5393 sayılı Belediyeler Kanunu’nun 37. maddesinde belirtilen “Belediye başkanı, belediye idaresinin başı ve belediye tüzel kişiliğinin temsilcisidir” hükmüne göre, belediye şirketlerinde atamaları, seçilmiş belediye başkanları yaparken, Ticaret Bakanlığı’nın 20 Mayıs 2019’da yayımladığı genelge ile bu yetki belediye meclislerine verildi.
Ticaret Bakanlığı’na bağlı İç Ticaret Genel Müdürlüğü, 31 Mart yerel seçimlerinden 24 gün sonra 24 Nisan 2019 tarihinde “Bakanlığımıza yazılı ve sözlü olarak yapılan başvurulardan; belediyenin aynı zamanda tüzel kişi yönetim kurulu üyesi veya müdürü olduğu belediye iştiraki şirketlerde, yönetim kurulu veya müdürler kurulunda belediye tüzel kişiliğini temsil etmek üzere yetkilendirilen gerçek kişilerin değiştirilmesine yönelik tescil taleplerinde ve yine pay sahibi belediyeyi temsilen şirketlerin genel kuruluna katılacak temsilcilerin belirlenmesinde, belediyedeki hangi organın (belediye başkanı, belediye encümeni, belediye meclisi) kararının aranması gerektiği hususunda tereddüte düşüldüğü anlaşılmıştır” diyerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nden görüş istedi.
Bakanlık, kendisine bu konuda kimlerin sözlü ve yazılı başvuruda bulunduğuna ilişkin bir bilgi vermedi.
ÇEVRE BAKANLIĞI GÖRÜŞ BİLDİRDİ
Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, 20 Mayıs 2019 tarihinde gönderdiği cevabi yazısında, belediye şirketlerinin yapısı ve belediye meclislerinin görevlerine ilişkin uzun bir hukuki mütalaanın ardından belediye şirketlerinde atama yetkisinin belediye meclisinde olduğuna dair görüş bildirdi.
Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen “Belediye şirketlerine yönetici atama yetkisi belediye meclisindedir” şeklindeki mütaalayı tüm ticaret sicili müdürlüklerine gönderdi.
Ticaret Sicili Müdürlüklerine yazının gönderilmesinin ardından ilk yetki müdahalesi de Ankara’da yaşandı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Halk Ekmek Yönetim Kurulu’na atadığı isimler, bu genelgeye dayanarak Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından onaylanmadı.
24 ŞİRKET MİLYARLARCA CİRO
Genelge ile Ekrem İmamoğlu'nun müdür atamasının önüne geçilen 30 İBB şirketinin listesi şöyle:
AĞAÇ ve PEYZAJ A.Ş. BELBİM A.Ş., BELTUR A.Ş., BİMTAŞ, BOĞAZİÇİ YÖNETİM A.Ş, BİMTAŞ, ENERJİ A.Ş., HALK EKMEK A.Ş., GÜVEN SU A.Ş., HAMİDİYE A.Ş., İSTELKOM AŞ., İGDAŞ, İSBAK, İSFALT, İSTGÜVEN, İSPARK, İMAR A.Ş., İSTAÇ A.Ş., İSTON A.Ş., İSYÖN A.Ş., İDTM A.Ş., KİPTAŞ A.Ş., KÜLTÜR A.Ş, MEDYA A.Ş, METRO İSTANBUL A.Ş., OTOBÜS A.Ş., ŞEHİR HATLARI A.Ş., İSPER A.Ş., SPOR İSTANBUL A.Ş., UGETAM A.Ş., ŞİŞLİ KÜLTÜR A.Ş.
2018 verilerine göre 30 şirketin toplam cirosu 11 milyar TL'yi geçiyor.
Genelgenin uygulanması durumunda bu şirketlere İBB Meclisi'nin kararı ile müdür atanacak.