Trump'ın göçmen politikası 1 trilyon dolara mal olacak

ABD'de bulunan yaklaşık 11 milyon yasa dışı göçmeni belirlemenin, alıkoymanın ve sınır dışı etmenin maliyetinin gelecek 20 yılda yaklaşık 620 milyar doları bulabileceği belirtiliyor. Yasa dışı göçmenlerle ilgili federal harcamaların ABD'li vergi mükelleflerine maliyetinin 2 yılda 300 milyar dolar olması öngörülüyor. ABD'deki yaklaşık 11.2 milyon yasa dışı göçmenden istihdam edilen 8.1 milyonu, ülkedeki iş gücü piyasasının yüzde 5.1'ini oluşturuyor.

ABD'de yasa dışı göçmenleri belirlemenin, alıkoymanın ve sınır dışı etmenin maliyetinin gelecek 20 yılda 600 milyar doları geçmesi beklenirken, ABD ekonomisine dolaylı etkisinin de gelecek 2 yılda 1 trilyon doları aşması öngörülüyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkedeki kaçak göçmenleri sınır dışı etme, ülkenin sınırlarını güçlendirme ve ABD-Meksika sınırına duvar örme planlarının bu yıl içinde hayata geçmesi beklenirken, söz konusu göçmen politikalarının Amerikan ekonomisine maliyetinin de yüksek olması öngörülüyor.

TRUMP'IN GÖÇMEN POLİTİKASI

İlk kez ABD Kongresi'ne hitap eden Trump, kaçak göçmenler nedeniyle ülkede uyuşturucu trafiğinin ve suç oranının arttığını belirterek, geçirmek istediği yeni göçmenlik kanunları hakkında bilgi verdi.

ABD'nin sınırlarını daha güvenli hale getirmek istediğini ve nitelikli insan gücüne sahip göçmenlerin ABD'ye gelmesini tercih ettiğini ifade eden Trump, yeni göçmenlik kanunları sayesinde ABD'de ücretlerin artacağını, işsizliğe yardımcı olunacağını ve ekonomide milyarlarca dolar tasarruf edileceğini söyledi.

Trump, geçen yıl yaptığı konuşmada, yasa dışı göçmenlerin Amerikalı vergi mükelleflerine maliyetinin yılda 113 milyar doları bulduğunu söylemişti. Yasa dışı göçmenlerin ülkedeki istihdamına ve ekonomiye olumlu katkısına işaret eden Amerikalı kuruluşların raporları ise farklı bir tablo ortaya koyuyor. Raporlar, söz konusu göçmenlerin sınır dışı edilmesi durumunda ülke ekonomisine gelecek 2 yılda 1 trilyon doların üzerinde maliyet yaratabileceğine işaret ediyor.

11.2 MİLYON YASA DIŞI GÖÇMEN 

Washington'daki kar amacı gütmeyen araştırma merkezi Amerikan Eylem Forumu'nun (AAF) Şubat 2016'da yayımlanan raporuna göre, ABD'de bulunan yaklaşık 11,2 milyon yasa dışı göçmeni belirlemenin, alıkoymanın ve sınır dışı etmenin maliyeti gelecek 20 yılda yaklaşık 620 milyar doları bulabilecek.

Söz konusu sürede, ABD'deki kaçak göçmenlerin tespit edilerek tutuklanma maliyetinin 243 milyar dolar, gözaltında tutulma maliyetinin 36 milyar dolar, yasal süreçten geçirilme ve kendi ülkelerine yollanma maliyetlerinin de sırasıyla 13 ve 11 milyar dolar olması bekleniyor.

Raporda, ülkedeki yasa dışı göçmenlerin tamamen sınır dışı edilmesinin 20 yıl sürebileceği ifade edilirken, bu süre içerisinde ABD'nin gümrük ve sınır muhafaza birimlerinin kaçak göçmenliği engellemesi için 316 milyar dolar ek harcama yapması gerektiği belirtildi.

10 BİN MEMUR ALINACAK

ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın geçen hafta açıkladığı verilere göre, Trump'ın göçmenlik ve sınır politikalarının gerçekleştirilmesi için yaklaşık 10 bin gümrük muhafaza memuru ve 5 bin sınır devriyesi görevlisinin işe alınmasına ihtiyaç duyuluyor.

AAF'nin verilerine göre de yasa dışı göçmenleri belirlemek ve alıkoymak için federal memur sayısının 5 binden 90 bine, gözaltı hücresi sayısının 34 binden 348 bine, göçmenlik mahkemeleri sayısının 58'den bin 300'e ve devletin sağladığı göçmenlik avukatlarının sayısının da bin 400'den 32 bine çıkartılması gerekiyor.

AAF'ye göre, söz konusu federal harcamaların ABD'li vergi mükelleflerine olan maliyetinin ise 2 yılda 300 milyar dolar olması öngörülüyor.

EKONOMİDE TRİLYONLUK FATURA

Ülkedeki yasa dışı göçmenleri sınır dışı etmenin, maliyet dışında, bu kişilerin iş gücü piyasasından ayrılmasıyla ABD ekonomisinin dolaylı şekilde olumsuz etkilenmesinin de kaçınılmaz olduğu savunuluyor.

