Tersane İstanbul nedir? Haliç Tersanesi temel atma töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tersane İstanbul'un temel atma töreninde konuştu. Tersane İstanbul nedir, nerdedir? Tersane İstanbul Projesi içinde neler var? Müze, sergi holü, sinema salonu, deneyap teknoloji atölyesi, dijital kütüphane, restoran ve kafeterya, deneyim merkezi, eğitim atölyesi, inovasyon merkezi ve otopark gibi alanların da olacağı Tersane İstanbul Projesi'nin detayları ve tamamlanma tarihi merak ediliyor.

Tersane İstanbul Projesi'nde ilk adım atıldı. 23 Şubat 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açılış töreni ile temeli atılan Haliç'teki Tersane İstanbul Projesi'nin detayları ortaya çıktı. Tersane İstanbul Projesi nedir, nerededir, kim yapıyor? Tersane İstanbul içerisinde neler var, yapımı ne zaman bitecek? İşte ayrıntılar...

TERSANE İSTANBUL NEDİR, NEREDEDİR, NE ZAMAN TAMAMLANACAK?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alınan bilgiye göre, yaklaşık 70 bin metrekarelik eski Haliç Tersanesi'nin bulunduğu alanın 44 bin metrekarelik kısmı bilim merkezi için peyzaj alanı olarak düzenlenecek.

PROJE KORUMU KURULU'NDA

Beyoğlu İlçesi Bedrettin Mahallesi'nde yapılacak projenin mülkiyet hakkı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait. Bilim merkezi projesinin 3 yılda tamamlanması öngörülüyor. Merkezin yılda 2 milyon ziyaretçiyi ağırlaması hedefleniyor.

İBB şirketlerinden BİMTAŞ tarafından hazırlanan projeye göre, peyzaj alanı 43 bin 961 metrekare, toplam proje alanı ise 74 bin 940 metrekare. Proje, FAZ 1 uygulama proje çalışmaları tamamlanmış olup 2. Numaralı Koruma Kurulu'na uygun görüş için gönderildi. Bilim merkezinde müze mağazası, 3 adet sergi holü, çocuklar için deney istasyonları, sinema salonu, deneyap teknoloji atölyesi, dijital kütüphane, restoran ve kafeterya, deneyim merkezi, eğitim atölyesi, sergi üretim ve bakım atölyesi ve inovasyon merkezi birimleri yer alacak.

HALİÇ TERSANESİ 1455'TE KURULDU

İstanbul'un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmet'in talimatıyla 1455'te kurulan Haliç Tersanesi, en uzun süre faaliyet gösteren tersanelerden biri oldu. Osmanlı döneminde "Tersane-i Amire" adıyla faaliyet gösteren tersane, zaman içinde bölünerek, Camialtı, Taşkızak ve Haliç tersaneleri adıyla faaliyetini sürdürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış törenindeki konuşmasında proje ile ilgili şu detaylara değindir;

Yap - İşlet - Devret modeliyle bu projeyi hayata geçiriyoruz. Proje kapsamında burada iki adet 70 yat bağlama kapasiteli yat limanı, toplam yatak sayısı 1200 olan üç otel inşa edilecek. Ayrıca yine proje için de Türkiye'nin çok önemli üç tane müzesi burada inşa edilecek. İlk defa bir Kadın Müzesi'ni burada inşa etmiş olacağız. Bir üçüncü müze de yine Türk İslam Eserleri Müzesi olarak inşa edilecek. 5700 araç kapasiteli kapalı otopark yer alıyor.

60 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Mimarisiyle konumuyla şehrimize layık bu projenin yatırım süresi 3 yıl ama kasım ayı itibarıyla ilk etabını açacağız. Proje 60 bin insanımıza yeni istihdam sağlayacaktır. buraya yıllık ortalama yerli yabancı 30 milyon ziyaretçi bekliyoruz. Proje İstanbul'un marka değerini arttırmakla kalmayacak Türkiye'nin turizm gelirini arttıracaktır.

Proje Haliç ve İstanbul için katma değer üretecek. Proje yapım aşamaısnda doğrudan 60 bin kişiye istihdam sağlayacak.

Tersane İstanbul projesinde tarihi yapılar ve sit alanalarının dokusu korunuyor. Sosyal, kentsel ve ekonomik dönüşüm bir arada yürütülecek.  Türkiye'nin turizm gelirlerine de olumlu katkı yapacak. 5700 araç kapasiteli otopark. 1000 kişilik camii. Kasım ayında iljk etabı tamamlanacak. 3 yıl içerisinde hazırlanacak. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tersane İstanbul'un temel atma töreninde konuştu. Tersane İstanbul nedir, nerdedir? Tersane İstanbul Projesi içinde neler var? Müze, sergi holü, sinema salonu, deneyap teknoloji atölyesi, dijital kütüphane, restoran ve kafeterya, deneyim merkezi, eğitim atölyesi, inovasyon merkezi ve otopark gibi alanların da olacağı Tersane İstanbul Projesi'nin detayları ve tamamlanma tarihi merak ediliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Güncel Haberleri