ABD Başkanı Donald Trump, görevine başladığından beri devlet kurumlarıyla arasında gerginliğe neden olan ‘Rus krizinde’ geri adım attı. AP ajansı, ABD’li hükümet yetkilileri ve Batılı diplomatlara dayandırdığı haberinde, Trump yönetiminin, Rusya ile ulusal güvenlik konusunda yapılması planlanan bir dizi anlaşmadan vazgeçtiğini yazdı. Trump’ın ekibinden bazı isimlerin, geçen yılki seçim sürecinden bu yana Rusya’nın ABD Büyükelçisi Sergey Kislyak’la görüşmeler yaptığı ve Rus istihbarat yetkilileriyle temasta olduğu iddiaları, yeni yönetimin sıkıntılı günler geçirmesine neden oluyor. Bu isimlerden biri olan Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, geçen ay Rus elçiyle yaptığı görüşmelerin ortaya çıkmasının ardından istifa etmişti. Hafta içinde Amerikan medyasına yansıyan haberlerde, Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner’ın da söz konusu görüşmede hazır bulunduğu öne sürülmüştü. Aralık ayında Kislyak’la görüştüğü iddia edilen Adalet Bakanı Jeff Sessions içinse Kongre tarafından soruşturma açılmış durumda. Kongre’de Trump’ın ekibinin Ruslarla ilişkisini araştırmak üzere ayrı bir soruşturma da bulunuyor. Trump ise hükümetine yönelik iddialara sosyal medyadan yanıt vermeye devam ediyor. Twitter’dan yayımladığı mesajda Trump, Demokrat Senatör Chuck Schumer’in, Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’le 2003’te New York’ta yaptığı görüşmeden bir fotoğraf kullandı ve “Senatör Schumer’in Rusya ve Putin’le ilişkileri hakkında derhal soruşturma başlatmalıyız. Tam bir ikiyüzlülük!” diye yazdı.
‘DÜNYAYI ALT ÜST EDECEK’
Seçim sürecinden bu yana Rusya ile daha iyi ilişkilerin kurulması gerektiğini savunan Trump yönetimine geri adım attıran, işte bu baskı ortamı oldu. AP’nin görüştüğü çeşitli kurumlarda görev yapan hükümet yetkilileri, Trump ve kurmaylarının Rusya’ya yönelik tutumunun değiştiğini belirtti. Bunun sebeplerinden biri, Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI), Rusya’nın 8 Kasım’daki başkanlık seçimlerine müdahalesi iddialarına ilişkin soruşturması. Trump yönetiminin, bu soruşturma devam ettiği sürece Rusya ile yakın ilişkiler kurmaktan kaçınacağı ifade edildi. Bu sebeple ertelenen uygulamalar arasında, Trump’ın IŞİD’e karşı Moskova ile ortak mücadele planı da bulunuyor. Trump’ı Rusya’dan uzaklaştıran başka bir sebebinse, ekibindeki çatlak sesler olduğu kaydedildi. Bu isimlerden en önemlisi ise istifa eden Michael Flynn’in yerine Ulusal Güvenlik Danışmanı olan, orduda görev yaptığı dönemde ise Rus tehdidine karşı çalışmalar yürüten Herbert Raymond McMaster. AP’ye konuşan yetkililer, McMaster’ın katıldığı ilk ulusal güvenlik toplantısında Rusya’yı ‘mevcut dünya düzenini alt üst etmek isteyen bir ülke’ olarak tanımladığını söyledi. Obama döneminde ABD’nin Rusya Büyükelçisi olan Michael McFaul ise “Trump Rusya’yla daha sıcak ilişkiler kurmaya açık olsa da, bildiğim kadarıyla üst düzey kurmaylarını bu görüşü paylaşan kişilerden seçmedi” diye konuştu.
