Birleşik Krallık’ta ülkenin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması (Brexit) ekseninde başlayan erken genel seçim mücadelesine iki hafta arayla yaşanan terör saldırılarının gölgesi düştü. Ülkede halk parlamentoyu ve yeni hükümeti belirlemek için bugün sandık başına gidecek. İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta halk parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasını ve yeni hükümeti belirlemek üzere oy kullanacak.
İktidardaki Muhafazakar Partinin lideri ve Başbakan Theresa May’in 18 Nisan’da açıkladığı erken genel seçim kararıyla girilen seçim yarışında toplamda 68 siyasi parti yer alıyor. Parlamentodaki 650 milletvekilliği için de 191’i bağımsız toplam 3 bin 304 aday yarışıyor.
İngiliz parlamentosu seçimle gelen Avam Kamarası ve atanan ve sadece sınırlı denetleme yetkisi bulunan Lordlar Kamarasından oluşuyor. Avam Kamarası 5 yılda bir seçiliyor. Ülkede seçim sistemi dar bölge ve çoğunluk esasına dayanıyor. 650 seçim bölgesinde en fazla oy alan aday parlamentoya giriyor. Ana muhalefetteki İşçi Partisi, İskoç Ulusal Partisi (SNP), Liberal Demokrat Parti ve Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) seçimde iktidar partisinin dikkate değer rakipleri. Yaklaşık 47 milyon seçmenin sabah 7.00’den itibaren sandık başına gideceği seçimde oy verme işlemi 22.00’de sona erecek. Seçim sonucunun sabaha karşı 2 civarında netleşeceği tahmin ediliyor. İngiltere, erken seçim kararının açıklandığı nisan ayından bu yana üç terör saldırısına hedef oldu. Londra’daki iki saldırı ve Manchester’da düzenlenen canlı bomba eyleminde toplam 30’dan fazla kişi öldü.
‘İNSAN HAKLARINI DEĞİŞTİRECEĞİZ’
İngiltere Başbakanı Theresa May, insan hakları yasalarının terörle mücadeleyi önlemesi halinde bunları değiştireceklerini söyledi. May, dün gece katıldığı seçim kampanyası toplantısında seçmenlere seslenerek, “Tehdidin değiştiğini, karmaşıklaştığını gördüğümüze göre, polisin ve istihbarat servislerinin ihtiyaç duydukları yetkilere sahip olduğundan emin olmamız lazım” ifadesini kullandı. Alınacak tedbirler arasında terör suçlarından mahkum olan kişilere daha uzun hapis cezaları verilmesinin ve yabancı terör şüphelilerinin sınır dışı edilmesinin kolaylaştırılmasının bulunacağını aktaran May, şöyle devam etti: “Mahkemede mahkum etmeye yetecek kadar olmasa da tehdit teşkil ettiklerine dair yeterli kanıtımız olduğunda, terör şüphelilerinin özgürlüğünü ve hareketlerini kısıtlamak için daha fazla şey yapmamız lazım. İnsan hakları yasalarımız, bunu yapmamıza engel oluyorsa yasaları değiştireceğiz ki bunu yapabilelim.”