Washington'daki Pew Araştırma Merkezi'ne göre, ülkedeki yaklaşık 11,2 milyon kaçak göçmenin 8,1 milyonu ülkede istihdam edilmiş durumda ve bu kişiler ABD'de iş gücü piyasasının yüzde 5,1'ini oluşturuyor.

AAF'ye göre de ABD'de bulunan yasa dışı göçmenlerin tamamının sınır dışı edilmesi 20 yıl sonra ABD'nin GSYH'sinin olması gerekenden 1,6 trilyon dolar veya yüzde 6 daha az olmasına neden olacak. Kaçak göçmenlerin sınır dışı edilmesi durumunda üretim seviyesi ve tüketim harcamalarında düşüş görülecek ve bunların ABD ekonomisine dolaylı maliyeti gelecek 2 yılda 1 trilyon doları geçecek.

SINIR DİŞİ EDİLMELERİ HALİNDE EKONOMİDE BÜYÜK SIKINTI

Uzmanlar, ABD'deki yasa dışı göçmenlerin çoğunun niteliksiz iş kollarında çalıştığını, bunların sınır dışı edilmesi halinde Amerikan ekonomisindeki en büyük etkinin tarım, inşaat, konaklama ve perakende sektörlerinde istihdamın hızla düşmesi olacağını belirtiyor.

KAÇAK GÖÇMENLER 11.6 MİLYAR DOLAR VERİ ÖDÜYOR

ABD'de yasa dışı bulunan göçmenlerin bir kısmının, vergilerini tüketim harcamaları üzerinden direkt veya çalıştıkları iş yerleri sayesinde dolaylı olarak yıllarca ödedikleri ifade ediliyor.

Washington'daki bağımsız araştırma kuruluşu Vergi ve Ekonomi Politikaları Enstitüsü'nün (ITEP) Şubat 2016'da yayımlanan raporuna göre, ülkedeki kaçak göçmenlerin ödediği eyalet ve yerel vergilerin toplamı yılda ortalama 11,6 milyar doları buluyor. Söz konusu rakamın 6,9 milyarı satış vergisi, 3,6 milyarı mülkiyet vergisi ve 1,1 milyarı kişisel gelir vergi olarak devletin kasasına giriyor.

Yasa dışı göçmenlerin yoğun olarak bulunduğu Kaliforniya eyaletindeki yaklaşık 3 milyon kaçak göçmenin 3,1 milyar dolar vergi ödediği tahmin ediliyor.

GÖÇMENLER TEDİRGİN

ITEP raporuna göre, kapsamlı bir göçmenlik yasası geçirilerek söz konusu göçmenlerin yasal olarak ülkede çalışmasına imkan tanınması halinde ABD'nin vergi gelirlerinin yılda 2,1 milyar dolar, yani yüzde 8,6, artması öngörülüyor. ABD'de yasal olarak çalışan göçmenler ve işverenleri de Trump'ın göçmen politikaları nedeniyle tedirgin...

ABD'nin teknoloji sektöründe faaliyet gösteren nitelikli göçmenlerin bir bölümünün kendi ülkelerine dönmeyi veya Kanada ile Avrupa ülkelerine göç etmeyi düşündüğü belirtiliyor.

Aralarında Apple, Facebook ve Twitter gibi Amerikalı dev teknoloji şirketlerinin kurucu ortakları ve yöneticilerinden oluşan bir grup, geçen temmuz ayında, Trump'a açık bir mektup yazarak göçmenlikle ilgili politikalarını eleştirdiklerini ifade etmişti.

TEKNOLOJİ ŞİRKETLER KAYGIDA

Mektupta, göçmenlik sayesinde ABD teknoloji sektörünün dünyadaki en parlak zihinleri kendi bünyesine çektiğine işaret eden teknoloji şirketlerinin yöneticileri, Trump'ın söylemlerinin piyasaları bozucu, ihracatı kısıtlayıcı ve istihdamı yavaşlatıcı riskleri bulunduğunu iddia ederek, "Trump, inovasyon için bir felaket olur." ifadesini kullanmıştı.

Ayrıca, aralarında Google, Microsoft, Intel ve Netflix gibi ABD'deki toplam 97 teknoloji şirketinin yöneticilerinin şubat ayı başında imzaladığı ortak bildiride de, Trump'ın 7 Müslüman ülkesine uyguladığı vize ve ülkeye giriş yasağının ülkedeki göçmenlik kanunlarını ve ABD Anayasası'nı ihlal ettiği öne sürülmüştü. 97 şirket, Trump'ın vize yasağına karşı hukuki girişimde bulunduklarını da duyurmuştu. 

AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Donald Trump'ın göçmen yasağına Hawaii'den itiraz
İtalya'da göçmen kampında yangın: 2 ölü
Trump'ın damadı Jared Kusher Rus Büyükelçi ile görüştü

Dünya Haberleri