Türk halkı darbe girişimi ve teröre rağmen umutlu ve memmun

15 Temmuz darbesi, terör olayları ve ekonomik kriz söylentilerine rağmen halk gelecekten umutlu. Varyans Araştırma Danışma Şirketi'nin 2 bin 500 kişiyle yüzyüze yaptığı ankete göre, Türkiye'nin geleceğini olumlu görenlerin oranı yüzde 56. Olumsuz cevap verenlerin oranı ise yüzde 28.1'de kaldı. "Türkiye'de yaşamaktan ne derece memnunsunuz?" sorusuna evet cevabı verenlerin oranı ise yüzde 65.9.

HABER MERKEZİ / İSTANBUL

Varyans Araştırma Danışma Şirketi'nin 22 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında, 2 bin 500 katılımcıyla 12 ilde yüz yüze görüşmelerle yaptığı ankette katılımcıların yüzde 56.6'sı "Türkiye'nin geleceğini nasıl görüyorsunuz?" sorununa “olumlu” cevabını verdi. "Kısmen olumlu görüyorum" yüzde 12.9 oldu. 15 Temmuz ihaneti, OHAL ilanı, terör saldırıları, AB ile yaşanan gerilim ve dolar kurunun artışı gibi ekonomik kriz söylentilerine neden olan gelişmelere rağmen Türkiye'nin geleceğini umutsuz görenlerin oranı ise yüzde 28.1'de kaldı. Mart ayındaki verilere göre gelecekten umutlu olanların orandı sadece 2.8 puanlık artış gerçekleşti.

TERÖR EN ÖNEMLİ SORUN

Ankette Türkiye'nin en önemli sorunu yüzde 54.4 oranıyla “terör” olarak belirtildi. Bunu 22.5 ile ekonomik sorunlar, yüzde 15.3 ile iç sorunlar izledi. Dış sorunları öncelikli mesele görenlerin oranı ise 2.7'de kaldı. Nisan ayında yapılan ankete göre "terör endişesi" yaklaşık yüzde 10 oranında artması dikkat çekti.

MEMMUNİYET UMUT VERDİ

Gelecek konusundaki iyimserlik "Türkiye'de yaşamaktan ne derece memnunsunuz?" sorusunun cevaplarına da yansıdı. "Memnunum" ve "Çok memnunum" cevabını verenlerin oranı yüzde 65.9 oldu. "Memnun değilim" ve "Hiç memnun değilim" cevabını verenlerin toplam oranı ise yüzde 25.8 oldu. Sonuçların Varyans'ın Aralık 2015'te yaptığı anketteki yüzde 74.4'lük memmuniyet oranına yakın çıkması dikkat çekti.

'15 TEMMUZ FETÖ DARBESİ'

Araştırmada FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin halk tarafından nasıl algılandığı da mercek altına yatırıldı. İhanete "FETÖ kalkışmasıdır" diyenler yüzde 71, "Sanal bir darbe" cevabını verenler yüzde 13, "Askeri bir darbe" tamınlamasını yapanlar yüzde 5.6 çıktı. Sonuçlar darbe girişimiyle ilgili spekülasyonların karşılık bulmadığını gösterdi. Katılımcıların yüzde 62.7’si Fethullah Gülen ve cemaatini “terör örgütü”, yüzde 24,8’i “gizli örgüt” olarak tanımladı.15 Temmuz'dan sonra ilan edilen OHAL'e destek yüzde 58.9 oldu. Karşı çıkanlar ise yüzde 28.1'de kaldı.

Diğer sonuçlar şöyle:

FETÖ Tasfiyelerine destek yüzde 50.2

15 Temmuz’dan Sonra Özellikle Kamu Kurumlarında Yaşanan İşten Çıkarmaları Nasıl

Değerlendiriyorsunuz?
Destekliyorum yüzde 50.2
Desteklemiyorum yüzde 25.3
Kısmen destekliyorum yüzde 19.1

Fırat Kalkanı ve Musul hassasiyeti yüzde 50'nin üzerinde

Fırat Kalkanı Harekatını destekliyor musunuz?

Destekliyorum yüzde 73
Desteklemiyorum yüzde 18.9

Sizce Musul'a yapılan askeri harekata Türk Silahlı Kuvvetleri katılmalı mı?

Evet katılmalı yüzde 66.9
Hayır katılmamalı yüzde 17.6.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Darbe Komisyonu'nda 'canlı yayın' tartışması
GENAR son anketi açıkladı: Erdoğan'a destek yüzde 60'ı buldu
CHP ilk kez AK Parti'yi geçti

Güncel Haberleri