Trump’ı Rusya’yla ilişkileri düzeltme hedefinden uzaklaştıran bir başka etkeninse Avrupa ülkeleri olduğu belirtiliyor. Avrupalı bir diplomat, AP’ye yaptığı açıklamada, kıtada Trump’ın Rusya’ya yönelik ılımlı tavrından rahatsızlık duyulduğunu söyledi. Buna göre Avrupa ülkeleri, Trump’ı sık sık kullandığı “Önce Amerika” sloganı üzerinden ikna etmeye çalıştı. Avrupalı diplomatlar, ABD’nin Moskova’ya tavizler verdiği takdirde dünya liderliğinden olacağını, bunun da ‘Önce Amerika’ anlayışına ters olduğunu vurguladı.
ABD Başkanı Trump, seçim sürecinden bu yana birçok kez Rusya’yla ilişkileri düzeltmek istediklerini belirtmişti. “Rusya ile iyi ilişkilere sahip olmak, olmamaktan iyidir” diyen Trump, Rusya lideri Viladimir Putin’i de ‘çok zeki’ bir kişi olarak tanımlamıştı.
‘OBAMA TELEFONLARIMI DİNLETTİ!’
ABD Başkanı Donald Trump, selefi Barack Obama’yı kendisine karşı komplo kurmakla suçlamaya devam ediyor. Önceki dün sosyal medya platformu Twitter’dan açıklamalar yapan Trump, “Berbat! Obama’nın zaferimizin hemen öncesinde Trump Tower’ı dinlettiğini öğrendim. Hiçbir şey bulunamadı. Başkan Obama, çok kutsal olan seçim sürecinde benim telefonlarımı dinletecek kadar nasıl alçaldı? Bu Nixon/Watergate’tir. Kötü adam!” mesajını paylaştı. Trump, Obama’nın Kasım 2016’da yapılan seçimlerden bir ay önce kendisini dinlettiğini öne sürerek, “Bahse girerim ki iyi bir avukat, Başkan Obama’nın ekim ayında benim telefonumu dinlemesi hakkında sağlam bir dava açabilir” dedi. Trump, geçen günlerde de Beyaz Saray’dan sızdırılan haberlerden Obama’yı sorumlu tutmuştu.
‘BUSH VE CLİNTON DA YAPAMAMIŞTI’
Demokrat Partili eski Senatör Gary Hart, ABD’de ‘neocon’ (yeni muhafazakar) kesime yakın National Interest dergisinde Trump’ın Rusya’yla ilişkilerine yönelik bir yazı kaleme aldı. ABD başkanlarının daha önce de Moskova ile ilişkileri düzeltmeyi hedeflediğini belirten Hart, 1990’lı yıllarda dönemin ABD Başkanı Bill Clinton ile Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin ve 2000’lerde ABD Başkanı George Bush ile Rus lider Viladimir Putin arasındaki yakınlaşmaları hatırlattı. Bu denemelerin kısa süreli olduğuna ve ‘kişisel ilişkilerin devlet politikasının önüne geçemediğine’ dikkat çeken ‘e göre, sorunun temelinde ‘ulusal çıkarlar’ yatıyor. Hart, Washington ile Moskova’nın ulusal çıkarları arasında büyük çelişkiler olduğunu ve bu nedenle iyi ilişkiler kurulmasının çok zor olduğunu belirtiyor.
ARNOLD ‘KOVULDU’
Aktör ve eski Kaliforniya Valisi Arnold Schwarzenegger ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki ‘Çırak’ polemiği sona erdi. Daha önce Trump’ın yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlendiği ‘Çırak’ adlı programı, geçen aylarda Schwarzenegger sunmaya başlamıştı. Ancak Schwarzenegger, programdan Trump ile bağı nedeniyle ayrılma kararı aldığını duyurdu. Trump ise Twitter’dan yazdığı mesajda “Schwarzenegger progamdan gönüllü olarak ayrılmadı, acınası reytingleri nedeniyle kovuldu. Harika bir şov için üzücü bir son” dedi. Trump daha önce de Schwarzenegger’in reytinglerini eleştirmiş, ünlü oyuncu ise “O halde işlerimizi değiştirelim” diye yanıt vermişti.