Toner: Anladığımız kadarıyla PYD toplantıya katılmayacak

ABD Dışişleri, Cenevre görüşmelerine katılacak grupların henüz açıklanmadığını hatırlatarak, “anladığımız kadarıyla PYD toplantıya katılmayacak” ifadesini kullandı. Öte yandan ABD, İsrail Savunma Bakanı’nın Türkiye’nin IŞİD’i desteklediği yolundaki iddiasına karşı Ankara'nın yanında tavır aldı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında, Cenevre'deki Suriye müzakerelerine terör örgütü PYD'nin davet edilmemesine ilişkin konuştu.

Katılacaklar BM'nin tercihi

Toner, Türkiye’nin PYD’nin toplantıya davet edilmesi halinde görüşmeleri protesto edeceğine atıfta bulunarak, “Kimin katılıp kimin katılmayacağı yönünde görüş ayrılıkları olduğunu biliyoruz.

İlaveten kimlerin katılacağı Staffan de Mistura’nun tercihi. Biz de Suriyeli muhaliflerin nasıl seçileceği yönündeki işlemleri destekliyoruz” dedi.

"Listeler açıklanmadı"

Birleşmiş Milletler’in (BM), henüz katılacak grupların listesini açıklamadığını hatırlatan Toner, “Fakat bizim anladığımız kadarıyla PYD bu hafta yapılacak toplantıda olmayacak” şeklinde konuştu.

"Haklı olarak bazı şüpheleri var"

Toner, Türkiye’nin Uluslararası Suriye Destek Grubu (ISSG) üyesi olduğunu ve bu süreçte önemli bir rolü bulunduğunun altını çizerek, “Haklı olarak bazı şüpheleri var. Suriye’de barış ve düzenin sağlanması onları direkt tehdit ediyor ve onlar için varoluşsal bir sorun” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin NATO müttefiki olduğunu ve sürekli görüşme halinde olduklarını belirten Toner, detay vermekten kaçındı.

"Hallolması zaman alacak"

Toner, Cenevre’de müzakerelerin yapılacak olmasına rağmen Suriye’ye rejiminin kendi halkına karşı terör uyguladığı ve bazı şehirleri abluka altında tuttuğunun hatırlatılması üzerine, “Bu sorunların hallolması zaman alacak” dedi.

"Rusya aracılığıyla Esed'a iletiyoruz"

“Kimse bir anda 180 derecelik bir dönüş beklemiyor önümüzdeki günlerde” ifadesini kullanan Toner, Esed rejimiyle ABD’nin bu meseleleri karşılıklı konuşmadığını, fakat Rusya aracılığıyla Esed yönetimine mesajlarını ilettiklerini belirtti.

İsrail'in Türkiye suçlaması

Washington yönetimi, İsrail Savunma Bakanı’nın Türkiye’nin IŞİD’i desteklediği yolundaki iddiasına karşı Ankara’nın yanında tavır aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, İsrail Savunma Bakanı Moshe Ya’alon’un Atina ziyareti sırasında ortaya attığı “Türkiye uzun süre IŞİD’i gayri resmi yollardan petrol alımı yoluyla finanse etti” şeklindeki iddiaya katılmadıklarını söyledi.

Bu iddiaya katılmıyoruz

Toner, düzenlediği basın brifinginde Ya’alon’un iddialarının gündeme gelmesi üzerine, “Bu iddiaya katılmıyoruz. Buna dair bir belirti ya da herhangi bir işaret görmedik” dedi.

"Türk parasından faydalanıyor" iddiası

İsrailli Bakan Ya’alon, önceki gün Atina’da düzenlediği basın toplantısında, “IŞİD, uzun bir süredir petrol karşılığında Türk parasından faydalanıyor” demişti.

Hiçbir kanıt yok

Amerikalı sözcü bu iddiaya karşılık, Washington’un böyle bir ticaretin Türkiye açısından ekonomik bir mantığı olmadığını söyledikten sonra, “üst düzey Türk yetkililerin de IŞİD’le bağlantılı petrol kaçakçılığına karıştığına” ilişkin ellerinde bir kanıt olmadığını ekledi.

WASHINGTON/AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

ABD, Cenevre'ye davet edilmeyen PYD ile Suriye'de görüştü
ABD Büyükelçiliği: Türkiye'nin IŞİD'le petrol kaçakçılığı yaptığı iddialarını reddediyoruz
Suriyeli muhalifler: ABD, Esad'ın iktidarda kalabileceğini söyledi

Dünya Haberleri