HABER MERKEZİ / İSTANBUL
* Sanık avukatların duruşmaya gelmemesi durumunda da duruşmaya devam edilerek sanık hakkındaki hüküm açıklanabilecek. Mahkemelere bu şekilde hükmün açıklanması yetkisini tanıyan değişiklikle davaları uzatmaya yönelik girişimlerin önüne geçilecek. Sanığın sorgu tutanakları ve ekonomik durumuna ilişkin bilgilerin yer aldığı belgeler, tanık beyanları, muayene ve keşif tutanakları ile adli sicil kayıtları gibi delil olarak kullanılacak belge içerikleri de artık duruşmalarda anlatılacak. Bu maddeler okunmayarak zamandan tasarruf edilecek.
* FETÖ’nün darbe girişiminin önlenmesi için cuntacılara karşı mücadele veren sivillere ilişkin düzenleme de KHK’da yer aldı. Buna göre, “resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın” 15 Temmuz 2016’da darbe girişiminin püskürtülmesi için hareket eden siviller hakkında idari, mali ve cezai işlem yapılamayacak. 8 Kasım 2016’da yayınlanan 6755 sayılı KHK ile kamu görevlileri için yapılan bu düzenlemeye siviller de dahil edilmiş oldu. KHK’nın 37’nci maddesinde 15 Temmuz darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunları devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında karar alan, karar veya tedbirleri icra eden, her türlü adli ve idari önlemler kapsamında görev alan kişilerle olağanüstü hal süresince yayımlanan kanun hükmünde kararnameler kapsamında karar alan ve görevleri yerine getiren kişilerin bu karar, görev ve fiilleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu doğmaz.
* Yüzlerce sanıklı darbe girişimine ilişkin davaların Yargıtay’daki temyiz incelemeleri duruşmasız, dosya üzerinden yapılabilecek. Mevcut düzenlemede Yargıtay’daki temyiz incelemeleri 10 yılın üzerinde hapis cezasını gerektiren suçlarda duruşmalı görülüyordu.
* 696 sayılı KHK ile Danıştay’a 16, Yargıtay’a 100 yeni üye kadrosu oluşturuldu.
* Danıştay Başkanı, başkanvekilleri, daire başkanları ve üyeler ile bunların emeklileri ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin sağlık giderleri, Danıştay bütçesinden ödenecek. Aynı durum Yargıtay için de geçerli.
* Danıştay ve Yargıtay’da daire sayılarının indirilmesi için öngörülen süre 6 yıl oldu.
* Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun 10’uncu maddesinde de değişikliğe gidildi. Avukatlık mesleğinden hakim ve savcı adaylığına alınanların meslek öncesi eğitimleri 6 ay olacak ve hazırlık eğitimi ile staj dönemi olmak üzere iki dönemi kapsayacak. Bu dönemlerin süreleri, stajın yaptırılacağı yerler ve staj süreleri ile meslek öncesi eğitimden sayılmayan sürelerin ne suretle tamamlatılacağı ve diğer hususlar yönetmelikle düzenlenecek.