Geçtiğimiz günlerde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in ‘Sigorta sektörüne ikinci şans’ olarak ifade ettiği uygulama sigorta acentelerini tedirgin etti. Yeni uygulanacak olan sistemle birlikte tüketiciler sigorta şirketlerinin uyguladığı fiyatları tek bir sistemde görebilecek ve kendisine uygun en düşük fiyatı seçebilecek. Bununla birlikte de özellikle zorunlu sigortada fiyatları düşmesi bekleniyor.
Sigorta Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Şen, bu uygulamanın sigorta acentelerine zarar vereceğini ifade ederek, “Vatandaş en uygun primi portaldan bulup, sigorta şirketinin internet sitesinden poliçeleri alırsa acentelik mesleği biter” diye konuştu.
BİR DÜŞÜŞ DAHA VAR
Sigorta şirketlerinin, trafik sigortasında hasar yapmayana uygun, hasar yapana ise daha yüksek prim uygulaması gerektiğini vurgulayan Şen, trafik sigortalarındaki primlerin yüksekliğinin hususi araçlar ve ticari araçlar olarak iki grupta değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Hususi araçlar için fiyatların bir nebze olsa da son 2 ay içerisinde yaklaşık yüzde 10 düşüş gösterdiğini ifade eden Şen, bunun bir miktar daha ineceğini bildirdi.
FİYATLAR YAYINLANMALI
Öte yandan Şen, sigorta şirketlerinin kendi internet siteleri üzerinden zaten fiyatları yayınlamak zorunda olduklarını iletti. “Yeni uygulamada, ortak bir portal oluşturulması ve vatandaşın TC kimlik numarası ile plakasını girerek tüm şirketlerin ne fiyat vereceğini görmesinden bahsediliyor. İnternet kullanmasını bilen kişiler bu fiyatları elde edebilecek” diyen Şen, internet kullanmasını bilmeyenlerin ne yapacağını sordu.
HASARSIZDAN DAHA FAZLA PRİM
Sorunun yaşandığı ticari araçlarda ise sigorta primlerinin aşağı inebilmesi için üst limitin kaldırılması gerektiğini ifade eden Sigorta Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Şen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamyonet ne kadar kaza yaparsa yapsın 2 bin liradan yukarı prim çıkmıyor. Sigorta şirketleri, hasar yapandan gereken primi alamadığı için hasar yapmayanın primini yükseltiyor. Hasar yapan ile yapmayanın primlerinin aynı olması adil değil.
Hazine üst limiti kaldırırsa, sigorta şirketleri daha çok hasar yapana daha fazla prim hesaplayacak, hasar yapmayandan ise daha az prim alacak. Hususi araçlar ile ticari araçlardan alınan prim sonuçta havuzda birikiyor. Havuza doğru prim akışı sağlanmaya başlarsa hususi araçlardan alınan primlerde de uygulama düzelmiş olur” açıklamasını yaptı.
ŞAKA GİBİ İNDİRİM
Sigorta şirketlerinin rekabet açısından belki 10-50 lira indirim yapabileceğini, ancak bunun doğru prim tekniğiyle hesaplanmaması halinde sigorta şirketlerine otomatik olarak zarar şeklinde geri döneceğini ifade eden Şen, hasar frekansını aşağı düşürecek uygulamaların yürürlüğe girmesi, trafik cezalarının da ağırlaştırılması gerektiğini savundu.
Başbakan Yardımcısı Şimşek, yaptığı açıklamada, yeni uygulamanın sektörü disipline edebileceğini belirterek, “Bu bile arzuladığımız sonuçları getirmezse dünyanın bazı ülkelerinde var, biz de oturacağız, sektörün sağlığını ve vatandaşı da düşünerek düzenleme yapacağız. Sektörün bu fırsatı iyi değerlendirmesi lazım” şeklinde konuştu.
KARAR VERİLECEK
Üretim Reform Paketi’ni internet sitesi kanalıyla sektörün görüşüne sunduklarını ve tartışmaya açtıklarını anlatan Özlü, ay sonunda görüşleri gözden geçirerek, pakete nihai halini vereceklerini bildirdi. Özlü, ardından da paketi Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) ve Bakanlar Kuruluna sunacaklarını belirtti. Detayların tartışıldığını dile getiren Özlü, yılsonuna doğru da paketin Meclis’e sevk edileceğini söyledi.