Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) büyüme rakamlarını açıkladı. Buna göre, Türk ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde beklentileri aşarak yüzde 6,7 büyüdü.
GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2020 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; finans ve sigorta faaliyetleri %41,1, bilgi ve iletişim faaliyetleri %15,0, sanayi %8,0, inşaat %6,4, tarım %6,2, diğer hizmetler faaliyetleri %6,0, gayrimenkul faaliyetleri %2,8, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %2,4 ile hizmetler %0,8 arttı. Mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %4,5 azaldı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %15,6 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2020 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %6,5 arttı.
GSYH CARİ FİYATLARLA 1,4 TRİLYON TL OLDU
Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2020 yılının üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %22,6 artarak 1 trilyon 419 milyar 483 milyon TL oldu. GSYH'nin üçüncü çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 197 milyar 377 milyon olarak gerçekleşti.
Devletin nihai tüketim harcamaları, 2020 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak %1,1 arttı. Yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları %9,2, gayrisafi sabit sermaye oluşumu %22,5 arttı.
Mal ve hizmet ithalatı, 2020 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak %15,8 artarken ihracatı %22,4 azaldı.
BAKAN ELVAN: YURT İÇİ TALEP ETKİLİ OLDU
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ekonominin üçüncü çeyrekte yüzde 6,7 büyümesini değerlendirdi.
Bakan Elvan, "GSYH yılın 3. çeyreğinde yıllık %6,7’lik artış kaydetti. Büyümenin öncü göstergeleri, yılın üçüncü çeyreğinde güçlü bir performansa işaret ediyordu. Üçüncü çeyrek büyümesinde yurt içi talep artışı etkili oldu. Oluşabilecek riskleri göz ardı etmiyoruz. Makroekonomik, finansal ve fiyat istikrarını önceleyen politika çerçevemizle; dengeli ve istihdam oluşturan büyüme sürecini sürdürülebilir kılmayı amaçlıyoruz" yorumunu yaptı.
TL KREDİ BÜYÜMESİ 693 MİLYAR LİRA
Üçüncü çeyrekte ekonomiyi diri tutmak için düşük faizli kredi dağıtılmaya başlanmıştı. Ocak-kasım döneminde sadece TL kredi büyümesi 693 milyar TL olmuştu.
İSTİHDAM DÜŞTÜ, BÜYÜME ARTTI
Büyüme verilerinin istihdam oranlarına ters düşmesi ise dikkatlerden kaçmadı. İkinci çeyrekten sonra sert bir şekilde düşen istihdam oranlarına rağmen ekonominin yüzde 6,7 büyümesi sosyal medyada inandırıcı bulunmadı.
BEKLENTİLER DAHA DÜŞÜKTÜ
Ekonomistler, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) 3. çeyrekte yüzde 5 büyümesini bekliyordu. Ankete katılan ekonomistlerin 3. çeyrek büyüme beklentileri, yüzde 3,5 ile yüzde 6,8 aralığında yer aldı.
Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 9,9 daralmıştı.