Türk SİHA'larıyla Ermenistan'a 1 milyar dolarlık zarar verdik

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, sadece Türkiye'den aldıkları SİHA'larla Ermeni ordusunun 1 milyar dolar tutarındaki teçhizatını imha ettiklerini açıkladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Dağlık Karabağ'daki çatışmalar sırasında sahip oldukları insansız hava araçlarının (İHA) etkisinin kanıtlandığını belirtti.

France 24 televizyonuna demeç veren Aliyev, Türkiye'nin Azerbaycan'a tedarik ettiği İHA'ların Dağlık Karabağ'da süren çatışmalardaki rolünü anlattı.

Aliyev, "Bunlar çok modern ve gelişmiş silahlar. Sadece Türkiye'den aldığımız İHA'lar yardımıyla Ermeni ordusunun 1 milyar dolarlık askeri teçhizatını imha ettik. Bildiğiniz üzere, elbette diğer ülkelerin İHA'larını da kullanıyoruz" dedi.

Azeri ordusunun topçu silahları ve geniş yelpazede askeri teçhizat kullandığının altını çizen Aliyev, envanterlerinde koyulan hedeflere ulaşmaya yetecek sayıda İHA bulunduğunu da vurguladı.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında on yıllardır devam eden Dağlık Karabağ krizi, şiddetlenen çatışmalarla 27 Eylül’de bir kez daha alevlenmişti.

İki tarafın da kayıplar verdiği ve sivillerin de hayatını kaybettiği çatışmalar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri bakanlarını, Rusya Dışişleri Bakanı arabuluculuğunda istişarelerde bulunmak üzere önceki cuma Moskova'ya davet etmesi ve 10 saatten fazla süren müzakerelerin ardından insani ateşkes anlaşmasının imzalanması ile 10 Ekim 00.00 itibarıyla son buldu.

Ancak ateşkesin devreye girmesinin hemen ardından taraflar birbirlerini ateşkesi delmekle suçladı. Karşılıklı suçlamalar hala devam ediyor.

Hem Ermenistan hem Azerbaycan, Karabağ için nihai bir çözüm bulunması çağrıları yapıyor. Resmi olarak Azerbaycan’ın parçası olan Karabağ, fiilense Ermeni güçlerin denetiminde.

PAŞİNYAN'DAN 'GERİ ÇEKİLME' İTİRAFI

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, halka sesleniş konuşmasındaki video mesajında diğer meselelerin dışında 27 Eylül’de başlayan ve 18 gün süren Dağlık Karabağ çatışmalarına değinmişti.

Çatışmalar esnasında Karabağ kuvvetlerinin ‘biraz geri çekildiklerini’, fakat ‘Karabağ Savunma Ordusunun’ durumu kontrol ettiğini ifade eden Paşinyan, şöyle konuşmuştu:

“18 gün süren çatışmalar sırasında kahraman birliklerimiz kuzey ve güney yönlerinde biraz geri çekildi. Cephe arkasında sabotaj gruplarını kullanarak panik yaratmaya çalışan düşman taktik değiştirdi. Savunma ordusu durumu kontrol altında tutarak, düşmana insan gücü ve teçhizat olarak ağır kayıplar yaşatıyor.”

Tüm bunları halkın karşısında dürüst olmak istediği için açıkladığını söyleyen Paşinyan, “Azerbaycan ise aksine ölen binlerce kişiyi ve bir milyar doların üzerindeki askeri teçhizat kayıplarını saklıyor” demişti.

ALBAY VAHAGN'IN ÖLDÜĞÜNÜ DOĞRULAMIŞTI

Öte yandan, resmi Facebook hesabından açıklama yapan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ermenistan ordusunda Albay olarak görev yapan Vahagn Asatryan'ın öldürüldüğünü doğrulamıştı. Paşinyan ayrıca, Vahagn Asatryan'a ülkenin en yüksek nişanı olan "Ermenistan Ulusal Kahramanı" unvanının verileceğini belirtmişti.

NE OLMUŞTU?

Azerbaycan ile Ermenistan arasında on yıllardır süren Dağlık Karabağ sorunu, şiddetlenen çatışmalarla 27 Eylül’de bir defa daha başlamıştı.

İki ülkenin da kayıplar verdiği ve sivillerin de yaşamını yitirdiği çatışmalar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanlarını Rusya Dışişleri Bakanı arabuluculuğunda istişarelerde bulunmak için önceki cuma Moskova’ya davet etmesi ve 10 saatten fazla devam eden müzakerelerin sonrasında insani ateşkes anlaşmasının imzalanması ile 10 Ekim 00.00 itibarıyla sona erdi.

Fakat ateşkesin devreye girmesinin hemen sonrasında taraflar birbirlerini ateşkesi bozmakla suçladı. Karşılıklı ithamlar halen sürüyor.

Erivan ile Bakü, hukuken Azerbaycan’ın fiilense Ermeni kuvvetlerinin kontrolünde olan Dağlık Karabağ bölgesi sebebiyle on yıllardır anlaşmazlık içinde.

DAĞLIK KARABAĞ SORUNU NEDİR?

Dağlık Karabağ, hukuken Azerbaycan sınırları içerisinde yer alıyor ancak fiilen Ermenistan işgali altında bulunuyor.

Ermenistan, Dağlık Karabağ'ın yanı sıra Laçın, Hocavend, Kelbecer, Ağdere, Ağdam, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan gibi Azerbaycan bölgelerini de işgal altında tutuyor.

İşgal sonucu doğduğu toprakları terk etmek zorunda kalan 1 milyona yakın kişi yaşamlarını ülkenin diğer bölgelerinde sürdürüyor.

Tarafların 4-5 Mayıs 1994'te Bişkek'te, Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamentolararası Meclisi, Kırgızistan Cumhuriyeti'nin Parlamentosu, Rusya'nın Federal Meclisi ve Dışişleri Bakanlığının inisiyatifiyle imzaladığı "Bişkek Protokolü" diye bilinen ateşkes anlaşması da kağıt üzerinde kaldı.

Kademeli çözümden yana olan Azerbaycan tarafı, sürecin başlaması için Ermeni askerlerinin işgal altındaki bölgelerden çekilme şartını öne sürüyor.

Azerbaycan, Dağlık Karabağ'a yüksek statülü özerklik vadederken, Ermenistan bu bölgenin Azerbaycan'dan ayrılarak bağımsız olmasını istiyor.

Bişkek Protokolü'nün imzalanmasından bugüne kadar geçen 25 yılda yaşanan çatışmalarda, taraflarca net rakamlar verilmese de sayıları binlerle ifade edilen asker hayatını kaybetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Türk SİHA'larının Karabağ'daki başarısı Yunanlıları korkuttu!
Pakistan'dan Paşinyan'ın iddialarına yalanlama: Asılsız ve mesnetsiz
Ermenistan saflarındaki paralı askerler savaştan kaçıyor

Dünya Haberleri