Türkiye IŞİD'i vurdu, rüzgar 3 günde tersine döndü

Türkiye, IŞİD'e yönelik operasyonla "Ankara terör örgütüyle işbirliği yapıyor" propagandasını 3 günde bitirdi. Türkiye yalnızlaşıyor algısının en güçlü olduğu dönemde atılan adımın ardından, PKK operasyonlarına şerh koyan ABD, Almanya gibi ülkeler ve AB destek açıklamaları yaptı.

[Karar]

IŞİD'e yönelik sınır ötesi operasyon Türkiye'nin hem bölgede hem de uluslararası alanda elini güçlendirdi. 17-25 Aralık darbe girşimi ve MİT TIR'larına baskının ardından dolaşıma sokulan "AK Parti hükümeti IŞİD'le işbirliği yapıyor" propagandası yerini ABD ve AB'den gelen destek açıklamalarına bıraktı. Türkiye'de ulusalcılar, Paralel Yapı ve HDP, ABD'de ise neocon çevrelerin yürüttüğü algı operasyonu çıktı. 

3 gün gibi kısa bir sürede rüzgar tersine döndü

Türkiye'nin bölgede ve uluslararası alanda yalnızlaştığı yönündeki algının en güçlü olduğu dönemde Ankara'nın attığı kritik adım rüzgarı tersine çevirdi. Terör örgütü PKK'ya yapılan operasyonlara daha önce şerh koyan Almanya ve ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerden destek açıklamaları geldi. 

Operasyonun etkisini zamanlama arttırdı

Türkiye'nin kritik hamlesinin, koalisyon güçlerinin IŞİD'le mücadelede istenilen başarıya ulaşamadığı bir dönemde gelmesi Batı'daki etkiyi artırdı. Almanya, İngiltere, Fransa gibi ülkelerden IŞİD'e katılımlar ve terör eylemleri nedeniyle örgütün Avrupa'nın iç sorunu olmaya başlaması da Ankara'nın elini güçlendirdi. IŞİD'le mücadelede üslerin kullanıma açılması ve Ankara'nın operasyon kararı bu tabloda geldi... İki kararın zamanlaması, bir gün sonra Batılı ülkelerin IŞİD'e karşı bir güç olarak kullandığı PKK'ya yapılan operasyona da destek getirdi. 

ABD: Türkiye'nin savunma hakkıdır

Türkiye'nin operasyonlarına en güçlü destek IŞİD'e karşı PKK ve uzantısı PYD'yi meşrulaştırma politikası izleyen ABD'den geldi. Türkiye'nin IŞİD'le mücadele etmediği konusunda çatlak seslerin yükseldiği Beyaz Saray, Kandil'e yönelik operasyonlar için "Türkiye'nin kendini savunma hakkına tamamen saygı duyuyoruz" açıklaması yaptı. 

PKK terör öylemlerinden vazgeçmeli

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Alistair Baskey, yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:

"PKK'nın terörist saldırılarına karşı NATO müttefikimiz Türkiye'nin kendini savunma hakkına tamamen saygı duyuyoruz. ABD'nin terör örgütleri listesinde olan PKK, terörist eylemlerinden vazgeçerek Türkiye hükümetiyle diyalog içine girmelidir. Aynı zamanda, tansiyonun azaltılması ve iki taraf da kalıcı ve sürdürülebilir bir barış için 'çözüm süreci'ne bağlı kalmayı sürdürmelidir. Şiddet, uzun vadeli güvenlik ve gelişimi açısından Türkiye vatandaşlarının yararına değildir" görüşüne yer verdi.

ABD Dışişleri: Türkiye ile işbirliğimiz artacak

ABD Dışişleri Bakanlığı da Türkiye'nin kritik adımlarını destekleyen mesajlar verdi. Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk da Twitter hesabından yaptığı açıklamada "PKK'ya karşı yapılan bu operasyonlar ile IŞİD'e karşı Türkiye ve ABD arasındaki işbirliğinin yoğunlaştırılması doğrultusunda ortaya konulan anlayış arasında bir bağlantı yoktur. IŞİD'e karşı tüm ortaklarımız ve Türkiye ile işbirliğini artırmayı dört gözle bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Merkel: Güçlü destek veriyoruz

PKK'nın serbestçe faaliyet gösterdiği ülkelerden Almanya da Ankara IŞİD'i vurunca destek mesajı verdi ve işbirliği tekli etti. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşen Almanya Başbakan Angela Merkel, "Almanya Türkiye ile dayanışma içinde. Türkiye'yi, gerek PKK gerek IŞİD'e karşı yürüttüğü mücadelesinde güçlü şekilde destekliyoruz" dedi. Merkel, Davutoğlu'na terörle mücadelede işbirilği önerdi. 

AB'den Demirtaş'a kınama telefonu

Türkiye'nin IŞİD'den sonra PKK kamplarını vurmasına daha çok "barış bozulmasın" vurgusuyla yaklaşan Avrupa Birliği de ABD ve Almanya'dan gelen mesajlar üzerine tutumunu sertleştirmek zorunda kaldı. 

Daha önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu arayıp "Türk hükümeti, tüm halkının menfaati için son yıllarda cesaret, sağlam niyet ve akıl göstererek, bu soruna kalıcı bir çözüm bulunmasının tek yolu olan bir siyasi süreci ortaya koydu. AB, bu yolda hükümeti desteklemeye devam edecek" diyen AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini bugün Twitter hesabından ikinci bir açıklama yaptı. 

Mogherini Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Şimdi Demirtaş'ı aradım. PKK'nın terörist faaliyetlerini kınıyorum. Barış süreci için çalışmaya devam etmek gerekiyor" ifadesini kullandı.

Just called @hdpdemirtas, condemning PKK terrorist acts: keep working for the peace process

— Federica Mogherini (@FedericaMog) 26 Temmuz 2015

NATO'dan jet karar

En önemli adımlardan biri de NATO'dan geldi. Türkiye'nin talebinin üzerinden 24 saat geçmeden NATO üyesi ülkeler acil gündemle toplanma kararı aldı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, yaptığı açıklamada, NATO Konseyi'nin Salı günü toplanacağını duyurdu. İttifak üyelerinin gelişmeleri çok yakından takip ettiğini belirten Stoltenberg, üyelerin Türkiye ile dayanışma içinde bulunduğunu ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Güvenli bölge planında Türkmen ordusu formülü
Cameron'un PKK rahatsızlığı: Kürtler değil, IŞİD odak olmalı
Davutoğlu: Artık Türkiye bir hafta önceki Türkiye değildir

Güncel Haberleri