Türkiye ekonomisi yüzde 3.1 büyüdü

Terörle mücadeleye rağmen devlet ve milletin omuz omuza vermesiyle ekonomi yüzde 3.1 büyüdü. Hükümet harcamaları asgari ücret, yatırım teşvikleriyle arttı. Vatandaş, konut alımı, ulaşım, iletişim ve sağlık harcamalarına yöneldi. Fabrikaya yatırımı azalan özel sektörün katkısı düştü.

HAMİDE HANGÜL

Türkiye ekonomisi, terörle mücadele ve jeopolitik risklere rağmen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3.1 büyüdü. Devlet ve vatandaşın güçlü talebi itici güç olurken, iç talep büyümeye 5.2 puan katkı yaptı. Hükümet harcamaları Suriyeli mültecilere yapılan yardımlar, yüzde 30 asgari ücret artışı, teşvik destekleri, maaş ödemeleri ve mal-hizmet alımlarında kendini gösterdi.

İLETİŞİM VE KONUT

Vatandaş da gelirini barınma ihtiyacı için konut alımı, iletişim, ulaşım, sağlık ve eğitime harcadı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı ikini çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı. Buna göre, ekonomi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,1 büyüme kaydederken, altı aylık büyüme yüzde 3,9 oldu.

TÜİK verilerine göre, 2015 yılının tamamında 2 trilyon liraya ulaşan ekonomik büyüklük, bu yılın ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla 497.8 milyar liradan 525.9 milyar liraya yükseldi. Bu rakamın 361.6 milyar liralık kısmı, hanehalklarının tüketim harcamalarından geldi.

FABRİKALAR DÜŞÜŞTE

Devletin tüketim harcamaları da 81.22 milyar liradan 91.72 milyar liraya yükseldi. Böylelikle devlet harcamalarınının büyüme hızı, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 26.4 ile en büyük katkıyı yaptı. Büyüme içindeki payı da yüzde 16.3’ten yüzde 17.4’e çıktı. Bu harcamaların cari fiyatlarla 49.4 milyar liralık kısmı maaş ödemeleri, 42.3 milyarlık kısmı da mal ve hizmet alımlarından kaynaklandı. Fabrika yatırımları azalan özel sektör 3.4 puanla büyümüye yeterli katkı sağlayamadı.Buna karşın, tüketici talebinin de etkisiyle inşaatın katkısı yüzde 12.2 oldu. .

TURİZİMDE BÜYÜK KAYIP

İhracat ve turizmdeki kayıplar büyümeyi aşağı çekti. Net dış talep 2.1 puan negatif katkı ile büyümeyi sınırladı. Yerleşik olmayan kişilerin tüketimi, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 26.7 düşüş gösterdi.

BİR YILDA 795 BİN KİŞİYE İŞ

Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin jeopolitik riskler ve küresel ekonomideki zayıflıkları karşın yüzde 3.1 büyüdüğünü söyledi. Büyümenin iç talep ağırlıklı olduğuna işaret eden Şimşek, “Büyümenin istihdam yaratma kapasitesi yılın ikinci çeyreğinde de devam etmiştir. Ekonomimizde son bir yılda 795 bin kişiye ilave istihdam yaratılmıştır. Böylece küresel krizden sonra yaratılan istihdam 7,2 milyon kişiye ulaşmıştır. Önümüzdeki dönemde yapısal reformları kararlılıkla ve hızla uygulamaya devam edeceğiz.”

TEDBİRLER ALINACA

Bakan Nihat Zeybekci Twitter üzerinden değerlendirmelerde bulundu. Zeybekci, “Son 27 çeyrektir kesintisiz olarak büyüyen Türkiye’nin bu başarısı, ekonomik temellerimizin ve reform politikalarımızın sağlamlığını gösterir” dedi. İç talebe işaret eden Zeybekci, “Ancak bizim uzun vadeli perspektifimiz, net ihracata ve yatırımlara dayalı bir ekonomik büyüme modelini öngörüyor. Yapısal sorunlarımıza en uygun reformlarla cevap vererek, büyümemizin sürdürülebilir kılınması için her türlü tedbiri alacağız” diye konuştu.

PETROL FİYATIYLA DÜŞEN CARİ AÇIĞA ‘ALTIN’ TAKOZ

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle cari açık temmuz ayında 2.6 milyar dolara geriledi. Bu düşüşü altın ithalatındaki artış sınırlarlarken, bu kalemdeki ihracat da 3.1 milyar dolara geriledi.

Türkiye’nin cari işlemler hesabı, temmuzda 2 milyar 602 milyon dolar açık verdi. Bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı 28 milyar 931 milyon dolara indi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz 2016 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerini açıkladı.

2.6 MİLYAR DOLAR AÇIK

Cari işlemler açığı, geçen yılın temmuz ayına göre 523 milyon dolar azalarak 2 milyar 602 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylelikle on iki aylık cari işlemler açığı 28 milyar 931 milyon dolar oldu. Ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 2 milyar 142 milyon dolar azalarak 3 milyar 725 milyon dolara düşmesine rağmen, hizmetler dengesi fazlasının 1 milyar 422 milyon dolar gerileyerek 1 milyar 659 milyon dolara inmesi cari işlemler açığında gerçekleşen düşüşü sınırlandırdı. Parasal olmayan altın kaleminde, bir önceki yılın temmuz ayında 639 milyon dolar net ithalat gerçekleşirken, bu yılın aynı ayında 416 milyon dolar net ihracat kaydedildi. Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 131 milyon dolar artarak 550 milyon dolar oldu. Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 2 milyar dolar düştü. 

PORTFÖYE 1.4 MİLYAR $

Portföy yatırımları 1 milyar 417 milyon dolar tutarında net giriş kaydetti. Bu gelişmede, yurt içi yerleşiklerin yurt dışı menkul kıymet varlıklarındaki 1 milyar 120 milyon dolar azalış etkili oldu. Portföy yatırımlarının yükümlülük tarafı alt kalemler itibarıyla  incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 348 milyon dolar net satım, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında ise 600 milyon dolar net alım yaptığı görüldü.

BANKALARIN BORÇLANMASI 36 MİLYON DOLAR

Yurt dışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak, bankalar 36 milyon dolar net borçlanma gerçekleşti. Diğer yatırımlar kaleminde 3 milyar 63 milyon dolar tutarında net çıkış yaşandı. Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 3 milyar 484 milyon dolar net artış, yurt dışı bankaların yurt içi bankalardaki mevduatları ise 47 milyon dolar tutarında net azalış kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Batıda gelir hızla artıyor doğuda fakirlik azalıyor
Türkiye ikinci çeyrekte beklentilerin altında büyüdü
Konutta KDV düştü

Ekonomi Haberleri