Türk yatırımcılar altından kaçıp konuta yatırım yapıyor

Altın ons fiyatı son dört yılda dünyada bin 900 dolar seviyelerinden bin 100 dolara doğru hızla düşerken ve son günlerde yeniden düşüşünü yeniden hızlandırırken Türkiye'de vatandaşlar 15 milyar liralık altını bozdurup konuta yöneldi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 2014 sonu itibariyle bankalardaki altın mevduatı 16 milyar 250 milyon lira olarak gerçekleşti. Bu rakamın yaklaşık 15 milyar 926 milyon lirasının yurt içi yerleşik mudilere, 323 milyon lirasının ise yurt dışı yerleşik mudilere ait olduğu kaydedildi. 

Haziran sonunda ise altın mevduat hesabının 16 milyar liradan 5 milyar liralık düşüşle 11 liraya gerilediği görüldü. Böylece bu yılın ilk yarısında altın mevduat hesabı yüzde 30 oranında azalmış oldu. 

Altın fiyatlarındaki dalgalanma yatırımcıyı etkiledi

Altın fiyatlarındaki dalgalanma yatırımcıların altını bırakıp başka yatırım araçlarına yönelmesine sebep oldu. Bu yılın haziran sonu itibariyle bankalardaki altın mevduatı hesapları 11 milyar 374 milyon liraya geriledi. Bu rakamın 11 milyar 4 milyon lirası yurt içi yerleşik mudilerin, 369 milyon lirası ise yurt dışı yerleşik mudilerin olarak kaydedilirken, ilk yarıda bozdurulan altın miktarı 4 milyar 876 milyon lira olarak hesaplandı.

İş Yatırım Bankacılık Analisti Kutluğ Doğanay, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, altın mevduatındaki düşüşte iki olayın etkili olduğunu söyledi.

Bunlardan birincisinin tasarruf aracı altından konuta ve dövize geçişin olduğunu belirten Doğanay, ilk yarıda konut satışlarının güçlü olduğunu anımsattı.

Bankalarında etkisi var

Bir diğer sebep olarak da bankaların altın mevduatı toplamada geçen yılki kadar girişken davranmamasını gösteren Doğanay, "Her türlü kanaldan bu ürünleri pazarladıklarını geçen yıllarda hatırlarsınız. Şubelerde altın günleri dahi yapılırdı. Şimdi bu kadar güçlü bir pazarlama göremiyoruz. Mevduat kabul eden bankaların hemen hemen hepsinde altın mevduatı ürünü de bulunuyor" şeklinde konuştu.

45 ton altın ekonomiye kazandırıldı

Geçtiğimiz temmuz ayında İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Alternatif Satış Kanalları Altın Bankacılığı Müdürü Enver Yaşar bazı açıklamalarda bulunmuştu, altın toplama projesi kapsamında, 1 milyar 670 milyon dolar değerinde toplam 45 ton altının, yastık altından ekonomiye kazandırıldığını bildirmişti.

Türkiye'de yastık altında 5 bin ton altın bulunduğunun tahmin edildiğini ifade eden Yaşar, bu süreçte, çözüm ortaklığı yapılan bankalarla toplam 45 ton altının yastık altından ekonomiye kazandırıldığını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), munzam yükümlülüklerinde altını kabul etmesiyle birlikte bankaların altın mevduatlarının anlamlı değerlere ulaştığını vurgulayan Doğanay, ancak her bankanın aynı şekilde pazarlama ve mevduat toplama yapmadığını ifade etti.

Halkın elinde güçlü bir altın stoğu var

Özellikle hane halkının elinde tasarruf aracı olarak güçlü bir altın stoğu olduğunun ve hala tasarrufların çok yüksek bir miktarının yastık altında kaldığının söylenebileceğini belirten Doğanay, "Bir dönem altın mevduatı seferberliği düzeyinde kampanyalar yapılsa da bankaların toplayabildiği büyüklük 20-25 milyar lirayı geçemedi" şeklinde konuştu.

2014 aralık sonu ile 2015 haziran sonu itibariyle bankalardaki altın mevduatları şöyle:

 Bankalardaki altın mevduatı (Milyon TL)
2014 Aralık sonu16.250,20
2015 Haziran sonu11.374,05
Fark4.876,15

İSTANBUL/AA 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Türkiye altın rezervi liginde 13. sıraya geriledi
İstanbul'da bazı semtlerde kira yüzde yüz arttı
Memiş: "Yatırımcı 'altın' yılını yaşıyor"

Ekonomi Haberleri