Teravih namazı evde nasıl kılınır? İşte teravih namazı kılınışı

Kovid-19 salgın hastalığı nedeniyle bu yıl camilerde teravih namazı cemaatle kılınmayacak. Diyanet'ten yapılan açıklamada, teravih namazının evde ferdi olarak kılınabileceği belirtildi. Keza Hz. Muhammed'in teravih namazını bazı günler evinde tek başına kıldığı biliniyor. İşte, detaylar...

Koronavirüs salgınının devam etmesi dolayısıyla 2021 yılı Ramazan ayında camilerde cemaatle teravih namazı kılınmayacak. Fakat camiler 5 vakit namaz için açık olacak, sadece yatsı namazının ardından teravih namazı camilerde kılınmayacak. Sevabı yüksek olan teravih namazı, önemli bir ibadet olmasına karşın cemaatle eda edilmesi zorunlu değil, müminler tek başlarına teravih namazlarını kılabilir. Bu konuda hadisler ve verilen fetvalar mevcut.

CAMİDE TERAVİH NAMAZI KILINACAK MI?

2021 yılında idrak edilen Ramazan ayında teravih namazları camilerde kılınmayacak.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, koronavirüs pandemisine karşı alınan tedbirler doğrultusunda Ramazan ayına özgü olan teravih namazının bu yıl camilerde cemaatle kılınmayacağını, vatandaşların teravihlerini evlerinde kılması gerektiğini dile getirdi.

TERAVİH NAMAZI FARZ MI, SÜNNET Mİ?

Teravih namazının farz olmadığını ancak farz bir ibadet kadar sevabı olan kuvvetli bir sünnet olduğunu belirtelim.

İslam Peygamberi Hz. Muhammed, Ramazan aylarında teravih namazını genellikle camide cemaatle kılmış, bazı günlerde evde kılmıştı. Müslümanların sonradan cemaatle kılmayı farz haline getirmesinden endişe ettiğini, bu yüzden evde de kıldığını dile getirdiği yönünde hadisler vardır.

TERAVİH NAMAZI EVDE KILINIR MI?

Evet, evde teravih namazı kılınabilir.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Herkes evinde ailesiyle teravih namazlarını kılabilir, çünkü teravih namazı ferdi olarak da kılınabilen bir namazdır" ifadelerini kullandı.

TERAVİH NAMAZI KAÇ REKAT?

Hz. Muhammed'in kıldırdığı teravih namazlarının kaç rekat olduğu konusunda bir rivayet bulunmuyor. Bu konuda Hz. Ömer'in teravihi cemaatle kılınmasını başlatmasıyla ilgili haberlerden ve Hz. Ayşe'nin, Hz. Peygamber'in Ramazan ayındaki gece namazlarıyla ilgili hadisinden hareketle bir sonuca ulaşıldı.

Teravih namazı; Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali dönemlerinden başlayarak günümüze kadar cemaatle 20 rekat olarak kılındı. Sahabeden kimse buna itiraz etmedi ve alimler tarafından da bu şekilde kabul edildi. Günümüzde de, başta ülkemiz olmak üzere pek çok İslam ülkesinde teravih namazı cemaatle 20 rekat olarak kılınıyor.

Bununla birlikte teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan farz gibi telakki edilmesi de doğru değildir. Bu nedenle; yorgunluk, meşguliyet ve benzeri nedenlerle teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması halinde de sünnet yerine getirilmiş olur.

TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

İlk önce yatsı namazının sünneti kılınır ardından cemaatle yatsı namazının farzı kılınır. Farzın ardından yatsı namazının son 2 rekat sünneti kılınır. Bundan sonra müezzin kayyım teravih namazı için nidada bulunur.

Böylece imamla birlikte teravih namazına niyet edilerek başlanır.

"Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum hazır olan imama" diye niyet ederek iftitah tekbirini alıp eller bağlanır.

Diyanet İşleri Başkanlığı teravih namazlarının 2'şer rekat olarak kılınmasını tavsiye etmişse de 4'er rekat olarak da kılınmaktadır.

1. REKAT

Teravih namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır. Sırasıyla imam hatip ve cemaat "Sübhaneke" duası okur, sadece imam hatip "Euzü Besmele" çeker ve "Fatiha" suresi ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Rüku ve secde yapılır.

2. REKAT

İmam hatip "Besmele, Fatiha ve zammı sure" okur rüku ve secde yapılır ardından Tahiyyata oturulur. İki rekat şeklinde kılınacaksa imam ve cemaat "Tahiyyat ve Salli, Barik" dualarıyla Rabbena duaları" okur ve selam verilir. Eğer 4'er rekat olarak kılınacaksa ilk Tahiyyata oturulduğunda imam ve cemaat "Tahiyyat ve Salli, Barik" dualarını okur sonra üçüncü rekata kalkılır.

3. REKAT

İmam hatip ve cemaat "Sübhaneke" sadece imam hatip "Euzü Besmele, Fatiha ve zammı sure" okunur, rüku secdenin ardından dördüncü rekata kalkılır.

4. REKAT

Sadece imam hatip "Besmele, Fatiha ve zammı sure" okur, rüku secde yapılır ve oturulur. Bu oturuşta imam hatip ve cemaat "Tahiyyat, Salli, Barik ve Rabbena" dualarını okuyarak sağ ve sol tarafa selam verilir. Teravih namazı toplam kaç rekat kılınacaksa rekatlarda sıralama bu şekilde devam eder. Teravih namazının ardından vitir namazı cemaatle kılınır.

HZ. MUHAMMED TERAVİH NAMAZINI NASIL KILARDI?

İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in teravih namazını nasıl kıldığını Hz. Ayşe şöyle anlatmıştır:

"Resulullah (SAV) bir gece mescitte nafile namaz kılmıştı. Birçok kimse de ona uyarak namaz kıldı. Sabah olunca 'Resulullah geceleyin mescitte namaz kıldı' diye konuştular. Ertesi gece de Efendimiz namaz kıldı. Halk yine olanları konuştu, katılacakların sayısı iyice arttı. Üçüncü veya dördüncü gece halk yine toplandı. Öyle ki mescit, insanları alamayacak hale gelmişti. Ancak Peygamberimiz bu dördüncü gecede yanlarına çıkmadı."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Kadir Gecesi ne zaman 2021?
Kadir Gecesi hangi gün, ayın kaçında?
İllere göre Ramazan imsakiyesi 2021

Ramazan Haberleri