Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransız mallarının boykot edilmesi çağrısına yaptığı yazılı açıklamayla destek verdi.
Vatandaşların boykot konusunda duyarlılık göstermesi gerektiğini kaydeden Palandöken, "Halkımız, boykot kampanyasına katılım sağlamalı ve esnafımızdan Fransız menşeli ürünler talep etmemelidir. Boykota özen gösterilmesi ülkemizin menfaatleri bakımından çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Mevlid-i Nebi Haftası açılış programında konuşan Erdoğan, Fransa başta olmak üzere Avrupa'yı "İslam düşmanlığı" ile suçladı. Fransa'yla son aylarda Doğu Akdeniz ve Libya'da yaşanan gerilime değinen Erdoğan, "Fransız markaları satın almayın; Fransız ürünlerine itibar etmeyin" diyerek boykot çağrısında bulundu.
FRANSA DOĞU AKDENİZ'DE KİMİN YANINDA?
Fransa, Doğu Akdeniz'de Yunanistan'la yaşanan gerilimde Yunanistan'ı destekliyor. Bu destek kapsamında bölgeye gemilerini de gönderdi. Libya'da da Fransa Halife Hafter'i desteklerken Türkiye, Hafter'in savaştığı Trablus hükümetinin yanında yer alıyor.
MACRON'A 'İSLAM KARŞITLIĞI' ELEŞTİRİLERİ NASIL BAŞLADI?
Uzun zamandır devam eden bu gerilimin ardından Fransa'da yaşanan bir olay, Erdoğan'ın Macron'a bu kez İslam karşıtlığı eleştirileri yöneltmesine yol açtı.
Fransa'da 16 Ekim'de Samuel Paty adlı bir öğretmenin, Hz. Muhammed'in tartışmalı karikatürlerini öğrencilerine göstermesinin ardından başı kesilerek öldürülmesi sonrası Montpellier ve Toulouse kentlerindeki hükümet binalarına, Charlie Hebdo dergisinde yayımlanan karikatürler yansıtıldı.
Erdoğan bu olayı, "Güya laikliğin kalesi Fransa'da Peygamber Efendimiz ile ilgili karikatürün bina duvarına yansıtılması en basit tabirle bayağılıktır. İslam düşmanlığının Türk düşmanlığı olduğunu da akıllarımızdan çıkarmamalıyız" sözleriyle eleştirmişti.
ARAP DÜNYASINDA BOYKOT ÇAĞRISI
Karikatürlerin hükümet binalarına yansıtılması, Arap dünyasında da tepkiyle karşılandı. Fransız ürünlerine boykot çağrıları ilk olarak Arap ülkelerindeki bazı gruplardan geldi.
Ürdün, Kuveyt ve Katar'daki bazı süpermarketlerde Fransız saç bakım ve güzellik ürünleri, Macron'un Hz. Muhammed'in karikatürlerinin gösterilmesi hakkını savunması sonrası raflardan kaldırıldı. Kuveyt'te Tüketici İşbirliği Dernekleri Birliği, Fransız ürünlerinin boykot edilmesi çağrısı yaptı.
Suudi Arabistan'da Fransız market zinciri Carrefour'un boykot edilmesine dair bir etiket pazar günü sosyal medyada en popüler ikinci etiket oldu. Mısır'da da bazı siyasetçiler Fransız ürünlerine yönelik boykot kampanyası başlattı. Libya, Suriye ve Gazze Şeridi'nde benzer protestolar görüldü.
Macron, bu protestolar üzerine sosyal medya hesabından "Asla boyun eğmeyeceğiz" paylaşımı yaparken Fransız Dışişleri Bakanlığı, "radikal bir azınlığın" yaptığı boykot çağrılarının "hiçbir dayanağı olmadığını" açıklamasında bulunmuştu.
FRANSIZ BÜYÜKELÇİ GERİ ÇAĞRILDI
23 Ekim'de yaptığı bir konuşmada da Erdoğan, Macron için "Bu Macron denilen zatın Müslümanlarla derdi nedir? Macron'un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var. İnanç özgürlüğünden anlamayan ve kendi ülkesinde yaşayan milyonlarca farklı inanç mensubu insanlara bu şekilde davranan bir devlet başkanına başka ne denilebilir? Öncelikle bir akli noktada kontrol" demişti.
Fransa, Erdoğan'ın Fransız lider Macron hakkındaki sözlerinin 'kabul edilemez' olduğunu söyleyerek Ankara Büyükelçisini istişarelerde bulunmak üzere Paris'e çağırdı.
Fransa cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri kabul edilemez. Asabiyet ve hakaret bir yöntem değildir" ifadesi kullanıldı.
Erdoğan, büyükelçinin geri çağrılmasından bir gün yaptığı konuşmada "Bu bir vaka. Hakikatten kontrolden geçmesi lazım" diyerek yeniden Macron'u eleştirmişti.