Travel Turkey İzmir Fuarı'ndaki turizmcilerde Rusya pazarı endişesi

İzmir'de düzenlenen Travel Turkey İzmir Fuarı'nda bir araya gelen Türkiye'nin turizmciler Türk-Rus ilişkilerinde yaşanan krizden rahatsız. Turizmciler, Rusya pazarının kaybedilmesinden ardından yeni pazar arayışlarına yöneldiklerini belirtti.

İzmir'de düzenlenen Travel Turkey İzmir Fuarı, Türkiye'nin hemen her bölgesindeki turizmcileri ve tanıtım derneklerinin yöneticilerini bir araya getirdi. Fuara ilgiden memnun kalan turizmcileri asıl düşündüren ise uçak kriziyle kaybedilen Rusya pazarı oldu.

Türkiye'deki turizmcilerde Rusya endişesi

Fuar İzmir'deki Travel Turkey İzmir Fuarı'na, Türkiye'nin hemen her bölgesinden katılım gerçekleşti. Fuarı gezenlere büyük ilgi gösterip onlara yörelerin doğal güzelliklerini ve lezzetlerini tanıtan turizmciler, ilgiden memnun kaldı. Ancak Kars'tan Antalya'ya kadar hemen her bölgeden gelen turizmcilerin en büyük kaygısı ise Rusya krizinden sonra yaşadıkları rezervasyon kayıpları oldu.

Tek çare yeni pazar

Rusya krizinde kısa vadede, düzelme beklemeyen turizmciler, yeni pazarlar bulmak için çalışmalarını hızlandırdı. Bunun için, hem ülke içinde hem de yurt dışındaki fuarlara katılıp tanıtım faaliyetlerine ağırlık vermeye başladı. Kars Sarıkamış Turizm Derneği (SATURDER) Başkanı Mir Hasan Taş, kristal kar özelliğinin Sarıkamış'ta bulunduğunu anlatıp, "2015 yılında otellerdeki kapasitemiz bin 500 yatağa çıktı. Daha çok otel yapılmaya başlandı. Turizm gelişti. Ancak Rusya krizi bizleri de etkiledi. Sadece Sarıkamış değil, aynı sorunlar bütün Türkiye'yi etkiledi. Rusya tarafındaki rezervasyondan düşüşler oldu, 2016 yılı rezervasyonlarında aksamalar yaşandı" dedi. Ancak kendileri için hizmette kaliteyi yükseltmenin önemli olduğunu da vurgulayan Mir Hasan Taş, "Rusya olmasa bile, Hollanda var. İngiltere var. Bizim güzel insanlarımız var. Biz bize yeteriz. Yakında Dubai'deki etkinliğe de katılıp ilçemizi tanıtacağız" dedi. Sarıkamış'ta otel müdürlüğü yapan Kemal Aydın ise, 25 yıllık turizmci olduğunu söyleyip, "Maalesef Rusya ile kriz bizleri etkiledi. Rusya'daki rezervasyonlarda, müthiş bir düşüş yaşadık. İptaller oldu. Mart sonuna kadar herhangi bir düzelme gözükmüyor. Yabancı turist yüzde 50 düştü. Bunun yüzde 80'lik bölümü Rusya pazarı. Geçen yılki rakamları yakalayamadık. İç pazar daha iyi ama dış pazar özellikle Rusya'daki kriz, kar ve kayak turizmini etkiledi" dedi. Kemal Aydın, krizden dolayı yılmayacaklarını, Azerbaycan ve İran'la görüşmelerinin sürdüğünü vurguladı.

En büyük kayıp Antalya'da yaşanıyor

Antalyalı turizmci Haydar Culfa ise Antalya'nın Rus turizm pazarıyla çalıştığını hatırlattı, "Bunun için en yüksek oranda Antalya etkilenecek. Özellikle de Kemer bölgesi etkilenecek. Bölgede yaşayan Rus kökenli vatandaşlar var. Oradan gelip çalışan arkadaşlarımız var. İş kuranlar var. Özellikle Antalya bu konuda çok sıkıntı yaşayacak" dedi.

Şu anda tur şirketlerinin rezervasyon imkanı olmadığını belirten Haydar Culfa, "Yasaklandığı için bırakın onu, tur şirketlerinin Türk sahipleri, Rusya'ya gitmekte zorlanıyorlar" dedi. Kendilerinin yüzde 70 oranında Rusça konuşan bölgelerden turist aldıklarını anlatan Haydar Culfa, şunları söyledi:

"Bu sayı olarak düşmekten çok ciro olarak da düşüş anlamına geliyor. Gelecek dolar anlamında da düşüş olacak. Çünkü Rus turist gezen bir turist. Geldiği zaman bölgeyi gezen, turlara katılan, dışarıda da para harcayan bir turist, bu ciddi anlamda bizi etkileyecektir. Zaten şu anda turizmciler, şaşkın vaziyette, ne yapacaklarını bilmiyorlar. Yöneticilere bilgi aktarmaya çalışıyorlar, uyarıda bulunmaya çalışıyorlar. Ama ne yapacaklarını bilmiyorlar. Eğer Rus pazarında umut kalmazsa diğer pazarlara yoğunlaşacaklardır. Ancak hangi pazara gidersiziniz gidin, bunun telafi edilir yanı olduğunu düşünmüyorum."

"Çin'e, Hindistan'a gidip pazar arıyoruz"

Fuar katılımcıları arasında en rahat olanların başında, Bodrum'da işletmeleri bulunan, o bölgede faaliyet gösteren turizmciler yer aldı. Bordum Ticaret Odası Meclis üyesi Toros Demirdöven, "Direkt olarak etkilemez ama dolaylı olarak etkileyebilir. Rus turizminde Antalya ağırlıkta. Rusların üst gelir grubu bize gelir ama Antalya'daki oteller, fiyat düşüşüne giderse, Bodrum o zaman etkilenecektir" dedi. Otellerdeki rezervasyonun zayıf olduğunu, yüzde 40'lara varan kayıp görüldüğünü anlatan Demirdöven, "Krizle mücadele için, bireysel olarak bir şey yapamayız. Tanıtıma ağırlık verdik. Çin'e, Hindistan'a gidip pazar arıyoruz" diye konuştu.

"Balkan ülkelerine ağırlık verip Rusya açığı kapatacağız"

Bodrum Tanıtma Vakfı Genel Sekreteri Cemil Bayraktar da konuşmasında, "Bodrum'a dış hatlardan bu yıl 1 milyon turist iç piyasadan da 2.5 milyon turist geldi. Bizim ana pazarımız İngiltere, Belçika, Fransa, Polonya, Almanya gibi ülkelerden oluşuyor. Rusya'dan 50 bin kişi ziyaret etti. 50 bin turistin azalması Bodrum turizmini etkilemez. 27 ülkeden ziyaretçi alıyoruz. Çin ve Hindistan üzerinde çalışıyoruz. Balkan ülkelerine ağırlık verip o 50 binlik açığı kapatacağız" dedi.

İZMİR/DHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Rusya'nın Türk kumaşı engeli Türkiye karşıtı t-shirt'i vurdu
Rusya İzmit pişmaniyesine de ambargo koydu
Antalya'nın turizm kaybı yıllık 5 milyar doları geçecek

Ekonomi Haberleri