Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarında sık sık gündeme getirdiği terör suçlularının Avrupa ülkeleri tarafından iade edilmemesiyle ilgili yeni dosyaların gönderildiği ortaya atıldı. Alman basını Almanya Adalet Bakanlığı’nın verilerine dayandırdığı haberinde Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Almanya’dan 81 kişinin iadesini istediğini yazdı. Almanya Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana kalkışmayla bağlantısı olan veya soruşturmalarda adı geçen 81 kişinin iade edilmesi talebinde bulundu. Adalet Bakanlığı’nın, Sol Parti Alman Meclis grubunun konuyla ilgili soru önergesine verdiği yanıtta, bu kişilerin kaçının tam olarak hangi suçtan istendiği ise belirtilmedi. Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından geçen şubat ayında açıklanan kesin olmayan istatistiklerde, 2016 yılında Türkiye’nin Almanya’dan 60 kişinin iadesini istediği açıklanmıştı. Bakanlık iadesi istenen kişilerin çoğunu adam yaralama ve öldürme suçuyla aranan zanlılar olduğunu iddia ediyor. Öte yandan İçişleri Bakanlığı’nın verilerinde ve Adalet Bakanlığı tarafından soru önergesine verilen yanıtta, federal Alman hükümetinin kaç iade talebini kabul ettiği belirtilmiyor.
Bu arada Sol Partili milletvekili Alexander Neu, Türkiye’nin terör zanlısı olarak nitelendirdiği ve iadesini istediği kişilere sahip çıktı. İade taleplerinin reddedilmesini talep etti. Türkiye’ye haksız eleştirilerde bulunan Neu, “Ankara hangi baskı yöntemlerini uygularsa uygulasın, federal hükümetin bu kişileri iade etmemesi” gerektiğini söyledi.
ERDOĞAN: ALMANYA’YA 4 BİN 500 DOSYA VERDİM
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Ekim’de İstanbul’da TRT World Forum’da yaptığı konuşmada Almanya’ya yönelik suçlamalarını tekrarlamıştı. Erdoğan, “Bakın Almanya’ya ben PKK ile ilgili 4 bin 500 dosya verdim ve bu 4 bin 500 dosyanın hiçbirinden bize geri dönüş olmadı. Bunların hepsi elini kolunu sallaya sallaya başta Almanya olmak üzere, Avrupa’da dolaşıyor. Hani PKK, Avrupa Birliği kayıtlarında terör örgütü olarak görülüyor. Terör örgütüyse bak ben sana dosya veriyorum. Bunlar bizim Milli İstihbarat Teşkilatımızın dosyaları, buyur al bunun üzerinden hareket et. Yok” şeklinde konuşmuştu.
6 İMAMA CASUSLUK SUÇLAMASINA İKİNCİ RET
Almanya’da Federal Mahkemenin, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) imamlarına ilişkin Federal Savcılığın tutuklama talebini yeterli kanıtların sunulmaması gerekçesiyle reddettiği bildirildi. ‘Süddeutsche Zeitung’ gazetesi ile Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD’nin bünyesinde bulunan WDR ve NDR yayın kuruluşlarında yer alan haberde, Federal Savcılığın ajanlıkla suçladığı 6 imam ve Diyanet’in bir yöneticisinin tutuklanmasını talep ettiği belirtildi. Federal Mahkemenin ise Federal Savcılığın iddialarını yeterli bulmadığı ve suçlamalara ilişkin kuvvetli şüphenin olmadığına karar verdiği ifade edilen haberde, böylelikle savcılığın talebinin eylül sonunda ikinci kez reddedildiği vurgulandı. Söz konusu imamlar, 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminden sonra cami cemaatinden FETÖ ile bağlantılı oldukları konusunda şüphelendikleri kişiler hakkında bilgi toplayıp, bu bilgileri Ankara’ya iletmekle suçlanmıştı. Savcılık ocak ayında bu yönde soruşturma başlatmış ve söz konusu imamların tutuklanmasını istemiş ancak o dönemde de Federal Mahkeme bu talebi reddetmişti.