Turizme ne verirseniz iki katını alırsınız

Türkiye ekonomisine ve işletmelere can suyu olan KGF desteğinden turizm sektörünün yeteri kadar yararlanamadığını belirten DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Toplam kredinin sadece yüzde 3’ü yani 5,9 milyar TL, 9 bin 300 firmaya verildi” diye konuştu.

GÜVEN ADALI / EKONOMİ SERVİSİ

Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nin 7’ncisi DenizBank’ın ana sponsorluğunda gerçekleştirildi. Kongrede konuşan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, Türkiye’yi ziyaret eden turistin 3’te 1’inin Antalya’ya geldiğini ve gelirin neredeyse yarısının bu şehirde oluştuğunu söyledi. “İspanya kadar, yani 79 milyon turist bize gelseydi cari açık olmaz, işsizlik de yüzde 6.3’e düşerdi” diyen Ateş, “Turizm sektörüne ne verirseniz iki katını alırsınız” ifadelerini kullanarak, yatırımların önemine değindi. Ateş, “Kredi Garanti Fonu (KGF) tüm sektörlere ciddi katkılar sağladı. Fakat turizmin bu katkıdan yeteri kadar yararlanamadığını görüyoruz. Turizm sektöründe yer alan 9 bin 300 firmaya 5,9 milyar TL (Toplam KGF kefaletlerinin yüzde 3’ü) KGF kefaletli kredi sağlandı. DenizBank da turizm sektöründe faaliyet gösteren 174 firmaya 890 milyon TL tutarında KGF’li kredi kullandırdı” dedi. Hakan Ateş, kongredeki konuşmasında şu ifadelere de yer verdi:

* Turizm sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lere 12 milyon TL, KOBİ dışı firmalara ise 200 milyon TL’ye kadar yüzde 100 kefalet sağlandı.

Türkiye, çevresinde 4 saatlik uçuş mesafesinde 56 ülkede toplamda 1,6 milyar nüfus ve 28 trilyon dolar GSMH büyüklüğü mevcut. 

Türkiye, 2015 yılında turist sayısında dünyada 6’ncı sırada konumlandı. Ancak 2016 yılında ilk 10’a giremedi. 2017 yılında turist sayısında tekrar ilk 10’a girmesi bekleniyor. 

Rusya pazarı telafi edilebilir durumda. Ocak-Eylül 2016 döneminde 0,5 milyon olan Rus turist sayısı, Ocak- Eylül 2017’de 4,1 milyona yükseldi. Ancak Avrupalı turist sayısında azalma gözleniyor.  

Son dönemde devlet desteğiyle turizm sektörüne vergi ve SGK ödemelerinde indirim ve taksitlendirmeler yapıldı, turist getiren uçaklara 6 bin dolara kadar yakıt desteği sağlandı. 

Devlet ve özel sektör işbirliği ile turizm sektörüne verilen destekler neticesinde sorunlu kredi oranı makul düzeyde kaldı. Turizme verilen krediler 2015’ten 2017’ye yüzde 15 arttı.

SİYASETİN DİLİ TURİSTİ AZALTMADI

7. Uluslararası Resort Turizm Kongresi, Antalya’da gerçekleştirildi. Kongrede konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin 2016’daki dip noktadan yükselişe geçtiğini söyledi. Bölgemizdeki eski düzenlerin tamamen yok olduğu 6-7 yıllık bir süreci yaşadığımızı, terörün bölgeyi etkisi altına aldığına değinen Kurtulmuş,  “Dünyanın emniyette hiçbir havaalanı kalmadı. Son derece zor bir türbülanstan geçtik. Terör olayları ve 15 Temmuz darbe girişimi ile karşılaştık” dedi. İlk 10 ayda 29.1 milyon turistin Türkiye’ye geldiğine işaret eden Kurtulmuş, şöyle devam etti: “Yüzde 28’lik bir artış var ve ilk 3 çeyrekteki gelirde de 20,2 milyar dolara ulaştık. Bu yılı tahmini 26 milyar dolar ile kapatacağız. En çok turist gelen ilk 3 ülke Rusya, Almanya ve İran oldu. Avrupa’daki seçimler sırasında yapılan çağrılara ve uyarılara göre 3,3 milyon Alman turistin Türkiye’ye gelmemesi, etkilenmeleri gerekirdi. Fakat, siyasetin dili başkadır turizmin dili başkadır.”

BİR TANE BİLE YURTDIŞIYLA DÖVİZ İŞLEMİMİZ YOK

ABD’deki Rıza Sarraf davasına ilişkin de Hakan Ateş, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 2004-2013 Şubat döneminde DenizBank’ın devletin görevlendirmesiyle takas bank yetkisine sahip olduğunu belirten Ateş, altın takas bankasının devletin onay verdiği Altın Borsası’na kayıtlı, uygun belgeyi getiren her üyeye hesap açmakla yükümlü olduğunu söyledi. Tüm altın hareketlerinin takas banktan geçtiğini kaydeden Ateş, “Bizim yurt dışı ile bir tane bile döviz işlemimiz yoktur. Önemli olan, paranın yurtdışı edilip bir takım işlemlerle yurtdışından getirilmesi konusunda hiçbir dahlimiz yok. Döviz ise SWIFT, TL ise EFT, altın ise altın takas bankası ile gider. Biz de Hazinesi adına 2004-2013 döneminde üstlendik. Bizden önce İş Bankası yapıyordu. Bizden sonra da KuveytTürk yapıyor” dedi. Ateş, BDDK’nın da her türlü bilgi ve belgenin teminini sağlayarak, suçlamaların ne olduğunu araştırdığını bildirdi. Ateş ayrıca, daha önce ABD yaptırımlarını gözeten kurum olan OFAC ile Rusya yaptırımları sırasında görüştüklerini ve kendilerine istisna tanınması konusunda karar aldırdıklarını ifade etti. Bu nedene OFAC ile teşriki mesailerinin de olduğunu ifade etti.

DENİZBANK’TAN 3 MİLYAR DOLARLIK FİNANSMAN

Turizmin, DenizBank’ın kuruluşundan bu yana odaklandığı niş sektörler arasında önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen DenizBank Genel Müdürü Ateş, “Bankaların ülkemizde turizm sektörüne kullandırdığı 20 milyar dolar kredinin 3 milyar dolarını DenizBank sağladı” dedi. Sadece kredi ile değil, farklı ürünlerle de işletmelerin yükünü hafiflettiklerini vurgulayan Ateş, “Maaş, tedarikçi, vergi ve çek ödemeler gibi hizmetlerimiz ciddi katkılar sağlıyor. Ayrıca turizmde yeniden yapılandırılan kredi 1,5 milyar dolar tutarında” dedi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Avrupalı turist meğerse yazlıkmış
Turizmde yükseliş devam ediyor
Ayla filmine bir ödül daha

Ekonomi Haberleri