Uzmanlar, 19 Haziran'da Türk Akımı Projesi’ne Rusya ile imza atan Yunanistan'ın, projeden ekonomik fayda sağlama ihtimalini AA muhabirine değerlendirdi.
Jenkins, acil paraya ihtiyacı olduğu için projenin Yunanistan'ı kısa vadede ekonomik krizden kurtarmayacağını ifade etti.
Rusya’nın da ekonomik sıkıntıları olduğunu, dolayısıyla Yunanistan’a ek destek veremeyeceğini belirten Jenkins, "Türk Akımı, Yunanistan için faydalı ancak kurtarıcı değil. Ayrıca AB, Yunanistan ve Rusya arasında çözülmesi gereken siyasi problemler de söz konusu" diye konuştu.
Uluslararası yardım gerekebilir
Türkiye’nin, Türk Akımı’nın yanı sıra TANAP gibi birçok dev enerji projesiyle ilgilendiğini hatırlatan Jenkins, "Türk Akımı'nın tam anlamıyla başarılı olması Rusya ve Yunanistan’ın AB ile ilişkilerinin iyi olmasına da bağlı. Bunun yanı sıra projenin finansmanı için uluslararası yardım da gerekebilir” değerlendirmesinde bulundu.
Ekonomik krizin gölgesinde
İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi Öğretim Üyesi Richard Connoly de Türk Akımı Projesi'nin Yunanistan’ın içinde bulunduğu ekonomik krizin gölgesinde kaldığını kaydetti.
Moskova'nın Atina'ya maddi destek vereceğini ancak bunu IMF’ye olan borcun ödenmesi için değil, Türk Akımı Projesi'nin doğalgaz boru hatları için olacağını belirten Connoly, şöyle devam etti:
"Yunanlılar euro bölgesinden ayrılsa da Rusya’nın kendileri için yol arkadaşı olacağını söyleyemeyiz. Zaten Yunanistan için önemli olan şu anda AB üyesi olarak yoluna devam etmek. Bu, Rusya ile olan iş birliği ve yol arkadaşlığından daha önemli görünüyor."
Rus gazını Avrupa'ya taşıyacak Güney Akım Projesi'nin iptal edilmesinin ardından, geçen Aralık ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gazı Avrupa'ya Türkiye üzerinden taşıyacak bir boru hattı yapılacağını açıklamıştı. Türk Akımı Projesi'nin 63 milyar metreküp kapasiteli olacağı duyurulmuştu. Bu miktarın 47 milyar metreküplük kısmının Avrupa'ya iletilmesi, geri kalan 16 milyar metreküpün Türkiye'nin iç piyasasında tüketilmesi öngörülüyor.
Yunanistan, AB ile yapılan kredi müzakereleri tıkanma noktasına gelince referanduma gitme kararı aldı. Başbakan Aleksis Çipras, kreditörler tarafından önerilen kemer sıkma önlemlerini aşağılayıcı bulduğunu belirtmişti.
Yunan hükümeti, kreditörlerin Yunanistan’a nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları 5 Temmuz'da halk oylamasına sunacak.
ANKARA/AA