ama yaşanan olaylar ticarette önemli bir düşüşe neden oldu. Eminim ki önümüzdeki dönemde iki ülkenin ticari ortaklıkları büyüyecek. Stratejik ortaklıklar artacak. Bu ziyaret ticaret hacminin eskisinden de yukarılara ulaşmasının temellerini atacaktır. Bürokrasiyi ortadan kaldıracak bir yapı kurulabilirse 100 milyar dolarlık ticaret hacmine 5 senede ulaşacağımızı düşünüyorum.”
RUSYA’NIN İSTEĞİ SURİYE POLİTİKASI
Rusya uzmanı Doç Dr. Fatih Özbay’a göre görüşmelerde Rusya’nın 9 Ağustos’taki öncelikli konusu ise Türkiye’nin Suriye politikaları olacak. Özbay, 9 Ağustos’ta gerçekleşecek görüşme için şunları söyledi: “Rusya Türkiye’nin Suriye politikasını değiştirmesini isteyecektir. Türkiye’nin sınır güvenliğini daha sağlam haline getirilmesi gerektiğini, IŞİD’in Türkiye üzerinden hareket etmesi konusunda endişelerini zaten belirtiyorlar. Diğer bir konu ise rafa kalkan Türk Akımı projesinin tekrar hayata geçirilmesi olacaktır.” Türkiye Şanghay İşbirliği Örgütü’ne katılımı konusunda Rusya’nın daha ılımlı olabileceğini de sözlerine ekleyen Özbay, “Fakat Türkiye NATO üyesi olduğu sürece Rusya bu birliğe girmemize sıcak bakmayacaktır” dedi.
İHRACAT ARTTI
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Rusya ile Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi gerektiğini belirterek, “Gümrük verilerimize göre Rusya’ya ihracatımız bir miktar artmaya başladı.” Dedi. Rusya’nın Türkiye’nin önemli ticari partnerlerinden biri olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, “Rusya ile ilişkilerimizin normalleşmesi ve eski noktadan daha öteye geçmesi gerekir. Şimdi bizim verilerimize göre ihracatımız bir miktar artmaya başladı” değerlendirmesinde bulundu.
VİZEYİ KALDIRACAK GÖRÜŞMELER BAŞLIYOR
Türk heyeti ile ikili ilişkilerin tüm alanlarını konuştuklarını söyleyen Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, Türk vatandaşlarına yönelik vize rejimi konusunda Ankara ile görüşmeler yapmaya karar verdiklerini belirtti. Dvorkoviç, Rusya ile Türkiye arasındaki charter seferlerinin Rus uzmanların güvenlik önlemlerine ilişkin denetimlerinden sonra başlatılabileceğini söyledi ve 9 Ağustos’taki zirveden önce denetimlerin yapılacağını vurguladı. Öte yandan Dvorkoviç, 24 Kasım’dan sonra Rusya tarafından askıya alınan vize serbestisi uygulamasıyla ilgili olarak da “iki ülke arasındaki vize kısıtlamalarının gerekli güvenlik seviyesinin sağlanması durumunda kaldırılabileceğini” diye konuştu. Rus yetkilillerin ambargo kararı aldığı gıda ticareti konusunda da açıklamalarda bulunan Arkadiy Dvorkovic, “Türk ürünlerinin kalitesinden emin olmak, denetleme organları arasında ilişki ve güven kurulması gerek. Biz bu ürünleri iyi biliyoruz, ama piyasa değişiyor, piyasaya yeni ürünler geldi, yeni talepler oluşuyor. Çalışmalar yakın zamanda gerçekleştirilecek” dedi.
GEÇMİŞE DÖNÜŞ SİNYALİ
Arkadiy Dvorkovic sözlerine şöyle devam etti: “AKKUYU inşaatı da dahil olmak üzere yatırım projelerini değerlendirdik. Türkiye tarafından hukuki normlar hazırlanıyor. Türk Akımı konusunda Türkiye diyalog kurmak için hazır olduğunu belirtti. Enerji Bakanlığı düzeyinde görüşmeler yapılacak. Türkiye’nin Rus ürünleri ve yatırımlarına uyguladığı kısıtlamalarla ilgili konulara da değinildi. Bu kısıtlamaların en kısa zamanda kaldırılması konusunda ısrarcı olacağız. Önceki yıllarda oluşan işbirliği düzeyine yeniden çıkma ve bazı alanlarda ilerleme konusunda anlaştık.”
ORTAK AKIL GALİP GELECEK
Türk-Avrasya İş Konseyi Başkanı Tuğrul Erkin ise 9 Ağustos’taki ziyaret konusunda şunları söyledi: “Türkiye de Rusya da dünya da ekonomik krizin içinde. Rakamlar fazlasıyla düştü. Bu durumdan Ruslar da memnun değil. Turizmciler olsun ihracatçılar olsun iki taraf da bu durumdan mutsuz. Rus piyasası 1995’ten beri, belli kalitedeki Türk mallarına alıştı. Büyük çabalarla iki ülke arasında ortak akıl üretildi. İki ülke arasında yeniden başlayan müzakereler sayesinde bu ilişkilerin eskisine döneceğine ve ortak akılın galip geleceğine inanıyorum’’ dedi.