ABD’deki başkanlık seçimleri, pek çok başka sebebin yanısıra siber savaşların gölgesinde yapılması açısından da ilklerin seçimi olma özelliğini taşıyordu. Demokrat Parti adayı Hillary Clinton’ın, hakkında FBI soruşturması açılmasına neden olan e-posta yazışmalarının bilgisayar korsanları tarafından ele geçirilip basına sızdırılması, Clinton ve ekibi hakkında yayılan sahte haberler ve sosyal medya platformu Twitter’da Donald Trump’ı destekleyenlerin çoğunun Rusya’dan olduğunun belirlenmesi, ABD başkanlık seçimlerinin siber savaş ayağının üç odak noktasını oluşturuyor.
Günümüzde pek çok halkla ilişkiler firması, profesyonel olarak ‘trol’ hizmeti veriyor. Bu firmalar, müşterilerinin talep ettiği bilgi veya haberlerin, Google arama motorunda üst sıralarda yer almasını sağlıyor, internet ansiklopedisi Vikipedi’deki maddeleri maniple ediyor, propaganda veya kara propaganda amaçlı sahte haberler oluşturarak bunları sosyal medya üzerinden yayıyor. Özellikle ABD başkanlık seçimlerinde görüldüğü üzere artık devletler de bu tür faaliyetlerde bulunmaya başladı. Guardian gazetesinde yer alan ‘Trol ordularının işgali’ başlıklı derlemeye göre, bu konuda başı Rusya ve Çin çekiyor. Çin’in ‘siber asker’ sayısının, 300 bin ila iki milyon arasında olduğu tahmin edliyor. Harvard Üniversitesi’nin araştırmasına göre, Çinli troller internette yılda 448 milyon sahte yorum yayımlıyor.
DORUK NOKTASI ‘PIZZAGATE’
Bunların konusunu genellikle Çin hükümetini övmek ve demokrasinin işe yaramazlığını göstermek. Rusya’nın siber ordusu ise birkaç bin kişiden oluşuyor. Rus troller, Putin ve Trump’ı öven, Clinton ve Obama’yı ise eleştiren paylaşımlarda bulunuyor, yalan haberler yayıyor. Bunlardan bir tanesi o kadar çok ses getirdi ki, ABD’de geçen ay bir restoranda silahlı baskın yapılmasına neden oldu. ‘Pizzagate’ olarak bilinen sahte haberde, Clinton ve yakın ekibinin, Washington’daki bir pizzacıda çocuk istismarı yaptığı iddia ediliyordu. Bir vatandaş, ‘olayı soruşturmak üzere’ sözkonusu restoranı basmıştı. Trollerin yaydığı bir diğer yalan haberse yine Clinton ve ekibinin, ‘birbirlerinin vücur sıvılarını içtikleri sapık partileri düzenlediği’ şeklindeydi. Rusya’yı resmen seçimlere müdahale etmekle suçlayan Amerika’nın yanısıra, Alman istihbaratından da geçen haftalarda, önümzdeki yıl yapılacak parlamento seçimleri için benzer suçlamalar geldi.